Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Sjaak Priester

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 13 jan 2014 om 20:39 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Sjaak_Priester&oldid=39998097 130.161.193.32 31 aug 2006)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

J.J. (Sjaak) Priester (Hoedekenskerke, 26 mei 1952) is een Nederlandse wetenschapsjournalist.

Na een studie elektrotechniek aan de Universiteit Twente legde Priester zich toe op het schrijven, onder meer als redacteur bij de tijdschriften Elektuur en Computable. Van 1983 tot 2001 was hij hoofdredacteur van het weekblad voor de Universiteit van Amsterdam Folia waar hij werd opgevolgd door Marcel Hulspas. Daarna was hij hoofdredacteur bij het weekblad voor de TU Delft Delta. Bij beide bladen verzorgde Priester een restyling. Sindsdien werkt Priester op freelance basis voor onder meer Delta en het kwartaalblad Delft Integraal en is hij vervangend eindredacteur bij de Volkskrant.

Priesters journalistieke werk kenmerkt zich door zijn tamelijk bizarre humor, zijn scherpe pen, zijn grote eruditie op een nog grotere hoeveelheid van onderwerpen en zijn rijke, flamboyante stijl. Zo omschreef hij sterrenkundejournalist Govert Schilling vanwege diens alleenheerschappij in de sterrenkundejournalistiek eens als "het zwarte gat dat Govert Schilling heet". En over de astronauten uit het Apolloproject schreef hij: "Hun iets zinnigs ontlokken was een huzarenklus, want de Nasa achtte alleen ultrakoele en oergezonde supermannen zonder noemenswaardig emotioneel leven in staat om een voet op de maan te zetten."

Priester geniet bekendheid als ontwikkelaar en criticus van programmatuur: als ontwikkelaar schreef hij enkele gratis muziekapplicaties, als criticus publiceerde hij op zijn webpagina's een uiteenzetting van bugs en problemen met Adobe GoLive. In zijn kenmerkende stijl voegde hij daaraan een filmpje toe waarop te zien is hoe Priester zijn GoLive-schijfje plechtig van zijn Amsterdamse balkon afgooit.

Priester is een verwoed internethobbyist die onder meer een site bijhoudt over Lelijk Amsterdam en die weblinks verzamelt naar alles wat Sjaak of Priester heet.

Ook schreef Priester een cryptogrammenbakker en de anagrammenmaker voor Windows Ragmania. Zijn eigen naam kent trouwens vele interessante anagrammen: Saprijke Sater, Pissertje Raak.

Externe link