Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Remy Ovart

Uit Wikisage
Versie door IPA (overleg | bijdragen) op 25 sep 2022 om 22:30 (→‎Levensloop)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Remy Ovart (17 februari 1899 - Buchenwald april 1945) was een lid van het Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog.[1][2]

Levensloop

Ovart was lid van het Geheim Leger. Zijn echtgenote werkte in een internaat en hielp Joodse kinderen onderbrengen

Op 12 juni 1943 werden hij en zijn echtgenote gearresteerd met hun dochter en twaalf kinderen overgebracht naar het Gestapo-hoofdkwartier aan de Louizalaan voor ondevraging. Hierna werden ze overgebracht naar de Dossinkazerne tot hun deportie naar concentratiekampen. Dochter Andrée werd na 48 dagen vrijgelaten nadat de Gestapo moeder en dochter aanbood één van beiden vrij te laten, en Odile liever had dat haar dochter vrijkwam.

Remy werd gedeporteerd naar Sachsenhausen en Buchenwald. Hij overleed tijdens een dodenmars bij de ontruiming van het kamp in april 1945.

Zijn echtgenote werd gedeporteerd naar Ravensbrück en Bergen-Belsen waar ze op 31 maart 1945 overleed aan tyfus.

Van de elf kinderen die naar de Dossinkazerne werden gebracht werden er 10 vermoord in Auschwitz. Een elfde, Bernard Lipzstadt, wist in Mechelen uit een ziekenhuis te ontsnappen.

Nagedachtenis

Remy en zijn echtgenote werden in 1994 door het Yad Vashem erkend als Rechtvaardige onder de Volkeren.[3]

Remy wordt met zijn echtgenote Odile Henri en hun dochter Andrée herdacht met een struikelsteen op zijn voormalige woonplaats in Sint-Pieters-Woluwe.[4]

Dochter Andréé richtte in 1980 de organisatie "La famille d´accueil Odile Henri" op die helpt opvang te zoeken voor kinderen in nood.

De gemeente Jemeppe-sur-Sambre richtte in 2017 de Espace Remy Ovart in.

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow