Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Rensis Likert

Uit Wikisage
Versie door Mdd (overleg | bijdragen) op 28 jul 2019 om 18:33 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Rensis_Likert&oldid=53129310)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Rensis Likert - ISR - December 1961.jpg

Rensis Likert (Cheyenne (Wyoming), 5 augustus 1903 - Ann Arbor (Michigan), 3 september 1981) was een Amerikaans socioloog en psycholoog. Hij is bekend door zijn onderzoek van managementstijlen. Likert heeft de naar hem genoemde likertschaal en het Linking pin model ontwikkeld.

De boeken die hij heeft geschreven waren van 1960 tot 1970 erg populair in Japan en de impact die ze hebben gehad, kan nu nog in Japanse organisaties worden waargenomen.

Levensloop

Likert is geboren in Cheyenne, waar zijn vader ingenieur was bij de Union Pacific Railroad. Na zijn opleiding tot ingenieur ging hij aan het werk bij deze Union Pacific Railroad. Tijdens de staking van 1922 zag hij dat de communicatie tussen de twee partijen niet goed verliep. Dit had zo'n indruk op hem gemaakt dat hij de rest van zijn leven organisaties en hun gedrag ging bestuderen.

Likert ontwikkelde de likertschaal (het bekendste van zijn werken) en het Linking-pinprincipe.

Centraal aspect van zijn theorieën

Toezicht houden op de werknemer is productiever dan werkgerichte toezicht.
Hoe meer er op het werk toezicht wordt gehouden hoe minder arbeidsproductief de werknemer wordt.

Boeken

  • New Ways of Managing Conflict (1976)
  • Human organization (1967)
  • New patterns of management (1961)

Co-redacteur:

  • Some applications of behavioural research (1957)

Literatuur