Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Studentencodex: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Studentencodex&oldid=22155201)
 
(Externe links)
Regel 21: Regel 21:
  
 
[[Categorie:studentenvereniging]]
 
[[Categorie:studentenvereniging]]
 
[[de:Studentencodex]]
 
[[en:Studentencodex]]
 
[[fr:Chansonnier estudiantin]]
 

Versie van 5 dec 2010 om 01:02

Een studentencodex is een traditioneel liedboek voor studenten. In België zijn er meerdere codices in omloop.

In Vlaanderen worden voornamelijk de codices van het KVHV gebruikt. Deze bestaan in twee uitgaven: een groene uitgave en een blauwe uitgave.

De groene uitgave is bestemd voor de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen, Limburg & voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De blauwe uitgave is bestemd voor de provincies Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen.

Elk van deze uitgaves bevat drie delen. Het eerste deel wordt het korpsboek genoemd, en bevat een overzicht van de meeste studentenclubs die in bovenvermelde provincies gevestigd zijn. Het tweede deel heet clubcodex en wordt ook wel eens de blauwe bladzijden genoemd. Het bevat de regels en voorschriften die het Vlaamse, traditioneel-studentikoze leven beheersen, onder andere de regels met betrekking tot het verloop van een clubavond. Het derde deel noemt men het liederboek en bevat honderden liederen in verschillende talen: Nederlands, Duits, Afrikaans, Frans, Engels en Latijn. Deze studentencodex is gegroeid vanuit katholieke en Vlaamse studententradities.

De Brusselse hogescholen van de Erasmushogeschool Brussel en de Brusselse studenten van de Vrije Universiteit Brussel gebruiken echter een eigen versie die onder andere verwijzingen bevat naar hun antiklerikale tradities en ook een grotere verscheidenheid aan Franse liederen overgenomen van hun collega-studenten aan de ULB. Deze studentencodex is gegroeid vanuit vrijzinnige en Vlaamse studententradities. Aan de zuster Université Libre de Bruxelles en de vrijzinnige Franstalige hogescholen in Brussel gebruikt men de Fleurs des Mäle.

In Wallonië zijn er ook codices, zoals Le Bitu Magnifique aan de UCL en te Namen.

Externe links