Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Talliet

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 15 mei 2012 om 13:06 (+)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een talliet (Hebreeuws: טַלִּית‎‎) is een joodse gebedsmantel of gebedskleed. Deze wordt door joodse mannen en jongens gedragen tijdens het ochtendgebed vanaf de leeftijd wanneer zij bar mitswa worden (13 jaar).

De talliet is een rechthoekige omslagdoek, meestal geweven uit wol, uit katoen of zijde. Meestal is deze wit of crèmekleurig, met aan de lange zijden zwarte of donkerblauwe strepen. Aan de vier hoeken bevinden zich franjes, tsietsiet, in overeenstemming met een gebod uit Numeri 15:37-41 en Deuteronomium 22:12. Het doel was dat men bij het zien daarvan herinnerd werd aan de joodse wetten.

Het woord talliet is afgeleid van het Aramese טלל (tll) wat ’bedekken’ betekent.[1]

Betekenis

In de synagoge dragen alle mannen een talliet. Dit betekent dat God tussen hen –rijk of arm– geen onderscheid maakt. Vrome joden laten zich begraven gekleed in een kittel (wit linnen gewaad zonder zakken) en bedekt met hun talliet.

Vrouwen en talliet

Vrouwen zijn vrijgesteld van het dragen van de talliet. Hoewel een aantal joodse commentatoren vermelden dat het vrouwen was teogestaan om een talliet te dragen, groeide geleidelijk aan de mening dat het een mannelijk kledingstuk is en voor vrouwen verboden is. In het liberale jodendom dragen ook vrouwen die dit wensen een talliet.

Weblinks


Bronverwijzingen

  1. º Jastrow, Marcus, Dictionary of the Targumim, the Talmud etc., E. Shapiro Valentine & Co., 1926. ISBN 978-1-56563-860-0., p. 537