Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Stichting Granate: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Stichting_Granate&oldid=59793540 27 aug 2021 Fausto1997)
(Versie 328692 ongedaan gemaakt = https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Stichting_Granate&oldid=59793540 27 aug 2021 Fausto1997 24 mei 2019)
Label: Ongedaan maken
 
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox stichting
{{Infobox stichting
| naam            = Granate
| naam            = Stichting Granate
| afbeelding      = Nw logo met slogan.png
| statutaire naam =
| onderschrift    = Logo Granate ©
| afbeelding      = Logo Granate.jpg
| motto          = 'Granate geeft het onzichtbare een gezicht'
| onderschrift    = Het logo van stichting Granate
| doel            =  
| motto          = Granate geeft het onzichtbare een gezicht
| doel            = Diversiteit Nederlandse film en poëzie bevorderen
| opgericht      = 2012
| opgericht      = 2012
| zetel          = [[Amsterdam]]
| zetel          =  
| ontbonden      =
| oprichter      = Nafiss Nia
| oprichter      = Nafiss Nia
| website        = http://www.granate.nl
| voorzitter      =
|directeur=}}
| erevoorzitter  =
'''Stichting Granate''' is een culturele organisatie die zich ten doel stelt biculturele dichters en filmmakers met name (voormalig) vluchtelingen een platform te bieden, om zo de diversiteit in de Nederlandse kunstsector te stimuleren. De stichting initieert en organiseert ieder jaar verschillende evenementen en activiteiten waarop naast dichter en filmmakers, ook dansers en muzikanten hun werk presenteren. Granate werd in 2012 opgericht door de Iraans-Nederlandse dichter en filmmaker [[Nafiss Nia]].  
| directeur      =
Granate is een [[Algemeen Nut Beogende Instelling]] zonder winstoogmerk en wordt gesteund door fondsen, sponsoren en donateurs.
| sleutelfiguren  =
| lid van        =
| website        = [http://www.stichtinggranate.nl/ www.stichtinggranate.nl]
}}
'''Stichting Granate''' is een stichting die zich inzet ter bevordering van de diversiteit in de Nederlandse film en poëzie. De stichting is in 2012 opgericht door [[Nafiss Nia]], een dichter en filmmaker van Iraanse afkomst. Met name door middel van evenementen biedt Granate een podium aan artiesten met een niet-Nederlandse achtergrond. De naam van Granate verwijst naar de granaatappel, waarvan de verborgen vruchten symbool staan voor divers en onbekend talent.
 
== Duizendenéén Film&Poëzie ==
Het driemaandelijkse evenement van Granate bestaat uit vertoningen van korte films en voordrachten van bekende en onbekende talenten. Muziek en dans vullen het programma vaak aan. Ieder evenement bevat een grote afwisseling van artiesten, met als doel een gevarieerd programma creëren, als ontmoetingsplek voor artiesten te fungeren en veel artiesten een podium te kunnen bieden.
 
Dichters die zoal hebben meegedaan zijn [[Neske Beks]], [[K. Schippers]], [[Esam Alwasete]], [[Gershwin Bonevacia]], [[Kira Wuck]], [[Nisrine Mbarki]], [[Erik Jan Harmens]], [[Sahand Sahebdivani]] en [[Mala Kishoendajal]]. Oprichter en artistiek leider van stichting Granate [[Nafiss Nia]] draagt ook ieder evenement voor. Filmmakers die zoal hebben meegedaan zijn [[Farshad Aria]], [[Elena Winkel]], [[Rosh Abdelfatah]], [[Kibret Mekonnen]] en [[Astrid Serkei]]. Het evenement komt ieder jaar terug in vier verschillende vormen:


== Activiteiten ==
===Speak Up!===
Ieder jaar organiseert Granate verschillende evenementen, meestal seizoensgebonden of naar aanleiding van een nationale feestdag. De voorbije jaren verzorgde Granate de volgende evenementen:
Het nieuwste evenement van Duizendenéén Film&Poëzie heet Speak Up! en is gewijd aan maatschappelijke film, literatuur en poëzie. Het evenement zal voor het eerst plaatsvinden op [[Prinsjesdag]], dinsdag 19 september 2017, in de [[Vondelkerk]] in Amsterdam Oud-West.
* ''Vrijheidsmaaltijd'': Een diner op [[Bevrijdingsdag]] met poëzievoordrachten en films van gevluchte artiesten. Hieraan werd een poëziewedstrijd voor jongeren verbonden.
* ''Reading Gilgamesh'': Voorstelling waarbij het oude [[Gilgamesh-epos]] wordt vertolkt in verschillende talen, omlijst met muziek, dans en andere kunstdisciplines.
* ''Yalda'': Festiviteit in december waarop de langste nacht van het jaar wordt gevierd met film, poëzie, muziek, verhalen en dans, naar voorbeeld van de [[Yalda|Perzische ceremonie]].
* ''Speak Up'': Evenement op [[Prinsjesdag]] waarbij dichters en filmmakers politiek geëngageerde kunst presenteren.
* ''Oost Best'': Cultureel evenement met als thema ‘een ode aan het Oosten’, met optredens van dichters, filmmakers en dansers.
* ''Granate Festival'': Jaarlijks festival aan het einde van de [[Boekenweek]]. Op het Granate Festival van 2019 vond Reading Gilgamesh plaats en werd afgesloten met het Great Granate Gala <ref>[https://www.youtube.com/watch?v=VV_troP6t4k], Great Granate Gala filmverslag</ref>, waarbij 84 vrouwen dichtregels voordroegen in het thema van de Boekenweek van 2019, ‘De moeder, de vrouw’. In 2020 zal het festival terugkeren.<ref>[https://www.facebook.com/events/343564786306925/],  Facebook Granate Festival</ref>


Naast het faciliteren van optredens heeft Granate ook andere projecten voor dichters en filmmakers. Elke maand wordt er een gedicht van de maand gekozen dat op  de website wordt geplaatst met het woord ‘granaatappel’ erin verwerkt. Ook worden regelmatig films van biculturele makers uitgelicht op de website (Film etalage).
===Yalda===
Stichting Granate houdt jaarlijks haar eigen [[Yalda]] viering, de langste nacht volgens de Iraanse traditie. Yalda staat symbool voor de overwinning van het licht over de duisternis en dit wordt gevierd door het lezen van poëzie en verhalen, samenzijn en het nuttigen van zoetigheden. In 2015 heeft Yalda plaatsgevonden in MEZRAB Cultural Center en in 2016 in [[Podium Mozaïek]], waar het in 2017 weer zal plaatsvinden . <ref>http://www.podiummozaiek.nl/programma/details/113633/te-gast-bij-stichting-granate---yalda---de-langste-nacht</ref>


== Toekomstige projecten ==
===Reading Gilgamesh===
Granate heeft voor de nabije toekomst de volgende projecten aangekondigd:
Met Reading Gilgamesh wordt het oudste gedicht op aarde geëerd, het [[Gilgamesj-epos]] uit het oude [[Mesopotamië]]. Het epos van meer dan 5000 jaar oud wordt door twaalf dichters/schrijvers vertolkt naar performances. Zij dragen ieder een eigen hoofdstuk voor samen met een gastkunstenaar uit een andere discipline zoals muziek, dans, theater of film. Van ieder hoofdstuk worden een paar zinnen in een specifieke taal voorgedragen, vaak in de moedertaal van de dichter/schrijver. Talen zoals Turks, Chinees, Frans, Russisch, Sarnami, Perzisch maar ook Fries en het Gronings dialect zijn langsgekomen. Reading Gilgamesh vond het eerst plaats in 2016 in de [[Tolhuistuin]] en in 2017 in het Amnesty gebouw. <ref>https://tolhuistuin.nl/evenement/duizendeneen-filmpoezie/</ref>
* ''1001 Gezichten'': Tv-serie waarbij worden dichters gevolgd door filmmakers om een portret van hun leven en werk te maken.
* ''Poëzie Op de Stoep'': Project om de straten van Amsterdam en andere steden te versieren met korte gedichten, met name van dichters uit de buurt. De gedichten zullen worden aangebracht door kalligrafen. In 2019 zullen langs haltes van tramlijn 3 in Amsterdam gedichten geplaatst worden.<ref>[https://web.archive.org/web/20190607063625/http://stichtinggranate.com/pods]</ref>


== Trivia ==
===Vrijheidsmaaltijd===
De naam Granate verwijst naar de vrucht [[granaatappel]].
Met Vrijheidsmaaltijd wordt de vrijheid gevierd met film en poëzie aan tafel. Ieder jaar wordt dit evenement op [[Bevrijdingsdag]] (5 mei) gehouden in [[De Nieuwe Liefde]]. Vooral dichters en filmmakers die voormalig vluchteling zijn worden uitgenodigd om voor te dragen of een film te vertonen. De films worden speciaal voor Vrijheidsmaaltijd ontwikkeld. De deelnemers zijn ieder op hun eigen manier met oorlog of onderdrukking in aanraking gekomen en genieten in Nederland van van de vrijheid die er na de [[Tweede Wereldoorlog]] heerst. Op Vrijheidsmaaltijd treden er tevens scholieren op die met de poëziewedstrijd van Granate hebben meegedaan. <ref>http://denieuweliefde.com/programma/vrijheidsmaaltijd-2017-door-stichting-granate-de-nieuwe-liefde/</ref>


== Externe link ==
== Overige projecten ==
* [https://granate.nl website]
Naast de evenementen van Duizendenéén Film&Poëzie voert Granate ook andere projecten uit. Deze projecten staan allen in dienst van haar missie om diversiteit te bevorderen en het lezen van poëzie en het kijken van korte films te stimuleren.  Een aantal noemenswaardige projecten:


{{Appendix|2=
===Gedicht van de maand===
* [https://stichtinggranate.com/pods], Stichting Granate
Iedere maand wordt er [http://www.stichtinggranate.nl/projecten/gedicht-van-de-maand/ een nieuw gedicht] op de website van Granate geplaatst met het woord 'granaatappel' erin. De gedichten bestaan uit gedichten die speciaal voor stichting Granate zijn geschreven en uit vertalingen van Iraanse gedichten. Een aantal dichters die het gedicht van de maand hebben geschreven zijn [[Jos van Hest]], [[Jana Beranová]], [[Gita Hacham]], [[Baban Kirkuki]] en [[Amal Karam]].
}}
 
Het gedicht van de maand mei, 2017, van [[Ofran Badakhshani]]:
:''Zittend onder een granaatappelboom''
:''lacht mijn moeder''
:''de dwaasheid van goden uit''
:''voor een appel eeuwig verbannen?''<ref>http://www.stichtinggranate.nl/projecten/gedicht-van-de-maand/</ref>
===Film van de maand===
Naast een gedicht van de maand, wordt er ook iedere maand [http://www.stichtinggranate.nl/projecten/film-van-de-maand// een korte film] op de website geplaatst. Veel van de films zijn in opdracht van stichting Granate gemaakt voor Vrijheidsmaaltijd en zijn daarom vaak gelinkt aan vrijheid, oorlog of andere maatschappelijke thema's.
 
===Poëziewedstrijd===
Ieder jaar houdt stichting Granate een [http://www.stichtinggranate.nl/projecten/poeziewedstrijd// poëziewedstrijd voor jongeren]. Jongeren tussen de 13 en 18 kunnen in april een gedicht insturen en maken kans op een geldprijs van 100 euro en een publicatie van hun gedicht op de website van Granate. De drie finalisten mogen op Vrijheidsmaaltijd hun gedicht voordragen. Deze avond wordt ook de winnaar bekendgemaakt.
 
===Dance Iranian Style===
De film [[Dance Iranian Style]] van Farshad Aria is met behulp van stichting Granate geproduceerd. Deze mix van een documentaire en een speelfilm volgt een uitgeprocedeerde Iraanse vluchteling op straat in Amsterdam. Het scenario is geschreven door Nafiss Nia. Dance Iranian Style is vertoond in verscheidene Nederlandse cinema zoals [[EYE]], [[Lab 111]], [[Het Kijkhuis]] en [[LUX (Nijmegen)]]. De film heeft twee awards gewonnen: The Best Feature Documentary van
[[Indian Cine Film Festival]] en The Audience Choice Award van [[SCENECS International Debut Film Festival]]. <ref>http://danceiranianstyle.weebly.com/</ref>


==Linken==
*[http://www.stichtinggranate.nl/ www.stichtinggranate.nl] [http://web.archive.org/web/20170626124651/http://www.stichtinggranate.nl/ A]
{{reflist}}
{{authority control|TYPE=o|Wikidata= }}
[[Categorie:Nederlandse stichting]]
[[Categorie:Nederlandse stichting]]
[[Categorie:Culturele organisatie in Nederland]]
[[Categorie:Cultuur in Nederland ]]
[[Categorie:Dichtkunstpromotie]]
<references />

Huidige versie van 10 sep 2021 om 10:39

rel=nofollow

Stichting Granate is een stichting die zich inzet ter bevordering van de diversiteit in de Nederlandse film en poëzie. De stichting is in 2012 opgericht door Nafiss Nia, een dichter en filmmaker van Iraanse afkomst. Met name door middel van evenementen biedt Granate een podium aan artiesten met een niet-Nederlandse achtergrond. De naam van Granate verwijst naar de granaatappel, waarvan de verborgen vruchten symbool staan voor divers en onbekend talent.

Duizendenéén Film&Poëzie

Het driemaandelijkse evenement van Granate bestaat uit vertoningen van korte films en voordrachten van bekende en onbekende talenten. Muziek en dans vullen het programma vaak aan. Ieder evenement bevat een grote afwisseling van artiesten, met als doel een gevarieerd programma creëren, als ontmoetingsplek voor artiesten te fungeren en veel artiesten een podium te kunnen bieden.

Dichters die zoal hebben meegedaan zijn Neske Beks, K. Schippers, Esam Alwasete, Gershwin Bonevacia, Kira Wuck, Nisrine Mbarki, Erik Jan Harmens, Sahand Sahebdivani en Mala Kishoendajal. Oprichter en artistiek leider van stichting Granate Nafiss Nia draagt ook ieder evenement voor. Filmmakers die zoal hebben meegedaan zijn Farshad Aria, Elena Winkel, Rosh Abdelfatah, Kibret Mekonnen en Astrid Serkei. Het evenement komt ieder jaar terug in vier verschillende vormen:

Speak Up!

Het nieuwste evenement van Duizendenéén Film&Poëzie heet Speak Up! en is gewijd aan maatschappelijke film, literatuur en poëzie. Het evenement zal voor het eerst plaatsvinden op Prinsjesdag, dinsdag 19 september 2017, in de Vondelkerk in Amsterdam Oud-West.

Yalda

Stichting Granate houdt jaarlijks haar eigen Yalda viering, de langste nacht volgens de Iraanse traditie. Yalda staat symbool voor de overwinning van het licht over de duisternis en dit wordt gevierd door het lezen van poëzie en verhalen, samenzijn en het nuttigen van zoetigheden. In 2015 heeft Yalda plaatsgevonden in MEZRAB Cultural Center en in 2016 in Podium Mozaïek, waar het in 2017 weer zal plaatsvinden . [1]

Reading Gilgamesh

Met Reading Gilgamesh wordt het oudste gedicht op aarde geëerd, het Gilgamesj-epos uit het oude Mesopotamië. Het epos van meer dan 5000 jaar oud wordt door twaalf dichters/schrijvers vertolkt naar performances. Zij dragen ieder een eigen hoofdstuk voor samen met een gastkunstenaar uit een andere discipline zoals muziek, dans, theater of film. Van ieder hoofdstuk worden een paar zinnen in een specifieke taal voorgedragen, vaak in de moedertaal van de dichter/schrijver. Talen zoals Turks, Chinees, Frans, Russisch, Sarnami, Perzisch maar ook Fries en het Gronings dialect zijn langsgekomen. Reading Gilgamesh vond het eerst plaats in 2016 in de Tolhuistuin en in 2017 in het Amnesty gebouw. [2]

Vrijheidsmaaltijd

Met Vrijheidsmaaltijd wordt de vrijheid gevierd met film en poëzie aan tafel. Ieder jaar wordt dit evenement op Bevrijdingsdag (5 mei) gehouden in De Nieuwe Liefde. Vooral dichters en filmmakers die voormalig vluchteling zijn worden uitgenodigd om voor te dragen of een film te vertonen. De films worden speciaal voor Vrijheidsmaaltijd ontwikkeld. De deelnemers zijn ieder op hun eigen manier met oorlog of onderdrukking in aanraking gekomen en genieten in Nederland van van de vrijheid die er na de Tweede Wereldoorlog heerst. Op Vrijheidsmaaltijd treden er tevens scholieren op die met de poëziewedstrijd van Granate hebben meegedaan. [3]

Overige projecten

Naast de evenementen van Duizendenéén Film&Poëzie voert Granate ook andere projecten uit. Deze projecten staan allen in dienst van haar missie om diversiteit te bevorderen en het lezen van poëzie en het kijken van korte films te stimuleren. Een aantal noemenswaardige projecten:

Gedicht van de maand

Iedere maand wordt er een nieuw gedicht op de website van Granate geplaatst met het woord 'granaatappel' erin. De gedichten bestaan uit gedichten die speciaal voor stichting Granate zijn geschreven en uit vertalingen van Iraanse gedichten. Een aantal dichters die het gedicht van de maand hebben geschreven zijn Jos van Hest, Jana Beranová, Gita Hacham, Baban Kirkuki en Amal Karam.

Het gedicht van de maand mei, 2017, van Ofran Badakhshani:

Zittend onder een granaatappelboom
lacht mijn moeder
de dwaasheid van goden uit
voor een appel eeuwig verbannen?[4]

Film van de maand

Naast een gedicht van de maand, wordt er ook iedere maand een korte film op de website geplaatst. Veel van de films zijn in opdracht van stichting Granate gemaakt voor Vrijheidsmaaltijd en zijn daarom vaak gelinkt aan vrijheid, oorlog of andere maatschappelijke thema's.

Poëziewedstrijd

Ieder jaar houdt stichting Granate een poëziewedstrijd voor jongeren. Jongeren tussen de 13 en 18 kunnen in april een gedicht insturen en maken kans op een geldprijs van 100 euro en een publicatie van hun gedicht op de website van Granate. De drie finalisten mogen op Vrijheidsmaaltijd hun gedicht voordragen. Deze avond wordt ook de winnaar bekendgemaakt.

Dance Iranian Style

De film Dance Iranian Style van Farshad Aria is met behulp van stichting Granate geproduceerd. Deze mix van een documentaire en een speelfilm volgt een uitgeprocedeerde Iraanse vluchteling op straat in Amsterdam. Het scenario is geschreven door Nafiss Nia. Dance Iranian Style is vertoond in verscheidene Nederlandse cinema zoals EYE, Lab 111, Het Kijkhuis en LUX (Nijmegen). De film heeft twee awards gewonnen: The Best Feature Documentary van Indian Cine Film Festival en The Audience Choice Award van SCENECS International Debut Film Festival. [5]

Linken

rel=nofollow
rel=nofollow