Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Software as a Service

Uit Wikisage
Versie door Lidewij (overleg | bijdragen) op 1 mei 2021 om 13:35 (TBP 20081028 https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Software_as_a_Service&oldid=14862302 10 dec 2008 Berendvandevries 3 mei 2007 AxxSaaS)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Software as a Service is een concept binnen de software industrie waarbij traditionele bedrijfssoftware vervangen wordt door toepassingen die via Internet aangeboden worden. Hierbij levert de leverancier de hardware, software en ondersteuning vanuit een centraal datacentrum en hebben klanten alleen een internet verbinding en web browser nodig. Net als bij een telefoonabonnement betaalt de klant alleen voor feitelijk gebruik. Er zijn inmiddels talrijke toepassingen beschikbaar die op deze manier werken, zoals bijvoorbeeld voor klantenbeheer, facilities management, online boekhouden en video-conferencing. Voor gebruikers van deze veelal zakelijke software biedt dit concept veel voordelen:

  • Weinig investering: Het is niet nodig om grote investeringen te doen in computers en software. Het enige dat je als klant nodig hebt is een abonnement, dat je vaak online kunt afsluiten. Het risico van mislukking is veel kleiner omdat je het abonnement weer kan opzeggen als het niet bevalt en je alleen betaalt feitelijk gebruik.
  • Snel beginnen: Bij een SaaS oplossing heb je alleen een Internet aansluiting en een web browser nodig en je kunt direct beginnen. Dit in tegenstelling tot tradionele software die je moet kopen, installeren en configureren. Een proces dat meestal enkele maanden tijd vergt en een hoop geld kost.
  • Toegankelijkheid: Omdat de software via Internet toegankelijk is en je alleen een web browser nodig hebt kunnen medewerkers, klanten, leveranciers en partners op een eenvoudige manier informatie uitwisselen en samenwerken aan bedrijfsprocessen.

Een bijkomend voordeel is dat onderhoudskosten aanmerkelijk lager zijn [1]. Bij traditionele software moeten nieuwe versies op de computers van de gebruikers geïnstalleerd worden. Voor een architectenburo met 10 medewerkers is dit misschien geen groot probleem maar voor een bank met 3000 gebruikers betekent dit al snel een kostenpost van tienduizenden euro’s aan licentie en installatiekosten. Bij een SaaS oplossing hoeft de leverancier alleen een nieuwe versie te installeren op de centrale computer. Dit gebeurt meestal in het weekend en als gebruikers maandagochtend via hun web browser inloggen hebben werken ze met de laatste versie.Bij SaaS gaat het niet alleen om het verlagen van kosten van aanschaf en onderhoud, maar ook om een verbeterde dienstverlening. Neem bijvoorbeeld het boeken van een vlucht, auto of hotel. Vroeger was hier speciale software voor nodig die alleen gebruikt kon worden door getrainde medewerkers van een reisbureau. Omdat dezelfde software nu via Internet beschikbaar is kunnen klanten op elk moment van de dag zonder afspraak en wachtrij zien wat er beschikbaar is en direct zelf boeken. Het zelfde geldt voor zakelijke gebruikers die nu hun klanten, leveranciers en partners 24 uur per dag kunnen betrekken bij bedrijfprocessen, zoals het plaatsen van bestellingen, indienen van klachten of samenwerken aan projecten. Aan het gebruik van een SaaS zijn ook consequenties verbonden:

  • Beschikbaarheid: Klanten zijn in toenemende mate afhankelijk van de leverancier. Hun bedrijfsgegevens zijn opslagen bij een externe partij en ze moeten er op vertrouwen dat deze een betere beschikbaarheid en beveiliging kan bieden dan hun interne automatiseringsafdeling. In de meeste gevallen zal dit vertrouwen ook terecht zijn omdat voor SaaS leveranciers veiligheid en beschikbaarheid core business is en ze de kosten hiervoor over een groot aantal klanten kunnen verdelen.
  • Flexibiliteit: Tegenover de voordelen van een snelle implementatie en lage investeringen bij een SaaS wordt vaak het nadeel van beperkte flexibiliteit genoemd. Alle klanten gebruiken hetzelfde systeem en het 'one size fits all' concept staat een efficiënte implementatie vaak in de weg. Let daarom goed om de mogelijkheden om de SaaS aan te passen aan de specifieke wensen van de klant. Het gaat hier zowel om de mogelijkheid om per klant een onbeperkt aantal data velden te definiëren als ook om via workflows bedrijfsspecifieke processen te kunnen specificeren.
  • Vertrouwelijkheid: Een SaaS leverancier dient een goede fysieke en software matige beveiliging te handhaven, onder andere in het kader van de Wet bescherming persoonsgegevens. Hierbij spelen ook sociale aspecten een rol. Een SaaS leverancier heeft als derde partij in de meeste gevallen veel minder belang bij inzage van vertrouwelijke informatie zoals salarissen en berichten van medewerkers dan een interne automatiseringsafdeling.

Het is belangrijk dat afspraken tussen klant en leverancier over het gebruik van de service in een Service Level Agreement beschreven worden. Voor softwareleveranciers heeft de omschakeling van een software naar een service georiënteerde benadering grote consequenties. Bij traditionele software ontvangt de leverancier vooraf inkomsten voor de aanschaf van de licentie en diensten voor installatie en configuratie. Als het systeem achteraf niet goed blijkt te werken trekt de klant veelal aan het kortste eind. Bij een SaaS concept betaalt de klant alleen op basis van daadwerkelijk gebruik en bewezen nut, en kan het abonnement veelal zonder veel kosten opgezegd worden als het systeem niet aan de verwachting voldoen. Daarnaast hebben leveranciers te maken met een omschakeling van een model waarbij vooraf een bedrag aan licentieinkomsten ontvangen wordt naar een model waarbij per periode betaald wordt. Dit heeft uiteraard consequenties voor de inkomsten op korte termijn. Veel traditionele software leveranciers zijn daarom terughoudend met het aanbieden van SaaS alternatieven en veel initiatieven zullen daarom van nieuwe aanbieders komen. Dataquest verwacht een groei van 22.1% voor SaaS software in de periode tot 2011 [2], meer dan het dubbele van de groei in de totale markt voor bedrijfssoftware. Gartner verwacht dat in 2011 25% van de nieuwe bedrijfssoftware als SaaS aangeboden wordt [3].

Referenties

Sjabloon:Xnocat