Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Roland Kuit: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Werk)
k (Externe links)
 
(77 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
[[Bestand:Roland_Kuit.jpeg|thumb|250px|beschrijving]]  
 
[[Bestand:Roland_Kuit.jpeg|thumb|250px|beschrijving]]  
'''Roland Emile Kuit''' ([[Boskoop]], 18 februari 1959) is een Nederlands [[componist]] - Sonoloog.
+
'''Roland Emile Kuit''' (1959) is een Nederlands [[componist]] - Sonoloog.
  
Kuit maakt gebruik van [[stochastiek]] waarin meerdere keuzemogelijkheden zijn opgenomen voor de uitvoerende(n). Hij componeert voor akoestische instrumenten in samenwerking met elektronische middelen en vervreemding of uitbreiding van klank en klankrichtingen. Balancerend tussen de grenzen van onderzoek, muziek, klankkunst en ruimte.
+
Kuit maakt gebruik van [[stochastiek]] waarin meerdere keuzemogelijkheden zijn opgenomen voor de uitvoerende(n). Hij componeert voor akoestische instrumenten in samenwerking met elektronische middelen en vervreemding of uitbreiding van klank en klankrichtingen. Kuit introduceerde audiokunst als installatie, een metamorfose van de traditionele luidsprekerkasten tot 'sonische ruimten'. Balancerend tussen de grenzen van onderzoek, muziek, klankkunst en ruimte.
  
 
== Biografie ==
 
== Biografie ==
Roland Kuit komt uit een muzikaal gezin. In huis waren de strijkinstrumenten van zijn opa en ook stond er de vleugelpiano. Deze had een grote aanstrekkingskracht op de jonge Roland. Met een bandrecorder nam hij de experimenten op. Zijn broers speelden allemaal een instrument. Roland volgde op jonge leeftijd lessen [[fluit (muziekinstrument)|fluit]] en [[Piano (instrument)|piano]] aan het [[Koninklijk Conservatorium (Den Haag)|Koninklijk Conservatorium]]. Met als fluitpedagogen Mirjam Nastasi en Marijke Bakker. Nadat zijn interesse in [[elektronische muziek]] gewekt was, door groepen als [[Tangerine Dream]] en [[Kraftwerk]] en na kennismaking met de muziek van onder meer [[Karlheinz Stockhausen]] en [[Luigi Nono]], volgde Roland de lessen [[Elektroakoestische muziek]] aan het Instituut voor Sonologie te Utrecht. Met als leraren: [http://www.koenigproject.nl] Gottfried Michael Koenig, Werner Kaegi, Claude Fatus, Stan Tempelaars, Paul Berg, [[Frits Weiland]] en Jaap Vink. Hierna volgde Roland privé lessen bij [[Dick Raaijmakers]]. Op het [[Institut de recherche et coordination acoustique/musique|IRCAM]] in Parijs kreeg Roland les van [[Philippe Manoury]] en [[Kaija Saariaho]] in spectrale muziek. Muziek waarbij het om het samenstellen van timbres gaat. Tegenwoordig onderzoekt Kuit Microsound technologieën. Constructie en gebruik van geluid op atomair niveau.
+
Roland Kuit komt uit een muzikaal gezin. In huis waren de strijkinstrumenten van zijn opa en ook stond er de vleugelpiano. Deze had een grote aantrekkingskracht op de jonge Roland. Met een bandrecorder nam hij de experimenten op. Roland volgde op jonge leeftijd lessen [[fluit (muziekinstrument)|fluit]] en [[Piano (instrument)|piano]] aan het [[Koninklijk Conservatorium (Den Haag)|Koninklijk Conservatorium]] bij de fluitpedagogen Mirjam Nastasi en Marijke Bakker. Nadat zijn interesse in [[elektronische muziek]] gewekt was door groepen als [[Tangerine Dream]] en [[Kraftwerk]], en door kennismaking met de muziek van onder meer [[Karlheinz Stockhausen]] en [[Luigi Nono]], volgde Roland de lessen [[Elektroakoestische muziek]] aan het Instituut voor Sonologie in Utrecht. Met als leraren: [http://www.koenigproject.nl Gottfried Michael Koenig], Werner Kaegi, Claude Fatus, Stan Tempelaars, Paul Berg, [[Frits Weiland]] en Jaap Vink. Hierna volgde Roland privélessen bij [[Dick Raaijmakers]]. Op het [[Institut de recherche et coordination acoustique/musique|IRCAM]] in Parijs kreeg Roland les van [[Philippe Manoury]] en [[Kaija Saariaho]] in spectrale muziek, muziek waarbij het om het samenstellen van timbres gaat. Sinds 2015 houd kuit zich bezig met Microsound technologie in Kyma. Constructie en gebruik van geluid op atomair niveau.
  
 
== Werk ==
 
== Werk ==
Na zijn studie legde Roland Kuit zich voornamelijk toe op verder onderzoek in synthese. Vanwege dit onderzoek wordt hij wereldwijd gevraagd om zijn bevindingen te delen op universiteiten en symposia. Modulaire klanksynthese heeft zijn voorkeur. Dat is het doorverbinden van modules waardoor vele vormen van klanksynthese mogelijk zijn. Naast de analoge apparatuur, werkt hij ook met computer soft- en hardware als [[Max/MSP]] en het Kyma systeem. Vernieuwing is waarin Kuit zich onderscheid en is daarom een veel gevraagd klankontwerper voor synthesizermerken zoals voor de MS-20 synthesizer van het Japanes merk [[Korg]] en het Zweedse [[Clavia]] Nord. Met name voor de [[Nord Modular]], Nord Modular G2 en Nord Wave synthesizers en het computer systeem Kyma/Pacarana van Symbolic Sound. Als componist en geluidskunstenaar voert hij internationaal concerten uit en exposeert hij klankobjecten/klankomgevingen in galeries en musea. Hierover schreven o.m. Avenue Magazine, uitgave #5 VOL.2 Amsterdam inside out, het blad Franse blad Orbe en WIRED. Samenwerking met verschillende disciplines en kunstenaars; o.a. met Tomas Rajlich-schilderijen, Marcel Prins-beelden, Karin Schomaker-visuals, Masumi Nagasawa-harp, Mischa Kuball-licht, en het Fama Q strijkkwartet. Als expert in [[Elektronische muziek]] produceert Roland programma' s voor de [[Concertzender]]. Kuit is internationaal aangesloten bij: Art Research Center Group, SEAMS, VEMS, NYCEMS en EMF. Kuit's werk is in beheer en wordt uitgegeven door [[Donemus]]. Publishing House of Contemporary Classical Music. Op 8 september 2016 is Roland Kuit's muziek mee gegaan aan boord van de [[NASA]] missie [[OSIRIS-REx]] op weg naar de asteroïde Bennu. Dit maakt Roland Kuit tot de eerste Nederlandse componist met muziek in de ruimte. Kuit's werk is, bij uitstek, te vinden als nieuwe kunstvorm in musea over de hele wereld.
+
Na zijn studie legde Kuit zich voornamelijk toe op verder onderzoek in synthese. Vanwege dit onderzoek wordt hij wereldwijd gevraagd om zijn bevindingen te delen op universiteiten en symposia elektronische muziek. Modulaire klanksynthese heeft zijn voorkeur, dat is het doorverbinden van modules waardoor vele vormen van klanksynthese mogelijk zijn. Naast de analoge apparatuur, werkt hij ook met computer soft- en hardware als [[Max/MSP]] en het Kyma systeem. Vernieuwing is waarin Kuit zich onderscheid en hij is daarom een veel gevraagd klankontwerper voor synthesizermerken zoals voor de MS-20 synthesizer van het Japanse merk [[Korg]] en het Zweedse [[Clavia]] Nord. Met name voor de [[Nord Modular]], Nord Modular G2 en Nord Wave synthesizers en het computersysteem Kyma/Pacarana van Symbolic Sound. Als componist en geluidskunstenaar voert hij internationaal concerten uit en exposeert hij klankobjecten/klankomgevingen in galeries en musea. Hierover schreven o.m. Avenue Magazine, uitgave #5 VOL.2 Amsterdam inside out, het Franse blad Orbe, WIRED en Cinquecolonne Magazine. Samenwerking met verschillende disciplines en kunstenaars; o.a. met Tomas Rajlich-schilderijen, Marcel Prins-beelden, Gerrit Rietveld - architectuur, Karin Schomaker-visuals, Masumi Nagasawa-harp, Mischa Kuball-licht, en het Fama Q strijkkwartet. Als expert in [[Elektronische muziek]], produceert Kuit programma's voor de [[Concertzender]]. Kuit is internationaal aangesloten bij: Art Research Center Group, SEAMS, VEMS, NYCEMS, EMS en EMF. Kuits werk is in beheer en wordt uitgegeven door [[Donemus]]. Publishing House of Contemporary Classical Music. Op 8 september 2016 is Roland Kuit muziek/geluidskunst mee gegaan aan boord van de [[NASA]]-missie [[OSIRIS-REx]] op weg naar de asteroïde Bennu. Dit maakt Kuit tot de eerste Nederlandse componist met muziek in de ruimte. Kuits werk is, bij uitstek, te vinden als nieuwe kunstvorm in musea en festivals in Europa, de Verenigde Staten, Azië, Rusland en de Baltische Staten.
  
 
==Distincties==
 
==Distincties==
 +
* Sound Around Kaliningrad 2020, National Center for Contemporary Art Kaliningrad, Russia
 +
* Radio Arte Italia - Beyond the Silence
 +
* VI Chigiana International Festival & Summer Academy Siena Italia
 +
* Evaluating Committee Installations - Interdisciplinary Creations at Atemporánea Festival 2020, Buenos Aires. Argentina
 +
* FotoFest 2020 - Viga süsteemis | Error, Pärnu Linnagalerii Kunstnike Maja, Pärnu Estonia
 +
* OUA - EMF2019, Osaka University of Arts, Osaka, Japan
 +
* Evaluating Committee Installations - Interdisciplinary Creations at Atemporánea Festival 2019, Buenos Aires. Argentina
 
* International Contemporary Art Exhibition Yerevan Armenia 2018
 
* International Contemporary Art Exhibition Yerevan Armenia 2018
* Componist bij Donemus
+
* Featured componist/audio kunstenaar bij Donemus
* NASA's OSIRUS REx mission to Bennu
+
* NASA's OSIRUS-REx mission to Bennu
 
* Erelid Art Research Center/A.R.C.Group
 
* Erelid Art Research Center/A.R.C.Group
* Genomineerde Art Basel Miami 2015 verzamelaars opening
+
* Genomineerd Art Basel Miami 2015 collectioneurs opening
 
* Society for Electro Acoustic Music in Sweden (SEAMS)
 
* Society for Electro Acoustic Music in Sweden (SEAMS)
 +
* Electroacoustic Music Studies Network(EMS)
 
* VEMS Stockholm
 
* VEMS Stockholm
* Composers Circle
 
 
* New York City Electroacoustic Music Society (NYCEMS)
 
* New York City Electroacoustic Music Society (NYCEMS)
* Electronic Music Foundation(EMF), Société des musiciens Extraordinaires(SME).
+
* WIRED: Musica Globalista Roland Kuit
 +
* Electronic Music Foundation(EMF)
  
 
== Literatuur ==
 
== Literatuur ==
*Roland Kuit: "Laboratory of Patching. Illustrated Compendium of Modular Synthesis". Donemus Publishing House of Contemporary Classical Music. 2014, catalogue number - 13662
+
* "noise and sonic stacking - a way of making imaginary spaces visible and audible" in Issue#2 2020, ISSN 2666-3317
*Roland Kuit: "SoundLab II. Architectures for Philosophers". Donemus Publishing House of Contemporary Classical Music. 2014, catalogue number - 13665
+
* "Laboratory of Patching. Illustrated Compendium of Modular Synthesis". Donemus Publishing House of Contemporary Classical Music. 2014, catalogue number - 13662
*Roland Kuit: "SoundLab I. The Electronic Studio". Donemus Publishing House of Contemporary Classical Music. 2014, catalogue number - 13664
+
* "SoundLab II. Architectures for Philosophers". Donemus Publishing House of Contemporary Classical Music. 2014, catalogue number - 13665
*Roland Kuit: "To be ON - to be OFF, that's the SWITCH". Donemus Publishing House of Contemporary Classical Music. 2014, catalogue number - 13666
+
* "SoundLab I. The Electronic Studio". Donemus Publishing House of Contemporary Classical Music. 2014, catalogue number - 13664
*Roland Kuit: "Modular strategies in shaping reflections and space". Donemus Publishing House of Contemporary Classical Music.2014, Catalogue number - 13663
+
* "To be ON - to be OFF, that's the SWITCH". Donemus Publishing House of Contemporary Classical Music. 2014, catalogue number - 13666
 +
* "Modular strategies in shaping reflections and space". Donemus Publishing House of Contemporary Classical Music.2014, Catalogue number - 13663
  
 
== Discografie ==
 
== Discografie ==
*Roland Kuit: "Tactile Utterance", 2018  
+
*''"Variables - I"'', 2019
*Roland Kuit: "RIETVELD PAVILION", 2017
+
*''"SONIC FORMS"'', 2019
*Roland Kuit: "Landscapes of a Voice", 2016
+
*''"Tactile Utterance"'', 2018  
*Roland Kuit: "101955 Bennu", 2016
+
*''"RIETVELD PAVILION"'', 2017
*Roland Kuit: "GRUIS", 2016
+
*''"Landscapes of a Voice"'', 2016
*Roland Kuit: "Bi - sonic", 2015
+
*''"101955 Bennu"'', 2016
*Roland Kuit: "Nanophonic similarities", 2015
+
*''"GRUIS"'', 2016
*Roland Kuit: "Tectonic Articulations of Colour", 2015
+
*''"Bi - sonic"'', 2015
*Roland Kuit: "Piano Restructures", 2014
+
*''"Nanophonic similarities"'', 2015
*Roland Kuit: "kymaXology", 2014
+
*''"Tectonic Articulations of Colour"'', 2015
*Roland Kuit: "Monads and Beyond", 2013
+
*''"Piano Restructures"'', 2014
*Roland Kuit: "Ars Modular Musica III", 2013
+
*''"kymaXology"'', 2014
*Roland Kuit: "Ars Modular Musica II", 2013
+
*''"Monads and Beyond"'', 2013
*Roland Kuit: "Ars Modular Musica I", 2013
+
*''"Ars Modular Musica III"'', 2013
*Roland Kuit: "0, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 0", 2011
+
*''"Ars Modular Musica II"'', 2013
*Roland Kuit: "Abstract Flute Music", 2000
+
*''"Musica Povera Binario"'', 2011
*Roland Kuit: "New Chamber Music", 1998
+
*''"New Chamber Music"'', 1998
*Roland Kuit: "Meditations for Flute", 1995
+
*''"Meditations for Flute"'', 1995
*Roland Kuit: "Amsterdam voor Avenue", 1995
+
*''"Amsterdam voor Avenue Magazine"'', 1995
  
== Audio kunst ==
+
== Audiokunst ==  
* Roland Kuit: "Acrylic Intonations", 2018
+
* "MONUMENTUM", 2020
* Roland Kuit: "ATLAS V Ripples in Space", 2017
+
* "Sites", met Karin Schomaker, 2020
* Roland Kuit: "99 Re-Cycle klank objecten", 2015
+
* "Acrylic Intonations", 2018
* Roland Kuit: "Diploptic", met Karin Schomaker, 2015
+
* "ATLAS V Ripples in Space", 2017
* Roland Kuit: "Monads & Beyond", met Karin Schomaker, 2013
+
* "99 Re-Cycle klank objecten", 2015
* Roland Kuit: "Enjoy Riding", 2001
+
* "Diploptic", met Karin Schomaker, 2015
* Roland Kuit: "Square Noise", 2001
+
* "Monads & Beyond", met Karin Schomaker, 2013
* Roland Kuit: "Paris", 1998
+
* "Enjoy Riding", 2001
* Roland Kuit: "Line, black.....interrupt", 1996
+
* "Square Noise", 2001
* Roland Kuit: "The Rajlich Concept", 1995
+
* "Paris", 1998
* Roland Kuit: "Sound Event for 4 Paper Objects", 1994
+
* "Line, black.....interrupt", 1996
 +
* "The Rajlich Concept", 1995
 +
* "Sound Event for 4 Paper Objects", 1994
  
== Film muziek ==
+
== Filmmuziek ==
 
* "Rietveld Ruimtekunstenaar", Bertus and Marco Mulder, 2017
 
* "Rietveld Ruimtekunstenaar", Bertus and Marco Mulder, 2017
 
* "OUI Je T' Embrasse, Avec Tout Mon Coeur", Marc van Bilderbeeck, 2000
 
* "OUI Je T' Embrasse, Avec Tout Mon Coeur", Marc van Bilderbeeck, 2000
Regel 73: Regel 84:
  
 
{{Appendix|1=Bronnen en noten|2=
 
{{Appendix|1=Bronnen en noten|2=
 
+
* [https://www.telegraaf.nl/nieuws/1285191081/nasa-maakt-zich-klaar-voor-moeilijke-landing-op-bennu/ Bezoek van paar seconden aan miniplaneetje Bennu], 20 oktober 2020, <small>auteur: Silvan Schoonhoven</small>
* [http://www.cinquecolonne.it/la-sonic-art-di-roland-kuit.html] La Sonic Art di Roland Kuit
+
* [[What's the ISSUE #2 / noise and sonic stacking - a way of making imaginary spaces visible and audible by Roland Kuit]] [https://www.tonkruse.nl/issue-2.html], September 2020, <small>uitgever: R.S.O.L/ISSN 2666-3317</small>
* [http://www.icaearmenia.org/en/aram-khachaturian-museum] Khachaturian Museum
+
* [[2020 Pärnu FotoFest - Viga süsteemis ERROR ]] [https://linnagalerii.ee/parnu-fotofest-2020/] Exhibition Pärnu Linnagalerii
* [http://donemus.nl/sonic-artist-roland-emile-kuit-at-icae2018/] Sonic artist Roland Emile Kuit at ICAE2018
+
* [[Soundlines of Contemporary Art Catalog]] [http://www.manfrediedizioni.com/prodotto/soundlines-of-contemporary-art/], 11 November 2019, <small>uitgever: Manfredi Edizioni/ISBN 978-88-99519-72-8</small>
 +
* [[Atemporánea Festival Buenos Aires Argentinia]] [https://sites.google.com/view/atemporanea-festival/ Evaluating Committee Installations - Interdisciplinary Creations], Juni 2019
 +
* [[Inside the Flow - Roland Emile Kuit (Composer)]] [https://www.routledge.com/The-Digital-Score-Musicianship-Creativity-and-Innovation-1st-Edition/Vear/p/book/9781138586680/ The Digital Score]], 18 april 2019, <small>auteur: Craig Vear</small>
 +
* [[Keyboards]] [https://www.keyboards.de/tutorials/roland-kuit-laboratory-of-patching/ Im Sog der Möglichkeiten], 02 Mei 2019, <small>auteur: Joerg Sunderkoetter</small>
 +
* [[EenVandaag]] [http://eenvandaag.avrotros.nl/item/de-muziek-van-componist-roland-kuit-galmt-voor-eeuwig-in-de-ruimte/ De muziek van componist Roland Kuit galmt voor eeuwig in de ruimte] [http://web.archive.org/web/20190204094303/https://eenvandaag.avrotros.nl/item/de-muziek-van-componist-roland-kuit-galmt-voor-eeuwig-in-de-ruimte/ A], 04 december 2018, <small>auteur: Roos Oosterbaan</small>
 +
* [[Telegraaf]] [http://www.telegraaf.nl/nieuws/2874128/onze-muziek-in-het-heelal ’Onze’ muziek in het heelal] [http://web.archive.org/web/20181204085900/https://www.telegraaf.nl/nieuws/2874128/onze-muziek-in-het-heelal A] 04 december 2018, <small>auteur: Arianne Mantel</small>
 +
* [[CinquecolonneMagazine]] [https://www.cinquecolonne.it/la-sonic-art-di-roland-kuit.html/La Sonic Art di Roland Kuit A], 07 oktober 2018, <small>auteur: Mario Tortoriello</small>
 +
* [http://www.agbu.am/en/archive/2017-12-21-07-23-47/news-2018/3404-international-contemporary-art-exhibition-armenia-2018] Sonic artist Roland Emile Kuit at International Contemporary Art Exhibition 2018 at Khachaturian Museum
 +
* [[EenVandaag]] [http://eenvandaag.avrotros.nl/item/zo-klinken-schilderijen/ Zo klinken schilderijen A], 05 september 2018, <small>auteur: Roos Oosterbaan</small>
 +
* [http://donemus.nl/sonic-artist-roland-emile-kuit-at-icae2018/] Sonic artist Roland Emile Kuit at ICAE2018 07 augustus 2018, <small>auteur: Donemus</small>
 
* [http://krollermuller.nl/media/expositionpage/zomerprogramma_summer_programme.pdf] Kröller-Müller Museum concert Roland Kuit Rietveld Pavilion
 
* [http://krollermuller.nl/media/expositionpage/zomerprogramma_summer_programme.pdf] Kröller-Müller Museum concert Roland Kuit Rietveld Pavilion
* [http://art.ihned.cz/umeni/c1-65776790-koncert-museum-kampa-roland-kuit-tomas-rajlich?utm_source=mediafed] Hudební experimentátor Roland Kuit{{cz}}
+
* [[Hospodářské noviny]] [http://art.ihned.cz/umeni/c1-65776790-koncert-museum-kampa-roland-kuit-tomas-rajlich?utm_source=mediafed/ Hudební experimentátor Roland Kuit ], 21 juni 2017,  <small>auteur: Redakce kultury </small>{{cz}}
* [http://www.museumkampa.com/en/Roland-E-Kuit-Concert-254.htm] Kampa Museum concet Roland Kuit
+
* [https://web.archive.org/web/20170628172109/http://www.museumkampa.com/en/Roland-E-Kuit-Concert-254.htm Kampa Museum concert Roland Kuit (archieflink)]
* [http://www.architectuur.nl/nieuws/evenementen/klank-architectuur-in-rietveldpaviljoen/] Klank architectuur in Rietveldpaviljoen
+
* [http://news.symbolicsound.com/2017/07/architecture-of-sound/] Architecture of Sound, 24 juli 2017, <small>auteur: eight nerve</small>
 +
* [http://www.architectuur.nl/nieuws/evenementen/klank-architectuur-in-rietveldpaviljoen/] Klank architectuur in Rietveldpaviljoen, 30 mei 2017, <small>auteur: Petra Starink</small>
 
* [http://www.muziekencyclopedie.nl/action/entry/Roland+Kuit Muziekencyclopedie] van [[Beeld en Geluid]]
 
* [http://www.muziekencyclopedie.nl/action/entry/Roland+Kuit Muziekencyclopedie] van [[Beeld en Geluid]]
* [https://webshop.donemus.nl/action/front/composer/Kuit%2C+Roland] Donemus
+
* [https://webshop.donemus.nl/action/front/composer/Kuit%2C+Roland] Donemus Componist Roland kuit
* [http://www.vallecastodocultura.org/SONIKAS/index%20global.htm] Sonikas 2016  
+
* [http://www.vallecastodocultura.org/SONIKAS/index%20global.htm] Landscapes of a Voice of Roland Kuit at Sonikas 2016  
* [http://www.interface.nl/nieuws/content.php?id=18020] Interface. Roland Kuits muziek millennia lang in de ruimte.
+
* [http://www.interface.nl/interface-extra/artikel/56-18020/roland-kuits-muziek-millennia-lang-in-de-ruimte] Interface. Roland Kuits muziek millennia lang in de ruimte.
* [http://www.ad.nl/dossier-nieuws/nederlandse-muziek-mee-op-ruimtemissie-nasa~abd4ae48/] Algemeen Dagblad
+
* [http://www.ad.nl/dossier-nieuws/nederlandse-muziek-mee-op-ruimtemissie-nasa~abd4ae48/] Algemeen Dagblad Nederlandse muziek mee op ruimtemissie NASA
* [http://www.space-expo.nl/posts/bezoekers-van-space-expo-krijgen-de-mogelijkheid-om-donderdag-25-augustus-een-uniek-concert-bij-te-wonen] Space Expo
+
* [http://www.space-expo.nl/posts/bezoekers-van-space-expo-krijgen-de-mogelijkheid-om-donderdag-25-augustus-een-uniek-concert-bij-te-wonen] Ruimte muziek Space Expo
 
* [https://m.youtube.com/watch?v=F3w3XlMPXVQ] Interview Concertzender
 
* [https://m.youtube.com/watch?v=F3w3XlMPXVQ] Interview Concertzender
* [http://www.dmu.ac.uk/about-dmu/news/2016/september/musician-whose-sounds-were-shot-into-space-heads-up-international-dmu-music-event.aspx] De Montfort University Leicester. U.K. {{en}}
+
* [http://www.dmu.ac.uk/about-dmu/news/2016/september/musician-whose-sounds-were-shot-into-space-heads-up-international-dmu-music-event.aspx] Sounds into Space De Montfort University Leicester. U.K. {{en}} 15 september 2016
* [http://www.trouw.nl/home/roland-kuit-ik-flits-als-energie-door-mijn-computer-~af028800/] Interview dagblad TROUW met Roland Kuit
+
* [http://www.trouw.nl/home/roland-kuit-ik-flits-als-energie-door-mijn-computer-~af028800/] Interview dagblad TROUW met Roland Kuit 24 september 2016, <small>auteur: Noor Hellmann</small>
 
* [http://binnenland.eenvandaag.nl/radio-items/67665/muziek_roland_kuit_de_ruimte_in] Radio 1: Muziek Roland Kuit de ruimte in
 
* [http://binnenland.eenvandaag.nl/radio-items/67665/muziek_roland_kuit_de_ruimte_in] Radio 1: Muziek Roland Kuit de ruimte in
 
* [https://www.nrc.nl/nieuws/2016/06/14/nasa-projectmuziek-roland-kuit-in-de-ruimte-2726050-a1507360] NRC. Muziek Roland Kuit in de ruimte
 
* [https://www.nrc.nl/nieuws/2016/06/14/nasa-projectmuziek-roland-kuit-in-de-ruimte-2726050-a1507360] NRC. Muziek Roland Kuit in de ruimte
* [https://www.bnr.nl/nieuws/wetenschap/10309618/nederlandse-klanken-de-ruimte-in] BNR Roelof Hemmen interview Nederlandse klanken de ruimte in
+
* [https://www.bnr.nl/nieuws/wetenschap/10309618/nederlandse-klanken-de-ruimte-in] BNR Roelof Hemmen interview Nederlandse klanken de ruimte in, 21 augustus 2016, <small>journalist: Wesley Schouwenaars</small>
 
* [http://www.hartvannederland.nl/algemeen/2016/nederlandse-muziek-mee-op-ruimtemissie-nasa/] SBS6 Nederlandse Muziek mee op ruimte missie NASA
 
* [http://www.hartvannederland.nl/algemeen/2016/nederlandse-muziek-mee-op-ruimtemissie-nasa/] SBS6 Nederlandse Muziek mee op ruimte missie NASA
 
* [https://www.pressreader.com/netherlands/de-telegraaf/20160614/281659664320396] De Telegraaf, Nederlands muziek in het heelal.
 
* [https://www.pressreader.com/netherlands/de-telegraaf/20160614/281659664320396] De Telegraaf, Nederlands muziek in het heelal.
Regel 98: Regel 119:
 
* [http://www.bbc.co.uk/programmes/b06mf5px] BBC Radio 3 - Late Junction with Fiona Talkington {{en}}
 
* [http://www.bbc.co.uk/programmes/b06mf5px] BBC Radio 3 - Late Junction with Fiona Talkington {{en}}
 
* [http://www.elektronmusikstudion.se/events/2014] Roland Kuit Master Class on EMS Stockholm {{en}}
 
* [http://www.elektronmusikstudion.se/events/2014] Roland Kuit Master Class on EMS Stockholm {{en}}
* [https://www.concertzender.nl/programma_maker/roland-kuit] Programma maker Roland Kuit
+
* [https://www.concertzender.nl/programma_maker/roland-kuit] Programma maker Concertzender Roland Kuit
* [http://www.orbe.org/artiste/kuit/index.htm] Orbe {{fr}}
+
* [http://www.orbe.org/artiste/kuit/index.htm] Orbe Roland Emile Kuit "Music Machine" {{fr}}
* [https://www.wired.com/2013/04/musica-globalista-roland-kuit-laboratory-of-patching] WIRED - Musica Globalista
+
* [https://www.wired.com/2013/04/musica-globalista-roland-kuit-laboratory-of-patching] WIRED - Musica Globalista, 16 april 2013, <small>auteur: Bruce Sterling</small>
 
* [http://www.audiocentralmagazine.com/masterclass-di-roland-kuit-programming-strategies-for-virtual-modular-synthesizers/] Audio Central Magazine {{it}}
 
* [http://www.audiocentralmagazine.com/masterclass-di-roland-kuit-programming-strategies-for-virtual-modular-synthesizers/] Audio Central Magazine {{it}}
 
* [http://www.korguser.net/login.asp?main=57] Korg artist programs {{en}}
 
* [http://www.korguser.net/login.asp?main=57] Korg artist programs {{en}}
Regel 111: Regel 132:
 
[[Categorie:20e-eeuws componist]]
 
[[Categorie:20e-eeuws componist]]
 
[[Categorie:21e-eeuws componist]]
 
[[Categorie:21e-eeuws componist]]
 +
[[Categorie: Geboren in Boskoop]]
 +
[[Categorie: Geboren in 1959]]

Huidige versie van 5 nov 2020 om 11:18

beschrijving

Roland Emile Kuit (1959) is een Nederlands componist - Sonoloog.

Kuit maakt gebruik van stochastiek waarin meerdere keuzemogelijkheden zijn opgenomen voor de uitvoerende(n). Hij componeert voor akoestische instrumenten in samenwerking met elektronische middelen en vervreemding of uitbreiding van klank en klankrichtingen. Kuit introduceerde audiokunst als installatie, een metamorfose van de traditionele luidsprekerkasten tot 'sonische ruimten'. Balancerend tussen de grenzen van onderzoek, muziek, klankkunst en ruimte.

Biografie

Roland Kuit komt uit een muzikaal gezin. In huis waren de strijkinstrumenten van zijn opa en ook stond er de vleugelpiano. Deze had een grote aantrekkingskracht op de jonge Roland. Met een bandrecorder nam hij de experimenten op. Roland volgde op jonge leeftijd lessen fluit en piano aan het Koninklijk Conservatorium bij de fluitpedagogen Mirjam Nastasi en Marijke Bakker. Nadat zijn interesse in elektronische muziek gewekt was door groepen als Tangerine Dream en Kraftwerk, en door kennismaking met de muziek van onder meer Karlheinz Stockhausen en Luigi Nono, volgde Roland de lessen Elektroakoestische muziek aan het Instituut voor Sonologie in Utrecht. Met als leraren: Gottfried Michael Koenig, Werner Kaegi, Claude Fatus, Stan Tempelaars, Paul Berg, Frits Weiland en Jaap Vink. Hierna volgde Roland privélessen bij Dick Raaijmakers. Op het IRCAM in Parijs kreeg Roland les van Philippe Manoury en Kaija Saariaho in spectrale muziek, muziek waarbij het om het samenstellen van timbres gaat. Sinds 2015 houd kuit zich bezig met Microsound technologie in Kyma. Constructie en gebruik van geluid op atomair niveau.

Werk

Na zijn studie legde Kuit zich voornamelijk toe op verder onderzoek in synthese. Vanwege dit onderzoek wordt hij wereldwijd gevraagd om zijn bevindingen te delen op universiteiten en symposia elektronische muziek. Modulaire klanksynthese heeft zijn voorkeur, dat is het doorverbinden van modules waardoor vele vormen van klanksynthese mogelijk zijn. Naast de analoge apparatuur, werkt hij ook met computer soft- en hardware als Max/MSP en het Kyma systeem. Vernieuwing is waarin Kuit zich onderscheid en hij is daarom een veel gevraagd klankontwerper voor synthesizermerken zoals voor de MS-20 synthesizer van het Japanse merk Korg en het Zweedse Clavia Nord. Met name voor de Nord Modular, Nord Modular G2 en Nord Wave synthesizers en het computersysteem Kyma/Pacarana van Symbolic Sound. Als componist en geluidskunstenaar voert hij internationaal concerten uit en exposeert hij klankobjecten/klankomgevingen in galeries en musea. Hierover schreven o.m. Avenue Magazine, uitgave #5 VOL.2 Amsterdam inside out, het Franse blad Orbe, WIRED en Cinquecolonne Magazine. Samenwerking met verschillende disciplines en kunstenaars; o.a. met Tomas Rajlich-schilderijen, Marcel Prins-beelden, Gerrit Rietveld - architectuur, Karin Schomaker-visuals, Masumi Nagasawa-harp, Mischa Kuball-licht, en het Fama Q strijkkwartet. Als expert in Elektronische muziek, produceert Kuit programma's voor de Concertzender. Kuit is internationaal aangesloten bij: Art Research Center Group, SEAMS, VEMS, NYCEMS, EMS en EMF. Kuits werk is in beheer en wordt uitgegeven door Donemus. Publishing House of Contemporary Classical Music. Op 8 september 2016 is Roland Kuit muziek/geluidskunst mee gegaan aan boord van de NASA-missie OSIRIS-REx op weg naar de asteroïde Bennu. Dit maakt Kuit tot de eerste Nederlandse componist met muziek in de ruimte. Kuits werk is, bij uitstek, te vinden als nieuwe kunstvorm in musea en festivals in Europa, de Verenigde Staten, Azië, Rusland en de Baltische Staten.

Distincties

 • Sound Around Kaliningrad 2020, National Center for Contemporary Art Kaliningrad, Russia
 • Radio Arte Italia - Beyond the Silence
 • VI Chigiana International Festival & Summer Academy Siena Italia
 • Evaluating Committee Installations - Interdisciplinary Creations at Atemporánea Festival 2020, Buenos Aires. Argentina
 • FotoFest 2020 - Viga süsteemis | Error, Pärnu Linnagalerii Kunstnike Maja, Pärnu Estonia
 • OUA - EMF2019, Osaka University of Arts, Osaka, Japan
 • Evaluating Committee Installations - Interdisciplinary Creations at Atemporánea Festival 2019, Buenos Aires. Argentina
 • International Contemporary Art Exhibition Yerevan Armenia 2018
 • Featured componist/audio kunstenaar bij Donemus
 • NASA's OSIRUS-REx mission to Bennu
 • Erelid Art Research Center/A.R.C.Group
 • Genomineerd Art Basel Miami 2015 collectioneurs opening
 • Society for Electro Acoustic Music in Sweden (SEAMS)
 • Electroacoustic Music Studies Network(EMS)
 • VEMS Stockholm
 • New York City Electroacoustic Music Society (NYCEMS)
 • WIRED: Musica Globalista Roland Kuit
 • Electronic Music Foundation(EMF)

Literatuur

 • "noise and sonic stacking - a way of making imaginary spaces visible and audible" in Issue#2 2020, ISSN 2666-3317
 • "Laboratory of Patching. Illustrated Compendium of Modular Synthesis". Donemus Publishing House of Contemporary Classical Music. 2014, catalogue number - 13662
 • "SoundLab II. Architectures for Philosophers". Donemus Publishing House of Contemporary Classical Music. 2014, catalogue number - 13665
 • "SoundLab I. The Electronic Studio". Donemus Publishing House of Contemporary Classical Music. 2014, catalogue number - 13664
 • "To be ON - to be OFF, that's the SWITCH". Donemus Publishing House of Contemporary Classical Music. 2014, catalogue number - 13666
 • "Modular strategies in shaping reflections and space". Donemus Publishing House of Contemporary Classical Music.2014, Catalogue number - 13663

Discografie

 • "Variables - I", 2019
 • "SONIC FORMS", 2019
 • "Tactile Utterance", 2018
 • "RIETVELD PAVILION", 2017
 • "Landscapes of a Voice", 2016
 • "101955 Bennu", 2016
 • "GRUIS", 2016
 • "Bi - sonic", 2015
 • "Nanophonic similarities", 2015
 • "Tectonic Articulations of Colour", 2015
 • "Piano Restructures", 2014
 • "kymaXology", 2014
 • "Monads and Beyond", 2013
 • "Ars Modular Musica III", 2013
 • "Ars Modular Musica II", 2013
 • "Musica Povera Binario", 2011
 • "New Chamber Music", 1998
 • "Meditations for Flute", 1995
 • "Amsterdam voor Avenue Magazine", 1995

Audiokunst

 • "MONUMENTUM", 2020
 • "Sites", met Karin Schomaker, 2020
 • "Acrylic Intonations", 2018
 • "ATLAS V Ripples in Space", 2017
 • "99 Re-Cycle klank objecten", 2015
 • "Diploptic", met Karin Schomaker, 2015
 • "Monads & Beyond", met Karin Schomaker, 2013
 • "Enjoy Riding", 2001
 • "Square Noise", 2001
 • "Paris", 1998
 • "Line, black.....interrupt", 1996
 • "The Rajlich Concept", 1995
 • "Sound Event for 4 Paper Objects", 1994

Filmmuziek

 • "Rietveld Ruimtekunstenaar", Bertus and Marco Mulder, 2017
 • "OUI Je T' Embrasse, Avec Tout Mon Coeur", Marc van Bilderbeeck, 2000
 • "De kloof", Anneke Mulder, 1997
 • "IJs", Anneke Mulder, 1997

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen en noten
rel=nofollow