Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Schaal van Mock

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 19 jul 2021 om 22:48 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Schaal_van_Mock&oldid=48000499 16 nov 2016 84.26.20.146 24 jun 2007)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De schaal van Mock geeft aan wat er achter door ondernemingen gebezigde kwalificaties schuilt.

De kwalificaties zoals een geringe winstgroei kunnen met behulp van de schaal van Mock worden geduid op een vaste bandbreedte. Zo is voor iedereen duidelijk wat er bedoeld wordt met deze bijvoeglijk naamwoorden. De schaal is gemaakt door PR-adviseur Harry Mock. Hij ontdekte een verband tussen bepaalde kwalificaties van groei of –daling en vaste percentages.

De schaal van Mock is inmiddels een standaard geworden. Het verband dat Harry Mock ooit ontdekte, wordt nu door zijn "eigen" schaal bevestigd: percentages worden uitgedrukt via de schaal van Mock. Woordvoerders van diverse ondernemingen hanteren zijn schaal.

Nederlandse term Engelse term Percentage
fractioneel marginal 0-2%
gering modest 2-4%
licht limited 4-7%
duidelijk marked 7-12%
belangrijk significant 12-20%
sterk strong 20-30%
aanzienlijk considerable 30-45%
fors sharp meer dan 45%

Een 'geringe stijging' is dus volgens de schaal van Mock een stijging van 2 tot 4 procent.

Soms gebruiken bedrijven bewust een term die niet voorkomt in de schaal van Mock (bijvoorbeeld "gematigd"). Op die manier kan de uitspraak niet worden omgezet in een cijfermatig percentage.

rel=nofollow