Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Rudolf Vogelzang: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'MEE BEZIG '''Roelof 'Rudi' Vogelzang''' (Beetsterzwaag 28 maart 1894 - Groß-Rosen 30 maart 1942) was een Nederlandse communistische ...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
MEE BEZIG
'''Roelof 'Rudi' Vogelzang''' ([[Beetsterzwaag]] [[28 maart]] [[1894]] - [[Groß-Rosen]] [[30 maart]] [[1942]]) was een Nederlandse [[communistische]] [[terrosrisme|terrorist]].<ref>[https://libstore.ugent.be/fulltxt/RUG01/002/212/864/RUG01-002212864_2015_0001_AC.pdf ‘Terreur’ in Antwerpen. De Wollwebergroep], Masterproef voorgelegd aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte voor
'''Roelof 'Rudi' Vogelzang''' ([[Beetsterzwaag]] [[28 maart]] [[1894]] - [[Groß-Rosen]] [[30 maart]] [[1942]]) was een Nederlandse [[communistische]] [[terrosrisme|terrorist]].<ref>[https://libstore.ugent.be/fulltxt/RUG01/002/212/864/RUG01-002212864_2015_0001_AC.pdf ‘Terreur’ in Antwerpen. De Wollwebergroep], Masterproef voorgelegd aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte voor
het behalen van de graad van Master in de Geschiedenis, Academiejaar: 2014-2015, Alexander Lindemans</ref><ref>[https://www.rudi-harthoorn.nl/eerste-verzetsgroep/ Wollweber: de eerste Nederlandse verzetsgroep]</ref>
het behalen van de graad van Master in de Geschiedenis, Academiejaar: 2014-2015, Alexander Lindemans</ref><ref>[https://www.marxists.org/nederlands/thema/wereldoorlog2/1979sabotage.htm De activiteiten van een communistische sabotagegroep in Antwerpen en Rotterdam. De organisatie Wollweber (1933-1939)], [[Hans Dankaart]] en [[Rudi van Doorslaer]]</ref><ref>[https://www.cia.gov/readingroom/docs/BORMANN%2C%20MARTIN%20%20%20VOL.%202_0102.pdf vrijgegeven geheime documenten]</ref>


Vogelzang vestigde in 1917 vanuit [[Duitsland]] in [[Nederland]]. Hij werkte nadien als havenarbeider in de [[Haven van Antwerpen]]. Hij woonde echter ook lange tijd in [[Duitsland]].
Vogelzang vestigde in 1917 vanuit [[Duitsland]] in [[Nederland]]. Hij werkte nadien als havenarbeider in de [[Haven van Antwerpen]]. Hij woonde echter ook lange tijd in [[Duitsland]].


Hij werd tijdens het interbellum gerecruteerd in een communistische verzetsgroep opgezet door [[Ernst Wollweber]]. Vogelzang plaatste in 1938 een pakje met springstof aan bood van het [[Japan]]se schip Tajima Maru, de latere ontploffing bracht slechts lichte schade.  
Hij werd eind 1936 of begin 1937 door [[Adriaan Feij]] gerecruteerd in een communistische verzetsgroep opgezet door [[Ernst Wollweber]], die reeds voor de [[Tweede Wereldoorlog]] actief verzet pleegde tegen in hun fascisistische doelwitten. Vogelzang plaatste in 1938 in de Haven van Antwerpen waar hij werkte als dokwerker een pakje met springstof dat hij van [[Karl Bargstädt]] aan bood van het [[Japan]]se schip Tajima Maru, de latere ontploffing bracht slechts lichte schade.
 
De extreem-rechtse Duitse spion [[Anton van der Waals infiltreerde in 1937 in de [[Communistische Partij van Nederland]] en de naam van Vogelzang werd via die weg bezorgd aan in in opdracht van minister van Justitie [[Carel Goseling]] en de Rotterdamse burgemeester [[Pieter Droogleever Fortuyn]] reeds eind 1937 doorgegeven aan de [[Gestapo]] in [[Hamburg]] doorgegeven.  


==Tweede Wereldoorlog==
==Tweede Wereldoorlog==
Vogelzang werd op 3 oktober 1940 na verraad door voormalig kameraad [[Adriaan Feij]] gearresteerd door de [[Sicherheitspolizei]] en vervolgens opgesloten in de gevangenissen en [[concentratiekamp]]en van Haagsche Veer, [[Oranjehotel]], [[Fuhlsbüttel]], [[Sachsenhausen (concentratiekamp)|Sachsenhausen]] en [[Groß-Rosen]] waar hij op 30 maart 1942 overleed.
Vogelzang werd op 3 oktober 1940 na verraad door voormalig kameraad Adriaan Feij op 10 oktober 1940 gearresteerd door de [[Sicherheitspolizei]] en vervolgens opgesloten in de gevangenissen en [[concentratiekamp]]en van Haagsche Veer, [[Oranjehotel]], [[Fuhlsbüttel]], [[Sachsenhausen (concentratiekamp)|Sachsenhausen]] en [[Groß-Rosen]] waar hij op 30 maart 1942 overleed.
 
 
Hij plaatste een pakje met springstof aan bood van het Japanse schip Tajima Maru, de latere ontploffing bracht slechts lichte schade. Als gevolg van de infiltratie in 1937 in de CPN door Anton van der Waals werd zijn naam in opdracht van minister van Justitie Goseling en de Rotterdamse burgemeester Pieter Droogleever Fortuyn eind 1937 aan de Gestapo in Hamburg doorgegeven. Hij werd op 10-10-1940 naar het Oranjehotel overgebracht.
 
Zijn arrestatie was een gevolg van de opdracht van Gerbrandy om op 3 mei 1940 drie communisten, waarbij Adriaan Feij, te arresteren. De drie werden met terugtrekkende Nederlandse troepen naar Noord-Frankrijk meegevoerd en vervolgens aan de Duitsers overgeleverd. Uit angst voor martelingen verraadde Feij veel leden van de groep Wollweber, waarvan veel leden overigens al sinds 1937 aan de Gestapo bekend waren.
 
 


{{appendix}}
{{appendix}}
Regel 26: Regel 19:
[[Categorie:Nederlands terrorist]]
[[Categorie:Nederlands terrorist]]
[[Categorie:Nederlandse Wollwebergroep]]
[[Categorie:Nederlandse Wollwebergroep]]
[[Categorie: Kampgevangene in Gross Rosen]]
[[Categorie:Kampgevangene in Gross Rosen]]
[[Categorie: Kampgevangene in Sachsenhausen]]
[[Categorie:Kampgevangene in Sachsenhausen]]
Categorie: Kampgevvangene in Oranjehotel]]
[[Categorie:Kampgevangene in Oranjehotel]]

Huidige versie van 15 jan 2024 om 18:00

Roelof 'Rudi' Vogelzang (Beetsterzwaag 28 maart 1894 - Groß-Rosen 30 maart 1942) was een Nederlandse communistische terrorist.[1][2][3]

Vogelzang vestigde in 1917 vanuit Duitsland in Nederland. Hij werkte nadien als havenarbeider in de Haven van Antwerpen. Hij woonde echter ook lange tijd in Duitsland.

Hij werd eind 1936 of begin 1937 door Adriaan Feij gerecruteerd in een communistische verzetsgroep opgezet door Ernst Wollweber, die reeds voor de Tweede Wereldoorlog actief verzet pleegde tegen in hun fascisistische doelwitten. Vogelzang plaatste in 1938 in de Haven van Antwerpen waar hij werkte als dokwerker een pakje met springstof dat hij van Karl Bargstädt aan bood van het Japanse schip Tajima Maru, de latere ontploffing bracht slechts lichte schade.

De extreem-rechtse Duitse spion [[Anton van der Waals infiltreerde in 1937 in de Communistische Partij van Nederland en de naam van Vogelzang werd via die weg bezorgd aan in in opdracht van minister van Justitie Carel Goseling en de Rotterdamse burgemeester Pieter Droogleever Fortuyn reeds eind 1937 doorgegeven aan de Gestapo in Hamburg doorgegeven.

Tweede Wereldoorlog

Vogelzang werd op 3 oktober 1940 na verraad door voormalig kameraad Adriaan Feij op 10 oktober 1940 gearresteerd door de Sicherheitspolizei en vervolgens opgesloten in de gevangenissen en concentratiekampen van Haagsche Veer, Oranjehotel, Fuhlsbüttel, Sachsenhausen en Groß-Rosen waar hij op 30 maart 1942 overleed.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º ‘Terreur’ in Antwerpen. De Wollwebergroep, Masterproef voorgelegd aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte voor het behalen van de graad van Master in de Geschiedenis, Academiejaar: 2014-2015, Alexander Lindemans
  2. º De activiteiten van een communistische sabotagegroep in Antwerpen en Rotterdam. De organisatie Wollweber (1933-1939), Hans Dankaart en Rudi van Doorslaer
  3. º vrijgegeven geheime documenten
rel=nofollow
rel=nofollow