Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Schaal van Saffir-Simpson

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

De Schaal van Saffir-Simpson of Saffir-Simpson hurricane schaal (SSHS) is een categorisering die in de Meteorologie wordt gebruikt om de sterkte van orkanen te meten. Hierbij wordt gemeten op basis van windsnelheid en stormvloed. De schaal werd bedacht en ontwikkeld door Herbert Saffir en Bob Simpson in 1969. Met de schaal kan er een schatting worden gemaakt van de te verwachten schade.

Categorieën

De orkanen worden ingedeeld in de categorieën 1,2,3,4 en 5. Orkanen van categorie 3 en hoger kunnen een eigen naam krijgen als ze zijn ontstaan in de Atlantische of Grote oceaan. Hieronder de categorieën van zwak naar sterk.

Categorie 1

Orkanen van categorie 1 veroorzaken nauwelijks tot geen schade aan gebouwen. Wel kan er schade komen aan een slecht gemonteerde dak. Verder kan er schade komen aan bomen. Een categorie 1 orkaan heeft een windsnelheid tussen 119 km/h en 154 km/h. De stormvloed is er vanaf 1,2 meter.

Categorie 2

Orkanen met deze categorie kunnen schade brengen aan daken en slecht gemonteerde deuren en ramen. Ook kunnen ze bomen ontwortelen. Een categorie 2 orkaan heeft een windsnelheid tussen 154 km/h en 178 km/h. De stormvloed is er vanaf 1,8 meter.

Categorie 3

Orkanen met deze categorie kunnen flink schade aanrichten aan gebouwen, met name aan houten objecten of plaatmateriaal met kleinere oppervlaktebeschadigingen. Orkanen van categorie 3 kunnen bomen massaal ontwortelen. De windsnelheid is tussen 178 km/h en 210 km/h. De stormvloed is er vanaf 2,7 meter.

Categorie 4

Orkanen van categorie 4 veroorzaken complete beschadiging, weinig blijft overeind. Een categorie 4 orkaan is levensgevaarlijk voor bewoners. Een categorie 4 orkaan heeft een windsnelheid tussen 210 km/h en 250 km/h. De stormvloed is er vanaf 4,0 meter.

Categorie 5

Orkanen van categorie 5 veroorzaken complete beschadiging, bijna niks blijft overeind. Een categorie 5 orkaan is levensgevaarlijk voor bewoners. De windsnelheid is er vanaf 250 km/h en de stormvloed vanaf 5,5 meter.