Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Stanford Encyclopedia of Philosophy

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

De Stanford Encyclopedia of Philosophy (SEP) een online encyclopedie van de filosofie, op initiatief van de Universiteit van Stanford.

Over de SEP

De encyclopedie kan door internetgebruikers gratis worden geraadpleegd. Elk lemma werd geschreven en geactualiseerd door een expert op dat gebied. Onder hen bevinden zich vele professoren van vele universiteiten en hogescholen over de hele aarde. De auteurs geven de Universiteit van Stanford University de toelating om de artikelen te publiceren, maar behouden zelf het copyright op de artikelen.[1] Op 24 juli 2013 bevatte de encyclopedie 1380 gepubliceerde artikelen.[2] Om kwaliteitsartikelen te bereiken, volgt de encyclopedie de traditionele academische aanpak van de meeste encyclopedieën en wetenschappelijke tijdschriften: een hoofdredacteur of een redactiecomité selecteert specialisten op een relevant vakgebied als auteurs, en de artikelen gaan door een proces van collegiale toetsing.

In 1995 begon Edward N. Zalta te werken aan de encyclopedie. Hij had expliciete doel dat de encyclopedie dynamisch zou zijn; dat de artikelen regelmatig zouden worden geüpdatet, om zo het verouderen zoals bij gedrukte encyclopedieën tegen te gaan. Het charter van de encyclopedie staat toe dat er rivaliserende artikelen over eenzelfde lemma ontstaan, om zo de onenigheid onder de wetenschappers te weerspiegelen.

Oorspronkelijk werd de SEP ondersteund door beurzen van de Amerikaanse National Endowment for the Humanities (NEH) en de National Science Foundation (NSF). Vele universiteitsbibliotheken geven hun medewerking aan een langetermijnplan om fondsen te blijven verzamelen waardoor de Encyclopedie gratis raadpleegbaar blijft. Dit plan werd ontworpen door de SEP in samenwerking met de Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition (SPARC), de International Coalition of Library Consortia (ICOLC) en de Southeastern Library Network (SOLINET), met een aanvullende financiering door de NEH.

Zie ook

Verwijzingen

rel=nofollow

Weblinks