Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Robert Quarles van Ufford: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Robert_Quarles_van_Ufford&oldid=62989155 20 sep 2022)
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Robert_Quarles_van_Ufford&oldid=63020982 23 sep 2022 ManuelaHoepman)
 
Regel 69: Regel 69:


-->
-->
'''Robert J. Quarles van Ufford''' ([[Amersfoort]], [[1967]]<ref>{{Citeer web |url=https://marinusplantemafoundation.nl/the-board/ |titel=Marinus Plantema Foundation |bezochtdatum=20-09-2022}}</ref>) is [[Nederland]]s [[diplomaat]] en tevens bestuurder en toezichthouder bij diverse internationale en Nederlandse organisaties. Sedert 1993 is hij werkzaam bij het [[Ministerie van Buitenlandse Zaken (Nederland)|Ministerie van Buitenlandse Zaken]]. Anno 2022 is hij coördinator van de Nederlandse inzet bij de [[Russisch-Oekraïense Oorlog|wederopbouw van Oekraïne]]. In diverse functies was en is hij een pleitbezorger voor de culturele sector.
'''Robert J. Quarles van Ufford''' ([[Amersfoort]], [[1967]]) is [[Nederland]]s [[diplomaat]] en tevens bestuurder en toezichthouder bij diverse internationale en Nederlandse organisaties. Sedert 1993 is hij werkzaam bij het [[Ministerie van Buitenlandse Zaken (Nederland)|Ministerie van Buitenlandse Zaken]]. Anno 2022 is hij coördinator van de Nederlandse inzet bij de [[Russisch-Oekraïense Oorlog|wederopbouw van Oekraïne]]. In diverse functies was en is hij een pleitbezorger voor de culturele sector.


== Biografie ==
== Biografie ==
=== Diplomatieke carrière ===
=== Diplomatieke carrière ===
Als diplomaat werkte Quarles van Ufford vanaf 1993 o.a. in Cuba, Haïti, Suriname, Sudan, Thailand, Laos, Cambodja en Indonesië. Als hoofd van de politieke afdeling en woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Paramaribo (1999-2002) was hij werkzaam in Suriname op het moment dat de regering Wijdenbosch werd opgevolgd door de regering Venetiaan en de relaties tussen Nederland en Suriname opbloeiden en intensiveerden op maatschappelijk en cultureel gebied. Quarles van Ufford ontwierp in deze periode o.a. het eerste beleidskader voor internationaal culturele betrekkingen met prioriteitslanden, dat later werd overgenomen voor de andere prioriteitslanden van Nederland. Vele jaren was Quarles van Ufford lid van de Programma Raad van Dutch Culture in Amsterdam, verantwoordelijk voor selectie en ondersteuning van culturele projecten in landen met gedeeld cultureel erfgoed. In Indonesië was hij naast coördinator ontwikkelingssamenwerking/economische zaken op de ambassade ook Nederlands coördinator voor herstel en wederopbouw na de Tsunami in 2004. Hij leverde door zijn diepgaande kennis van het land een belangrijke bijdrage aan de sociale en economische ontwikkeling van Indonesië in de post-Soeharto jaren. Daarbij kon hij gebruik maken van de jarenlange contacten die hij als student in Bandung en Jakarta had opgedaan met de Indonesische studentenbeweging die zich toelegde op meer democratie. Als bestuurder van de Marinus Plantema Foundation is hij sinds 2016 nauw betrokken bij het stimuleren van onderwijs, cultuur en wetenschap in Indonesië. Als Coördinator Herstel & Wederopbouw Oekraïne is Quarles van Ufford tegenwoordig op het Ministerie van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk voor alle hulpinspanningen voor Oekraïne en voor de interdepartementale afstemming van de activiteiten van Nederland in oorlogsgebied Oekraïne.
Als diplomaat werkte Quarles van Ufford vanaf 1993 o.a. in Cuba, Haïti, Suriname, Sudan, Thailand, Laos, Cambodja en Indonesië. Als hoofd van de politieke afdeling en woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Paramaribo (1999-2002) was hij werkzaam in Suriname op het moment dat de regering Wijdenbosch werd opgevolgd door de regering Venetiaan en de relaties tussen Nederland en Suriname intensiveerden. Quarles van Ufford ontwierp in deze periode o.a. het eerste beleidskader voor internationaal culturele betrekkingen met prioriteitslanden, dat later werd overgenomen voor de andere prioriteitslanden van Nederland. Vervolgens was Quarles van Ufford lid van de Programma Raad van Dutch Culture in Amsterdam, verantwoordelijk voor selectie en ondersteuning van culturele projecten in landen met gedeeld cultureel erfgoed. In Indonesië was hij naast coördinator ontwikkelingssamenwerking en economische zaken op de ambassade ook coördinator voor herstel en wederopbouw na de Tsunami in 2004. Bij de Marinus Plantema Foundation<ref>{{Citeer web |url=https://marinusplantemafoundation.nl/the-board/ |titel=Marinus Plantema Foundation}}</ref> hij sinds 2016 nauw betrokken bij het stimuleren van onderwijs, cultuur en wetenschap in Indonesië. Als Coördinator Herstel & Wederopbouw Oekraïne is Quarles van Ufford tegenwoordig op het Ministerie van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk voor de hulpinspanningen voor Oekraïne en voor de interdepartementale afstemming van de activiteiten van Nederland in oorlogsgebied Oekraïne.


=== Erfgoedexpert en bestuurder (inter)nationale erfgoedorganisaties ===
=== Erfgoedexpert en bestuurder (inter)nationale erfgoedorganisaties ===
Quarles van Ufford is sedert 2020 voorzitter van de [[Nederlandse Kastelenstichting]]<ref>{{Citeer web |url=https://www.kastelen.nl/organisatie |titel=Nederlandse Kastelenstichting |bezochtdatum=20-09-2022 |auteur=Nederlandse Kastelenstichting |datum=20-09-2022}}</ref>. Hij heeft deze kennis gedreven organisatie uitgebouwd tot de nationale pleitbezorger voor kastelen en buitenplaatsen in Nederland. Door maatschappelijke betrokkenheid te mobiliseren en overheden aan te spreken op hun verantwoordelijkheden weet hij samen met het team van de NKS niet alleen waardevolle kasteelbiotopen te redden en te beschermen, maar deze bij uitstek duurzame en waardevolle iconen in het landschap ook nieuwe hedendaagse betekenissen te geven. Samen met Max graaf Schimmelpenninck richtte hij in 2021 de Stichting [[Dag van het Kasteel]] op, waarmee de Dag van het Kasteel, een evenement dat jaarlijks veel bezoekers trekt, werd verzelfstandigd. Van 2010 tot 2020 was Quarles voorzitter en penningmeester van ICOMOS Nederland. Hij trad in deze periode op verzoek van de minister van OCW op als voorzitter van de internationale Expertgroep Werelderfgoed. In die rol adviseerde hij de minister over de voordracht van nieuwe Nederlandse Werelderfgoedsites, waaronder de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Van Nelle fabriek, de Romeinse Limes, de Koloniën van Weldadigheid en het Planetarium Eise Eisinga. Ook was hij tot 2022 voorzitter van het Credentials Committee van ICOMOS International, waar hij toezicht hield op de financiële en governance-positie van deze wereldwijde UNESCO Werelderfgoedwaakhond.
Quarles van Ufford is sedert 2020 voorzitter van de [[Nederlandse Kastelenstichting]]<ref>{{Citeer web |url=https://www.kastelen.nl/organisatie |titel=Nederlandse Kastelenstichting |bezochtdatum= |auteur= |datum=}}</ref>, de nationale pleitbezorger voor kastelen en buitenplaatsen in Nederland. Samen met Max graaf Schimmelpenninck richtte hij in 2021 de Stichting [[Dag van het Kasteel]]<ref>{{Citeer web |url=https://dagvanhetkasteel.nl |titel=Dag van het Kasteel |bezochtdatum=}}</ref> op, waarmee de Dag van het Kasteel werd verzelfstandigd. Van 2010 tot 2020 was Quarles van Ufford voorzitter en penningmeester van [https://www.icomos.nl ICOMOS Nederland]<ref>{{Citeer web |url=https://www.icomos.nl |titel=ICOMOS Nederland}}</ref>. Hij was in deze periode voorzitter van de internationale Expertgroep Werelderfgoed<ref>{{Citeer web |url=https://www.cultureelerfgoed.nl/publicaties/publicaties/2015/01/01/eindrapport-expertgroep-werelderfgoednominaties-2015 |titel=Bitter en Zoet. Advies van de Expertgroep - Beoordeling werelderfgoednominaties}}</ref>. In die rol adviseerde hij de minister van [https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-onderwijs-cultuur-en-wetenschap OCW] over de voordracht van nieuwe Nederlandse Werelderfgoedsites, waaronder de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Van Nelle fabriek, de Romeinse Limes, de Koloniën van Weldadigheid en het Planetarium Eise Eisinga. Ook was hij tot 2022 voorzitter van het Credentials Committee van [https://www.icomos.org/en ICOMOS International]<ref>{{Citeer web |url=https://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=icomos+international&ie=UTF-8&oe=UTF-8 |titel=ICOMOS International}}</ref>.  


Van 2011 tot 2015 was Quarles van Ufford Algemeen Secretaris van de Nationale UNESCO Commissie. In die jaren zette hij zich in voor de bescherming en redding van door oorlog en natuurrampen bedreigd cultureel erfgoed in Irak, Syrië, Haïti en Afghanistan. Hij was een van de drijvende krachten achter het ontwikkelen van de leergang Cultural Heritage in Times of Conflict, die UNESCO Nederland samen met ICCROM en het Smithsonian Institute naar Nederland wist te halen. De leergang heeft inmiddels een rijk bestand opgebouwd aan wereldwijd gevestigde erfgoedexperts, die gemobiliseerd kunnen worden in tijden van crises of natuurrampen.
Van 2011 tot 2015 was Quarles van Ufford Algemeen Secretaris van UNESCO Nederland, waar hij zich inzette voor de bescherming van door oorlog en natuurrampen bedreigd cultureel erfgoed in Irak, Syrië, Haïti en Afghanistan. Ook ontwikkelde Quarles van Ufford de leergang Cultural Heritage in Times of Conflict, die UNESCO Nederland samen met ICCROM en het [[Smithsonian Institution]] in Nederland introduceerde.  


=== Nationale en internationale monumentenzorg ===
=== Nationale en internationale monumentenzorg ===
Van 2015-2019 was Quarles van Ufford de eerste directeur van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo), de overkoepelende organisatie van Nederlandse monumenten beherende verenigingen en stichtingen. Hij begeleidde de overdacht van een omvangrijk pakket monumentaal vastgoed van de Staat der Nederlanden naar de vereniging NMo en leverde deze vervolgens door aan de stichting Monumentenbezit, waar deze duurzaam geborgd zijn (inmiddels met POM status). Quarles van Ufford was in dezelfde periode ambtshalve de eerste voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Monumenten Bezit. Bij NMo en SMB zette hij zich naast duurzaam beheer en behoud van de monumenten in voor het toegankelijk maken van dit voormalig overheidsbezit voor een breed publiek. Ook stimuleerde hij de herbestemming en rendabele exploitatie van deze nationale monumenten om daarmee te voorzien in een duurzaam onderhoudsmodel. Van 2017 tot zijn tijdelijk verblijf in Canada was Quarles van Ufford in zijn geboortestad Amersfoort regent van het historische hofje Armen de Poth, dat huisvesting biedt aan seniore Amersfoorters met een bescheiden beurs. In 2019-2020 was Quarles van Ufford secretaris-generaal van de mondiale organisatie van Werelderfgoedsteden, de Organisation of World Heritage Cities (OWHC) in Quebec (Canada), waar hij als gevolg van de coronacrisis de organisatie, moest afschalen naar de waakvlamstand.
Van 2015-2019 was Quarles van Ufford directeur van de [[Nationale Monumentenorganisatie|Nationale Monumentenorganisatie (NMo)]] <ref>{{Citeer web |url=https://www.nationalemonumentenorganisatie.nl |titel=Nationale Monumentenorganisatie |bezochtdatum=}}</ref>de overkoepelende organisatie van Nederlandse monumenten. In deze periode kreeg een omvangrijk pakket monumentaal vastgoed van de Staat der Nederlanden een duurzame herbestemming bij de Stichting [[Monumentenbezit]]. Quarles van Ufford was in dezelfde periode de voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Monumenten Bezit. Als voorzitter van de Raad van Toezicht zette hij zich in voor het toegankelijk maken van dit voormalig overheidsbezit voor een breed publiek<ref>{{Citeer web |url=https://erfgoedstem.nl/lancering-nationaal-monumenten-portaal-nmp/ |titel=Persbericht: lancering Nationaal Monumenten Portaal |datum=2018}}</ref>. Vanaf 2017 was Quarles van Ufford in zijn geboortestad Amersfoort regent van het historische hofje Armen de Poth<ref>{{Citeer web |url=https://www.armendepoth.nl/2017/12/nieuwe-functies-in-het-college-van-regenten/ |titel=Armen de Poth}}</ref>, dat huisvesting biedt aan seniore Amersfoorters met een bescheiden beurs. In 2019-2020 was Quarles van Ufford secretaris-generaal van de mondiale organisatie van Werelderfgoedsteden, de Organisation of World Heritage Cities (OWHC)<ref>{{Citeer web |url=https://www.ovpm.org/2020/02/21/welcome-to-our-new-secretary-general-robert-j-quarles-van-ufford/ |titel=Organization of World Heritage Cities}}</ref> in Quebec (Canada).


Vanaf 2014 is Quarles van Ufford voorzitter van de Backer Stichting, die de vanuit historisch oogpunt unieke Backer collectie beheert. Deze in ruim vier en een halve eeuw verzamelde kunstcollectie is ondergebracht in het Amsterdam Museum, het Rijksmuseum en het gemeentearchief van Amsterdam. De Backer Stichting treedt geregeld met de collectie naar buiten in binnen- en buitenland. Vanaf 2020 is Quarles van Ufford voorzitter van de Stichting tot Behoud van den Doornenburg. Dit van oorsprong middeleeuwse kasteel met een voor Nederland unieke voorburcht, organiseert activiteiten gericht op een breed publiek.
Vanaf 2014 is Quarles van Ufford voorzitter van de Backer Stichting<ref>{{Citeer web |url=https://www.backercollectie.nl/de-backer-stichting/ |titel=Backer Collectie}}</ref>, beheerder van de historische Backer collectie. Deze kunstcollectie is ondergebracht in het Amsterdam Museum, het Rijksmuseum en het gemeentearchief van Amsterdam. De Backer Stichting treedt geregeld met de collectie naar buiten in binnen- en buitenland. Vanaf 2020 is Quarles van Ufford voorzitter van de Stichting tot Behoud van den Doornenburg. Dit van oorsprong middeleeuwse kasteel met een voor Nederland unieke voorburcht, organiseert activiteiten gericht op een breed publiek.


Sinds 2020 is Quarles van Ufford toezichthouder bij het [[Fonds voor Cultuurparticipatie]]. Hier richt hij zich binnen de Raad van Toezicht o.a. op het waarborgen van de kwaliteit van de programma’s van dit fonds. Sedert 2020 is hij de National Representative/Nationaal Vertegenwoordiger van Nederland van Europa Nostra, de internationale organisatie die het cultureel-maatschappelijk middenveld van Europa een stem geeft. Quarles van Ufford is sinds 2020 actief als bestuurslid van het Fonds Nederlandse Adel en de Nederlandse Adelsvereniging, waar hij samen met Mathilde van der Feltz (Vereniging Rembrandt) het Cultuurfonds opzette.
Sinds 2020 is Quarles van Ufford toezichthouder bij het [[Fonds voor Cultuurparticipatie]] (FCP).<ref>{{Citeer web |url=https://cultuurparticipatie.nl/actueel/69/nieuwe-raad-van-toezichtleden-benoemd-door-de-minister |titel=Fonds voor Cultuurparticipatie}}</ref> Dit fonds richt zich onder meer op het waarborgen van de kwaliteit van de verschillende programma’s. Daarnaast is hij de Nationaal Vertegenwoordiger van Nederland van Europa Nostra<ref>{{Citeer web |url=https://www.europanostra.org/membership/netherlands/ |titel=Europa Nostra Membership Netherlands}}</ref>. Quarles van Ufford is sinds 2020 bestuurslid van het Fonds Nederlandse Adel en de Nederlandse Adelsvereniging. Het cultuurfonds van deze vereniging richt zich op het toegankelijk maken van adellijk erfgoed.  


<ref name=":0">{{Citeer web |url=https://www.monumentaal.com/quarles-van-ufford-voorzitter-kastelenstichting/ |titel=Quarles van Ufford voorzitter Kastelenstichting |bezochtdatum=2022-09-20 |auteur=Paul de Gram |datum=2021-02-03 |werk=MONUMENTAAL |taal=nl}}</ref>
{{Appendix}}
{{Appendix}}
{{Bibliografische informatie}}
{{authority control|TYPE=p|Wikidata=Q113716684}}  
 
{{DEFAULTSORT:Quarles van Ufford, Robert}}
{{DEFAULTSORT:Quarles van Ufford, Robert}}
[[Categorie:Nederlands diplomaat]]
[[Categorie:Nederlands diplomaat]]
[[Categorie:Nederlands historicus]]
[[Categorie:Nederlands historicus]]

Huidige versie van 3 okt 2022 om 00:30

rel=nofollow

Robert J. Quarles van Ufford (Amersfoort, 1967) is Nederlands diplomaat en tevens bestuurder en toezichthouder bij diverse internationale en Nederlandse organisaties. Sedert 1993 is hij werkzaam bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Anno 2022 is hij coördinator van de Nederlandse inzet bij de wederopbouw van Oekraïne. In diverse functies was en is hij een pleitbezorger voor de culturele sector.

Biografie

Diplomatieke carrière

Als diplomaat werkte Quarles van Ufford vanaf 1993 o.a. in Cuba, Haïti, Suriname, Sudan, Thailand, Laos, Cambodja en Indonesië. Als hoofd van de politieke afdeling en woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Paramaribo (1999-2002) was hij werkzaam in Suriname op het moment dat de regering Wijdenbosch werd opgevolgd door de regering Venetiaan en de relaties tussen Nederland en Suriname intensiveerden. Quarles van Ufford ontwierp in deze periode o.a. het eerste beleidskader voor internationaal culturele betrekkingen met prioriteitslanden, dat later werd overgenomen voor de andere prioriteitslanden van Nederland. Vervolgens was Quarles van Ufford lid van de Programma Raad van Dutch Culture in Amsterdam, verantwoordelijk voor selectie en ondersteuning van culturele projecten in landen met gedeeld cultureel erfgoed. In Indonesië was hij naast coördinator ontwikkelingssamenwerking en economische zaken op de ambassade ook coördinator voor herstel en wederopbouw na de Tsunami in 2004. Bij de Marinus Plantema Foundation[1] hij sinds 2016 nauw betrokken bij het stimuleren van onderwijs, cultuur en wetenschap in Indonesië. Als Coördinator Herstel & Wederopbouw Oekraïne is Quarles van Ufford tegenwoordig op het Ministerie van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk voor de hulpinspanningen voor Oekraïne en voor de interdepartementale afstemming van de activiteiten van Nederland in oorlogsgebied Oekraïne.

Erfgoedexpert en bestuurder (inter)nationale erfgoedorganisaties

Quarles van Ufford is sedert 2020 voorzitter van de Nederlandse Kastelenstichting[2], de nationale pleitbezorger voor kastelen en buitenplaatsen in Nederland. Samen met Max graaf Schimmelpenninck richtte hij in 2021 de Stichting Dag van het Kasteel[3] op, waarmee de Dag van het Kasteel werd verzelfstandigd. Van 2010 tot 2020 was Quarles van Ufford voorzitter en penningmeester van ICOMOS Nederland[4]. Hij was in deze periode voorzitter van de internationale Expertgroep Werelderfgoed[5]. In die rol adviseerde hij de minister van OCW over de voordracht van nieuwe Nederlandse Werelderfgoedsites, waaronder de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Van Nelle fabriek, de Romeinse Limes, de Koloniën van Weldadigheid en het Planetarium Eise Eisinga. Ook was hij tot 2022 voorzitter van het Credentials Committee van ICOMOS International[6].

Van 2011 tot 2015 was Quarles van Ufford Algemeen Secretaris van UNESCO Nederland, waar hij zich inzette voor de bescherming van door oorlog en natuurrampen bedreigd cultureel erfgoed in Irak, Syrië, Haïti en Afghanistan. Ook ontwikkelde Quarles van Ufford de leergang Cultural Heritage in Times of Conflict, die UNESCO Nederland samen met ICCROM en het Smithsonian Institution in Nederland introduceerde.

Nationale en internationale monumentenzorg

Van 2015-2019 was Quarles van Ufford directeur van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) [7]de overkoepelende organisatie van Nederlandse monumenten. In deze periode kreeg een omvangrijk pakket monumentaal vastgoed van de Staat der Nederlanden een duurzame herbestemming bij de Stichting Monumentenbezit. Quarles van Ufford was in dezelfde periode de voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Monumenten Bezit. Als voorzitter van de Raad van Toezicht zette hij zich in voor het toegankelijk maken van dit voormalig overheidsbezit voor een breed publiek[8]. Vanaf 2017 was Quarles van Ufford in zijn geboortestad Amersfoort regent van het historische hofje Armen de Poth[9], dat huisvesting biedt aan seniore Amersfoorters met een bescheiden beurs. In 2019-2020 was Quarles van Ufford secretaris-generaal van de mondiale organisatie van Werelderfgoedsteden, de Organisation of World Heritage Cities (OWHC)[10] in Quebec (Canada).

Vanaf 2014 is Quarles van Ufford voorzitter van de Backer Stichting[11], beheerder van de historische Backer collectie. Deze kunstcollectie is ondergebracht in het Amsterdam Museum, het Rijksmuseum en het gemeentearchief van Amsterdam. De Backer Stichting treedt geregeld met de collectie naar buiten in binnen- en buitenland. Vanaf 2020 is Quarles van Ufford voorzitter van de Stichting tot Behoud van den Doornenburg. Dit van oorsprong middeleeuwse kasteel met een voor Nederland unieke voorburcht, organiseert activiteiten gericht op een breed publiek.

Sinds 2020 is Quarles van Ufford toezichthouder bij het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP).[12] Dit fonds richt zich onder meer op het waarborgen van de kwaliteit van de verschillende programma’s. Daarnaast is hij de Nationaal Vertegenwoordiger van Nederland van Europa Nostra[13]. Quarles van Ufford is sinds 2020 bestuurslid van het Fonds Nederlandse Adel en de Nederlandse Adelsvereniging. Het cultuurfonds van deze vereniging richt zich op het toegankelijk maken van adellijk erfgoed.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow