Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Rechtvaardige onder de Volkeren

Uit Wikisage
Versie door Lidewij (overleg | bijdragen) op 21 apr 2018 om 17:34
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wegwijzer naar de tuin van de ’Rechtvaardigen onder de Volkeren’

Rechtvaardige onder de Volkeren of onder de natiën, (Hebreeuws: חסיד אומות העולם – Chassid Oemot ha-Olam) is een eretitel die in Israël wordt verleend aan gojim (niet-Joden) die Joden in de Tweede Wereldoorlog hielpen te ontkomen, onder te duiken en te overleven. De uitdrukking is afkomstig uit de Talmoed. De toekenning gebeurt door de leiding van het Jad Vasjem-instituut, de officiële Israëlische staatsinstelling voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de door Adolf Hitler georganiseerde massamoord op de Joden.

Men noemt de titel ook wel Yad Vashem-onderscheiding voor hulp aan Joden of kortweg Yad Vashem. De decorandus ontvangt een medaille en een oorkonde met de vermelding van zijn of haar naam. Deze naam wordt dan in Jeruzalem in een muur gebeiteld, in een park gewijd aan de „Rechtvaardigen onder de Volkeren”.

Tussen 1953 en 2009 werden over de hele wereld meer dan 22.000 mensen uit 44 landen als ’Rechtvaardige’ door Yad Vashem erkend, waaronder 5.204 Nederlanders en 1.612 Belgen. Na Polen is Nederland daarmee het land met de meeste onderscheidingen. Nederland laat desondanks ook het grootste sterftepercentage zien binnen de Joodse gemeenschap in West-Europa. Niet meer dan zesentwintig procent van de Nederlandse Joden overleefde de Holocaust. Ook na 2009 worden nog altijd mensen als ’Rechtvaardige’ onderscheiden.

In enkele gevallen is de onderscheiding collectief toegekend aan groepen. Bekend zijn o.a. het gehele Deense verzet,[1] het Drentse dorp Nieuwlande[2] en het Franse Le Chambon-sur-Lignon.[3] Verder is de onderscheiding alleen aan individuele personen toegekend. Bekende ’Rechtvaardigen onder de Volkeren’ waren paus Johannes XXIII, koningin Elisabeth van België, prinses in Beieren, prinses Alice van Battenberg, de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg en de Sudetenduitse industrieel Oskar Schindler.

Zie ook

Referenties

  1. º (en) Statistics op Yadvashem.org, zie voetnoot * aldaar
  2. º (en) The Memorial Honoring the Village of Nieuwlande op Yadvashem.org
  3. º (en) Beknopte encyclopedie van de Holocaust: Le Chambon-sur-Lignon op Yadvashem.org
rel=nofollow
rel=nofollow