Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Susette LaFlesche Tibbles: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(+ Jeugdjaren)
(Links in Jeugdjaren)
Regel 29: Regel 29:
===Jeugdjaren===
===Jeugdjaren===


In 1854 werd Susette LaFlesche (eerst Yosette genoemd) in Bellevue geboren. Ze was de oudste dochter van Joseph LaFlesche en Mary Gale. Haar vader, ook bekend als Iron Eye, was het laatste opperhoofd van de Omaha. Hij was de zoon van een Franse pelshandelaar en zijn Ponca vrouw, Waoowinchtcha. Haar moeder, Mary Gale, ook wel Hinnuaganun genoemd, was de dochter van chirurg Dr. John Gale van Fort Atkinson en zijn Iowa vrouw, Ni-co-ma.
In 1854 werd Susette LaFlesche (eerst Yosette genoemd) in Bellevue geboren. Ze was de oudste dochter van [[Joseph LaFlesche]] en Mary Gale. Haar vader, ook bekend als Iron Eye, was het laatste opperhoofd van de Omaha. Hij was de zoon van een Franse pelshandelaar en zijn [[Ponca (volk)|Ponca]] vrouw, Waoowinchtcha. Susettes moeder, Mary Gale, ook wel Hinnuaganun genoemd, was de dochter van chirurg Dr. John Gale van [[Fort Atkinson (Iowa)|Fort Atkinson]] en zijn [[Iowa (volk)|Iowa]] vrouw, Ni-co-ma.
Iron Eyes geloofde dat de toekomst van zijn volk lag in onderwijs, in gebruik van de landbouwmethodes van de blanken, in het christendom en in aanpassing aan de gebruiken van de blanken. Dat had een grote invloed op zijn zeven kinderen. Hoewel ze het later niet altijd eens zouden zijn over politieke zaken die de Omaha aanbelangden, zouden ze allen bijdragen tot de verbetering van het leven van de inheemse Amerikanen en in het bijzonder van de Omaha. <ref>[http://www.nebraskahistory.org/lib-arch/research/manuscripts/family/laflesche-family.htm LaFlesche Family Papers] Nebraska State Historical Society (Engels)</ref> 


Susette werd opgevoed op het Omaha Indian Reservation en van 1862 tot 1869 ging ze daar naar de Presbyteriaanse missieschool, die in 1845 in Bellevue was opgericht en in 1857 naar het reservaat was overgebracht. Susette leerde er Engels spreken, lezen, schrijven en ook koken en naaien.  
Iron Eyes geloofde dat de toekomst van zijn volk lag in het onderwijs, in het gebruik van de landbouwmethodes van de blanken, in het christendom en in de aanpassing aan de gebruiken van de blanken. Dat had een grote invloed op zijn zeven kinderen. Hoewel ze het later niet altijd eens zouden zijn over politieke zaken die de Omaha aanbelangden, zouden ze allen bijdragen tot de verbetering van het leven van de inheemse Amerikanen en in het bijzonder van de Omaha. <ref>[http://www.nebraskahistory.org/lib-arch/research/manuscripts/family/laflesche-family.htm LaFlesche Family Papers] Nebraska State Historical Society (Engels)</ref> 
 
Susette werd opgevoed op het Omaha Indian Reservation. Van 1862 tot 1869 liep ze school in de Presbyteriaanse missieschool. Die was in [[1846]] in Bellevue opgericht en in [[1857]] naar het reservaat overgebracht. Susette leerde er Engels spreken, lezen, schrijven en ook koken en naaien.  




{{bron|bronvermelding= {{reflist}} }}
{{bron|bronvermelding= {{reflist}} }}

Versie van 30 mrt 2009 17:55

Susette LaFlesche Tibbles, ofwel Bright Eyes (Inshata-Theumba), (Bellevue, Nebraska, 1854Bancroft, Nebraska, 26 mei 1903) was een inheems Amerikaanse docente, activiste, schrijfster, tolk en kunstenares van de Omaha in Nebraska. Ze ijverde voor de verbetering van de leefomstandigheden in de indianenreservaten. In 1983 werd ze postuum opgenomen in de Nebraska Hall of Fame. [1]

Biografie

Inleiding

De eerste helft van de 19e eeuw was een tijd van veranderingen in de Great Plains (Grote Vlakten). In 1803 had president Thomas Jefferson (1743-1826) middels een verdrag met de Franse regering (Louisiana Purchase Treaty) het gebied aangekocht. [2] Onder druk van het groeiende aantal blanke inwijkelingen, verkochten de Omaha in 1854 het grootste deel van hun traditionele jachtvelden aan de overheid (Kansas-Nebraska Act [3]) en vestigden ze zich in het Omaha Indian Reservation in Nebraska. [4]

Jeugdjaren

In 1854 werd Susette LaFlesche (eerst Yosette genoemd) in Bellevue geboren. Ze was de oudste dochter van Joseph LaFlesche en Mary Gale. Haar vader, ook bekend als Iron Eye, was het laatste opperhoofd van de Omaha. Hij was de zoon van een Franse pelshandelaar en zijn Ponca vrouw, Waoowinchtcha. Susettes moeder, Mary Gale, ook wel Hinnuaganun genoemd, was de dochter van chirurg Dr. John Gale van Fort Atkinson en zijn Iowa vrouw, Ni-co-ma.

Iron Eyes geloofde dat de toekomst van zijn volk lag in het onderwijs, in het gebruik van de landbouwmethodes van de blanken, in het christendom en in de aanpassing aan de gebruiken van de blanken. Dat had een grote invloed op zijn zeven kinderen. Hoewel ze het later niet altijd eens zouden zijn over politieke zaken die de Omaha aanbelangden, zouden ze allen bijdragen tot de verbetering van het leven van de inheemse Amerikanen en in het bijzonder van de Omaha. [5]

Susette werd opgevoed op het Omaha Indian Reservation. Van 1862 tot 1869 liep ze school in de Presbyteriaanse missieschool. Die was in 1846 in Bellevue opgericht en in 1857 naar het reservaat overgebracht. Susette leerde er Engels spreken, lezen, schrijven en ook koken en naaien.


Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
rel=nofollow