Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Sander W. Jansen

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 3 okt 2022 om 00:34 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Sander_W._Jansen&oldid=62961864 -1- Swjansen 19 sep 2022)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Sander Jansen.jpg
Sander W. Jansen (foto: De Beeldredacteur)

Sander Wijnand (Sander) Jansen (Leiden. 9 november 1972) is een Nederlands Bedrijfskunde en auteur van managementboeken over 4IR (Digitale revolutie), Innovatie en Digitale transformatie.

De carrière van Jansen kent twee fases. In de eerste fase werkt hij als werknemer van diverse organisaties aan investeringen die het doel hebben om een disruptieve verandering te weeg te brengen in de sectoren Informatietechnologie en Media. In de tweede fase beweert Jansen in staat te zijn om zijn opgedane kennis en ervaring op een generieke manier wijze te kunnen overdragen aan managers in andere sectoren, door middel van de managementboeken, opleidingen en trainingen.

Biografie

Fase 1: periode 1994 tot 2016

Jansen werkt van 1994 tot 2016 voor organisaties in de sectoren Informatietechnologie en Media. (Samsom Uitgeverij, Kluwer, Colorscan, Scanlaser). Zijn opgelegde missie was de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en verdienmodellen, met gebruikmaking van digitalisering. Dit ging veelal in tegen de trend van deze sectoren, waarin met name Internet als dreiging werd gezien door de organisaties die succesvol waren geweest met papieren media. Bedrijven in de mediasector gebruikten in deze tijd digitalisering vooral om bestaande producten en diensten sneller en goedkoper te kunnen leveren. Jansen noemt dit later “Procesinnovatie met de ongewijzigde organisatie als centraal aandachtspunt, in plaats van Productinnovatie waarbij de afnemer centraal staat[1]”.

Geslaagde projecten

Enkele projecten kunnen geclassificeerd worden als geslaagd. Jansen krijgt beperkte bekendheid in de sector met de totstandkoming van CMS-systemen waarmee uitgevers, universiteiten en retailers hun digitale en fysieke publicaties via multimediale kanalen distribueren naar afnemers.

Jansen krijgt meer (en internationale) bekendheid bij de ontwikkeling van het book on demand concept (een variant op Printing on demand), dat hij ontwikkelde en vervolmaakte bij Scanlaser in Zaandam. Dit concept steunt op technologische ontwikkelingen van Print on demand in een context van smart factory, aangevuld met niet technologische, organisatorische en Commercieel aanpassingen van zowel de Supply chains van boeken als het Business model en de Value stream mapping van de diverse stakeholders. Het eindresultaat van deze disruptieve verandering is dat in 2015 vrijwel alle Nederlandse boekdrukkers van het oude concept, vervangen zijn door POD-bedrijven, die de productie- en distributiemethoden van Scanlaser overgenomen hebben. Centraal Boekhuis anticipeerde op deze ontwikkeling van POD, door haar besluit om naast warehousing ook zelf te gaan printen. In 2010 werd de joint venture joint book services opgericht door Centraal Boekhuis, Oce Nederland (het huidige Canon Inc.), Scanlaser en Digiforce). Jansen is als CEO van Scanlaser een medeoprichter van deze joint venture. Mede door de disruptieve verandering in de manier waarop lees- en lesboeken winstgevend uitgegeven kunnen worden, in een digitaliserende markt, is dit book-on-demand concept sinds ca. 2015 de standaard in de sector in Nederland.

Mislukte projecten

Jansen leidt een tussen 2006 en 2008 een samenwerkingsverband tussen een technologiebedrijf, een productiebedrijf en enkele uitgevers. Het doel van deze samenwerking is om een publicatieplatform naar de markt te brengen, dat alle bewerkingen tussen het schrijven/redigeren van een publicatie en het afleveren van het digitale product (e-boek) of het fysiek geprinte product (boek, krant of tijdschrift) bij de eindgebruiker, volledig automatisch en digitaal uitvoert. Het platform krijgt de titel Xboox en wordt in 2008 aangekondigd op de vakbeurs Inct.Spiratie, in Bussum. Het project faalt uiteindelijk omdat het platform veel (vaktechnische) invoer vereist, die uitgevers en auteurs zich eigen moeten maken alvorens zij de nieuwe technologie kunnen gebruiken. Uitgevers en auteurs vinden dit complex en derhalve onacceptabel. Het platform zal nooit meer dan door vier uitgevers gebruikt worden, zodat het niet levensvatbaar wordt. Deze mislukking is de voornaamste aanleiding voor Jansen om zich te ontwikkelen op het gebied van Sociale innovatie, het onderwerp van zijn thesis waarmee hij in 2016 zijn Master of Business Administration haalt.

Het Book-On-Demand project geeft Jansen de mogelijkheid om een eigen retailkanaal voor boeken te starten. De website 1boek.nl start in 2011 en geeft consumenten de mogelijkheid om een reguliere roman uit de top 60 boektitels te bestellen, inclusief een persoonlijke pagina. De website richt zich op consumenten die een boek cadeau willen geven als een persoonlijk geschenk. Het lukt Jansen echter niet budgetten bij investeerders op te halen, om de marketing te financieren. De site krijgt onvoldoende bekendheid. Consumenten blijven weg, waardoor ook uitgevers hun titels weghalen bij de site. 1boek.nl is tot 2018 online geweest.

Fase 2: 2016 tot heden

Tech-organisatie Canon Inc. nodigt Jansen uit om bedrijfseigenaren en business managers uit Europa (werelddeel), Azië en het Midden-Oosten te informeren en te trainen op het book-on-demand concept, dat hij in Nederland had ontwikkeld. Voor Canon is het belangrijk dat haar afzetmarkt financieel gezond blijft in een digitaliserende samenleving. Bovendien is Canon als marktleider in hardware en software voor Printing on demand een belanghebbende bij digitale transformatie van de boekenketen. De samenwerking met Canon markeert voor Jansen de start van een nieuwe fase. Jansen schrijft zijn eerste twee boeken over innovatiemanagement. Deze boeken worden niet alleen gebruikt in het opleidingsplan van Canon, maar ook bij opleiders zoals Kweekel Training & Advies, FutureXL, VIGC, Hogeschool Utrecht, en de e-learning omgeving van VMN Media. De verbreding heeft tot gevolg dat bestuurders en managers uit andere sectoren dan Informatietechnologie en Media, in aanraking met het Innovatie Framework[2] en de onderliggende methodes die Jansen predikt. De interactie die Jansen heeft met deze managers en bestuurders, levert Jansen extra kennis op. Dit resulteert in praktijkvoorbeelden uit verschillende sectoren en diversiteit in toepassing[3]. Bovendien levert het Jansen het voortschrijdend inzicht op ten aanzien van onderscheid maken tussen profit en non-profit organisaties[4]. Deze kennis neemt hij mee in het boek dat hij op verzoek van uitgeverij VMN Media schrijft: Het Managementboek voor Digitale Transformatie. Hij staat er bij de uitgever op om deze publicatie op een hybride manier vorm te geven: naast het boek moest ook een online e-learning[5] deel uitmaken van de publicatie. Hierdoor kon Jansen de lezer beloven een eigen strategisch te maken.

Centrale ideeën die Jansen uitwerkt in zijn boeken en opleidingen zijn:

  • De digitale transformatie gaat niet over IT, maar over wat organisaties doen met technologische oplossingen om mee te bewegen met een digitaliserende samenleving. Het betreft volgens Jansen de integrale bedrijfsvoering, die geraakt wordt door digitalisering.
  • De digitale transformatie zorgt voor een verandering of en herschikking in de waardeketen van producent naar de uiteindelijke afnemer. Een individuele organisatie kan wel het voortouw nemen, maar nooit geheel zelfstandig een transformatie voltooien. Een partnernetwerk of deelname aan een ecosysteem van organisaties, is volgens Jansen noodzakelijk.
  • Bij het opstellen van een datastrategie en bij het centraal stellen van de klant, moet een scherp onderscheid gemaakt worden tussen profit en non-profit organisaties. Met name overheidsorganisaties brengen volgens Jansen haar burgers en bedrijven in gevaar als dit onderscheid niet scherp gemaakt wordt.

Momenteel is Jansen partner bij JM DIgital Transformers en bij RGO - Resultaat Gericht Organiseren. Daarnaast is hij eigenaar van het e-learning platform Jansen Business Academy.

Opleiding

In het blad Modulair[6] geeft Jansen via een interview een inkijkje in zijn opleiding. Daaruit blijkt dat hij na het afstuderen aan het Grafisch Lyceum, zijn overige opleiding naast zijn werk heeft genoten. Via Open Universiteit kocht hij lesmodules met kennis die hij op dat moment nodig had. In 2016 had hij zoveel opleidingen gevolgd, dat hij binnen de faculteit Management, Science & Technology de opleidingen kon stapelen om af te studeren. voor zijn Master of Business Administration. Met een thesis over Sociale innovatie studeerde hij Cum laude af.

Publicaties

  • 2016: De building blocks van het innovatieframework. ISBN 9789492653017 Zevenhoven: ChangeVenture Publishers.
  • 2016: Het strategisch managen van innovatie. ISBN 9789492653000 Zevenhoven: ChangeVenture Publishers
  • 2017: The Building Blocks of the Innovation Framework. ISBN 9789492653024 Zevenhoven: Changeventure Publishers
  • 2017. Amazon edition: Building Blocks Innovation Framework. ISBN 9781549722158 Zevenhoven: Amazon.com
  • 2020: Digitale Trends. Met Kweekel, W. en Bruijn, de J. (red). Nieuwkoop: Het nieuwe vizier
  • 2022: Het managementboek voor digitale transformatie. ISBN 9789462157613 Met Merbel, van de J. Zeist: VMN Media

Externe links

  • website JM Digital Transformers
  • website RGO - Resultaat Gericht Organiseren
  • website Jansen Business Academy

Referenties

  1. º (nl) Sander Jansen; James van de Merbel, Het Managementboek voor Digitale Transformatie, VMN Media
  2. º Sjabloon:Nl, enSander Jansen, De Bulding Blocks van het Innovatie Framework, ChangeVenture Publishers
  3. º Bruins, Ronald (2022-05-24). Digitale Transformatie gaat niet over technologie. Digimagazine Tech for executives 1-2022
  4. º (nl) Sander Jansen; James van de Merbel, Het Managmentboek voor Digitale Transformatie, VMN Media
  5. º (nl) Jansen, Sander. e-learning Digitale Strategie. Het Managementboek voor Digitale Transformatie. VMN Media (2022-09-10) Geraadpleegd op 2022-09-19
  6. º Toenbreker, Loes (22 juni 2022). Studeren buiten mijn vakgebied leerde mij de samenleving beter te begrijpen. Modulair 2022