Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

T.F.V. 'Professor Francken': verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=T.F.V._%27Professor_Francken%27&oldid=66397811 -1- Hannelys Posthumus 30 nov 2023 (tbp 20131023 en 20140923))
(Versie 358079 ongedaan gemaakt)
Label: Ongedaan maken
 
Regel 1: Regel 1:
T.F.V. 'Professor Francken' is de studievereniging voor Technische Natuurkunde studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen. De vereniging is opgericht op 12 oktober 1984.
{{Infobox studentenvereniging
| website            = https://professorfrancken.nl/
| lat_deg            =
| naam              = T.F.V. 'Professor Francken'
| lang              =
| afkorting          = Francken
| type              = studievereniging
| plaats            = Groningen
| instelling        = Rijksuniversiteit Groningen
| faculteit          = Faculty of Science and Engineering
| oprichting        = 12 oktober 1984
}}


=== Geschiedenis ===
'''Technisch Fysische Vereniging 'Professor Francken'''', hierna te noemen <nowiki>'T.F.V. 'Professor Francken'' of 'Francken'</nowiki> is een [[studievereniging]] aan de [[Rijksuniversiteit Groningen]] voor de studie [[Technische natuurkunde|Technische Natuurkunde]] aan de Faculty of Science and Engineering.
Op 1 augustus 1984 gaat Professor Jan Carel Francken met pensioen. Na zijn afscheidswoord op 18 september 1984 is hem gevraagd of de vereniging vernoemd mag worden naar hem, en hij gaat akkoord. Op 12 oktober 1984 wordt de vereniging opgericht en in 1985 wordt Professor Francken benoemd tot erelid van de vereniging. Het huidige logo (FCC structuur met het schild van de Rijksuniversiteit) is ingesteld op 1988.


Ter ere van het eerste lustrumjaar in 1989 wordt zowel het eerste symposium als de eerste buitenlandse reis georganiseerd. Sinds toen gebeurt dit jaarlijks. In 1990 koos het toenmalige bestuur jonge graanjenever van Hooghoudt als standaard relatiegeschenk. In 1992 ontvangt de vereniging haar eerste ledenkamer.
== Geschiedenis ==
T.F.V. 'Professor Francken' is ontstaan op 12 oktober 1984 en de studievereniging heeft haar naam te danken aan Jan Carel Francken, de oprichter en tevens eerste professor van Technische Natuurkunde in Groningen. In 1988 wordt het huidige logo ingesteld, de [[Kubisch vlakgecentreerd|kubisch vlakgecentreerde]] structuur. Dit logo is gekozen omdat deze molecuulstructuur de sterkste binding tussen de atomen heeft, en dit zou moeten refereren naar de sociale binding tussen de studenten die de vereniging hoopt te behouden. Ter ere van het eerste lustrum is het eerste symposium in 1989 georganiseerd. Sindsdien wordt dit jaarlijks gedaan. In 1992 ontvangt de studievereniging haar eerste ledenkamer.<ref>{{Citeer web |url=https://professorfrancken.nl/ |titel=Association - T.F.V. 'Professor Francken' |bezochtdatum=2024-01-04 |werk=T.F.V. 'Professor Francken' - the study association for engineering physics in Groningen |taal=en}}</ref><ref>{{Citeer boek |titel=Almanac 2018 |achternaam=Bor, Bril, Groen, Kamps, Pluijmers, Wielink, de Wit, Wolff |taal=nl |datum=Juni 2018 |pagina=7-12}}</ref>


Het bestuur van '93-'94 stuurt een brief naar de Minister van Onderwijs waarin wordt aangevraagd een vijfde jaar aan de studie Technische Natuurkunde toe te voegen. Het verzoek wordt geaccepteerd. In 1996 wordt de eerste Francken Vrij, het tijdschrift van de vereniging, gepubliceerd en sindsdien wordt dit drie keer per jaar gedaan.
In 1993 had de vereniging circa 150 leden.<ref>{{Citeer web |url=https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011020430:mpeg21:a0272 |titel=Symposium over technische fysica |datum=2 december 1993 |werk=Nieuwsblad van het Noorden |uitgever=Delpher}}</ref>


Na het jaarlijkse symposium in 1998 wordt Professor Jeff De Hosson benoemd tot erelid van de vereniging voor zijn inzet voor de vereniging. Hierbij ontvangt hij ook de verenigingsdas.
== Publicaties ==
=== Francken Vrij ===
In 1996 verscheen het eerste verenigingsblad, de Francken Vrij. Sindsdien worden elk jaar 3 edities van de Francken Vrij gepubliceerd. In de Francken Vrij worden serieuze, maar ook minder serieuze onderwerpen besproken; onderzoekers van het [[Zernike Institute of Advanced Materials]] schrijven een stukje dat in het thema past over hun onderzoek, oud-(bestuurs)leden schrijven stukjes over hun leven na Francken, en er is een theoreet vs technicus column. Maar er zijn ook minder serieuze columns. Zo is er een editie met een horoscoop, ledeninput en een roddelcolumn.


Ter ere van het 3de lustrum, wordt er in 2000 voor de eerste keer een buitenlandse reis buiten Europa georganiseerd. Sindsdien is het een traditie om tijdens lustrumjaren een buitenlandse excursie buiten Europa te organiseren. Dit wordt georganiseerd door de Stichting LustrumExcursies Francken.
===Almanak===
Elke vijf jaar wordt er een almanak gepubliceerd waarin alle belangrijke informatie over T.F.V. 'Professor Francken gevonden kan worden'. Dit omvat de geschiedenis, tradities, ereleden etc., belangrijke informatie over de studie en informatie over het studentenleven (in Groningen). De laatste almanak is gepubliceerd in 2018. De almanak van 2013 won op 15 mei dat jaar de [[UK Almanac Award]].<ref>{{Citeer web |url=https://archief.ukrant.nl/magazine/6224 |titel=UK Almanac Award 2013 |uitgever=Ukrant}}</ref>


In 2002 is de huidige ledenkamer in gebruik genomen. Twee jaar later, in 2004 werd het eerste ingenieur symposium georganiseerd. Dit wordt gedaan in samenwerking met de Technische Bedrijfskunde Vereniging Lugus en met het Groningse Technologen Dispuut Bernoulli.  
===Lustrum boek===
Elk lustrum wordt er een lustrumboek gepubliceerd waarin onder andere een samenvatting wordt gegeven wat er in de afgelopen vijf jaar heeft plaatsgevonden tijdens activiteiten van de vereniging.


Dankzij de flexibele bachelor die start in 2006 is er een significante stijging van het percentage vrouwelijke Technische Natuurkunde studenten. In dit jaar begint de vereniging ook met het bieden van oefententamens.  
==Ereleden==
T.F.V. 'Professor Francken' telt twee ereleden:
* Jan Carel Francken
* Jeff Theodore Maria De Hosson


Op 15 januari 2007 overlijdt erelid Jan Carel Francken.
{{Appendix|2=
{{References}}
}}


Na twee jaar borrels te hebben gehad in café Koster, wordt café Karakter de stamkroeg van de vereniging. Hedendaags bestaat café Karakter niet meer, maar vier keer per jaar is er nog wel een Karakterborrel, vernoemd naar de stamkroeg. In dit jaar wordt ook voor het eerst het consultancy evenement 'Expedition Strategy' georganiseerd in samenwerking met studieverenigingen VESTING, Risk en TBV Lugus. In dit jaar introduceert de Rijksuniversiteit ook het Bindend Studieadvies; een student moet minimaal 45 studiepunten in het eerste jaar behalen om zijn studie te kunnen vervolgen.
[[Categorie:Nederlandse studentenorganisatie]]
 
In 2012 wordt de eerste Francken almanak gepubliceerd.  Op 15 mei 2013 ontvangt de almanak de UK Almanac Award voor de beste almanak. De tweede editie van de almanak wordt gepubliceerd in oktober 2013. De derde en meest recente almanak wordt gepubliceerd in oktober 2018.
 
=== Besturen ===
T.F.V. 'Professor Francken' telt 39 besturen. Vanaf het 21ste bestuur hebben besturen zichzelf een naam gegeven die (Technische) Natuurkunde gerelateerd is. In '93-'94 was er voor het eerst een vrouwelijk bestuurslid en tevens voorzitter. Het bestuur van '20-'21 was een volledig vrouwelijk bestuur en tevens het eerste internationale bestuur.
 
Besturen 36-39:
 
Besturen 31-35:
 
Besturen 26-30:
 
Besturen 21-25:
 
Besturen 16-20:
 
Besturen
 
=== Ereleden ===
T.F.V. 'Professor Francken' telt twee ereleden; Jan Carel Francken en Jeff De Hosson. De vereniging is vernoemd naar het eerste lid, die een grote rol speelde in het opzetten van de studie Technische Natuurkunde, maar ook veel heeft gedaan voor de vereniging.

Huidige versie van 18 jan 2024 om 14:24

rel=nofollow

Technisch Fysische Vereniging 'Professor Francken', hierna te noemen 'T.F.V. 'Professor Francken'' of 'Francken' is een studievereniging aan de Rijksuniversiteit Groningen voor de studie Technische Natuurkunde aan de Faculty of Science and Engineering.

Geschiedenis

T.F.V. 'Professor Francken' is ontstaan op 12 oktober 1984 en de studievereniging heeft haar naam te danken aan Jan Carel Francken, de oprichter en tevens eerste professor van Technische Natuurkunde in Groningen. In 1988 wordt het huidige logo ingesteld, de kubisch vlakgecentreerde structuur. Dit logo is gekozen omdat deze molecuulstructuur de sterkste binding tussen de atomen heeft, en dit zou moeten refereren naar de sociale binding tussen de studenten die de vereniging hoopt te behouden. Ter ere van het eerste lustrum is het eerste symposium in 1989 georganiseerd. Sindsdien wordt dit jaarlijks gedaan. In 1992 ontvangt de studievereniging haar eerste ledenkamer.[1][2]

In 1993 had de vereniging circa 150 leden.[3]

Publicaties

Francken Vrij

In 1996 verscheen het eerste verenigingsblad, de Francken Vrij. Sindsdien worden elk jaar 3 edities van de Francken Vrij gepubliceerd. In de Francken Vrij worden serieuze, maar ook minder serieuze onderwerpen besproken; onderzoekers van het Zernike Institute of Advanced Materials schrijven een stukje dat in het thema past over hun onderzoek, oud-(bestuurs)leden schrijven stukjes over hun leven na Francken, en er is een theoreet vs technicus column. Maar er zijn ook minder serieuze columns. Zo is er een editie met een horoscoop, ledeninput en een roddelcolumn.

Almanak

Elke vijf jaar wordt er een almanak gepubliceerd waarin alle belangrijke informatie over T.F.V. 'Professor Francken gevonden kan worden'. Dit omvat de geschiedenis, tradities, ereleden etc., belangrijke informatie over de studie en informatie over het studentenleven (in Groningen). De laatste almanak is gepubliceerd in 2018. De almanak van 2013 won op 15 mei dat jaar de UK Almanac Award.[4]

Lustrum boek

Elk lustrum wordt er een lustrumboek gepubliceerd waarin onder andere een samenvatting wordt gegeven wat er in de afgelopen vijf jaar heeft plaatsgevonden tijdens activiteiten van de vereniging.

Ereleden

T.F.V. 'Professor Francken' telt twee ereleden:

  • Jan Carel Francken
  • Jeff Theodore Maria De Hosson

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º (en) Association - T.F.V. 'Professor Francken'. T.F.V. 'Professor Francken' - the study association for engineering physics in Groningen Geraadpleegd op 2024-01-04
  2. º (nl) Bor, Bril, Groen, Kamps, Pluijmers, Wielink, de Wit, Wolff, Almanac 2018
  3. º Symposium over technische fysica. Nieuwsblad van het Noorden. Delpher (2 december 1993)
  4. º UK Almanac Award 2013. Ukrant
rel=nofollow
rel=nofollow