Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Shalam Colony

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Shalam Colony was een utopistische kolonie in New Mexico, gesticht in 1884, met als doel weeskinderen van alle huidskleuren en met diverse achtergronden een goede start in het leven en een opleiding te geven.

De tandarts dr. John Ballou Newbrough uit Boston had in 1881 een boek gepubliceerd, genaamd OAHSPE, waarvan hij stelde dat het door tot stand gekomen was door geesten die zijn handen via ’automatisch schrijven’ bij het typen stuurden. Hij stelde dit voor als een nieuw heilig boek. Een religie, die hierop gebaseerd was, noemde hij ’Faithism’.

Op een eerste congres van de faithisten (Faithist Convention) in 1883 werd besloten om een kolonie op te richten „om de kinderen op te voeden waar ze geen getuige zullen zijn van dronkenschap, misdaad en godslastering; waar ze, op het kleuterschoolsysteem, allerlei beroepen en nuttige bezigheden kunnen leren, met een tijd om te zingen, een tijd om te dansen, een tijd om te spelen, een tijd om te werken en een tijd om te bidden. Ze zullen onderwezen worden in de universele broederschap en in het geloof in Jehovih, hun schepper; om niet opstandig te zijn, oorlog af te zweren, de geboden in praktijk te brengen en goed te doen.... In feite zal het plan dat beschreven staat in Oahspe, de nieuwe Bijbel, worden uitgevoerd.”

Samen met Andrew Howland, een welstellende quaker, koos hij Dona Ana om er een kolonie uit te bouwen volgens de principes van de nieuwe religie.

In 1884 begon men te bouwen op een terrein van 1490 ’acres’ aan de oostelijke oever bij een bocht van de Rio Grande, zes mijl ten noordwesten van Las Cruces. Dr. Newbrough overleed in 1891, maar Howland trouwde met de weduwe en zij leidden de kolonie verder.

Ongeveer 200 mannen uit de omgeving van Dona Ana area en Mexicaanse werkmannen kwamen helpen om verschillende grote woningen te bouwen. Weeskinderen voor het project kwamen uit armoewijken in Chicago, New Orleans, Kansas City en Philadelphia. Elk kind kreeg een opleiding in landbouwvaardigheden, een algemene opleiding en een religieuze opleiding. Tegen 1901 was Howlands rijkdom uitgeput en hij plaatste de 25 overgebleven weeskinderen onder 14 jaar in fatsoenlijke gezinnen. Hij verkocht het terrein in 1907. Tegen het einde van de eeuw waren er geen sporen meer te zien van de voormalige kolonie.

De straat die langs het terrein voorbijkwam kreeg de naam ’Old Shalam Colony Trail’.

Nadat het project met de Shalam-kolonie was geëindigd, werden er de volgende decennia nog op verschillende plaatsen gelijkaardige koloniën uitgebaat.

Bronnen