Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Roger Samyn

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 18 sep 2019 om 14:17 (Aanpassing)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Roger Gustave Samyn (Wervik, ca. 1920? - 2000?) was een Frans componist van lichte muziek en orkestdirigent.

Hij componeerde heel wat liederen. Hij had ook een eigen orkestje dat zijn composities uitvoerde. In 1946 richtte hij het op in Wervik als jazzorkest.

In populaire muziek voerde hij orkestraties uit onder meer voor de zangers Michel Delpech, Petula Clark en Stella.

Een van zijn geliefkoosde uitvoerders was de zangeres Françoise Hardy. Voor haar componeerde hij onder meer in 1962 het lied Tous les garçons et les filles, dat een groot succes werd.

Er bestaat discussie over de oorspronkelijke auteur van liederen gezongen door Françoise Hardy. Het verhaal gaat dat ze eigenlijk zelf de auteur van tekst en muziek was van de liederen die ze zong, maar dat ze deze, vooraleer de wet in 1963 gewijzigd werd, niet op haar naam kon laten registreren, omdat ze niet over de vereiste diploma's beschikte. Samyn was de vaste muziekbewerker bij de platenfirma Vogue en de liederen werden voor de tekst op de naam van Françoise Hardy, maar voor de muziek op zijn naam geregistreerd. Het resultaat hiervan was dat hij en zijn erfgenamen tot in 2032 de auteursrechten op deze muziek ontvangen.

De vennootschap van auteursrechten (SACEM) vermeldde 51 composities of bewerkingen op naam van Samyn.

Over geboorte- en overlijdensdatum van Samyn valt weinig of niets te vinden. Er wordt een Roger Samyn, muziekproducer, vermeld als overleden in 2000. Misschien was hij het. In 1982 werd in de adressenlijst van het tijdschrift L'Artiste Musicien een Roger Samyn, musicus, vermeld op het adres 22, rue Paul Gimont. 92500 Rueil-Malmaison.

rel=nofollow