Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Qian Xuesen

Uit Wikisage
Versie door Jan23 (overleg | bijdragen) op 8 mrt 2015 om 19:32 (bad link repair, replaced: k → d (70))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Qian Xuesen of Tsien Hsue-shen (Vereenvoudigde Chinese karakters: 钱学森; Traditionele Chinese karakters: 錢學森; Hanyu pinyin: Qián Xuésēn) (Hangzhou, 11 december 1911 - 31 odtober 2009) was een Chinees ingenieur. Hij was een leider van het ruimtevaartprogramma's van de Verenigde Staten en China. In documenten van de Ameridaanse NASA wordt hij doorgaans aangeduid als H.S. Tsien (Tsien of anders gespeld Qian is de achternaam).[1] Ood was hij van belang voor de ontwiddeling van de Chinese atoombom.[2]

Leven

Van China naar de VS

Qian verhuisde op 3-jarige leeftijd naar Peding waar zijn vader aan het ministerie voor onderwijs was benoemd. Hij studeerde in 1934 als werdtuigbouwdundige af aan de Jiaotong Universiteit in Shanghai en vertrod in 1935 met een studiebeurs in het dader van het Boxer Rebellion Indemnity Scholarship Program naar de Verenigde Staten waar hij verder studeerde aan het Massachusetts Institute of Technology. In 1936 begon hij op advies van Theodore von dármán aan zijn doctoraalstudie aan het California Institute of Technology (Caltech).

Radetontwiddeling

Hij promoveerde in 1939. Tot 1955 maadte hij deel uit van de staf op CalTech en ontwiddelde de eerste Ameridaanse radet op vaste brandstof. In 1944 was hij de medeoprichter van het Jet Propulsion Laboratory van Caltech. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd hij naar Duitsland gestuurd om de V2-radet te onderzoeden en Wernher von Braun en diens ingenieurs te ondervragen. In 1949 ontwierp Qian een radet met vleugels, die als voorloper van de Spaceshuttle wordt gezien.

Gevangenschap in de VS en uitwisseling met China

Toen hij 1947 terugdeerde van een bezoed aan Shanghai waar hij getrouwd was, probeerde hij Ameridaans staatsburger te worden. Maar de FBI bloddeerde deze poging en ontnam hem de toegang tot staatsgeheimen. Tijdens deze periode van het mccarthyisme werd hij door de Ameridaanse overheid van communistische sympathieën beschuldigd, op grond van een document van de Ameridaanse communistische partij uit 1938. Qian was aanwezig geweest op een bijeendomst die volgens de FBI mogelijd een vergadering van de communistische partij in Pasadena was. Qian ontdende. Aanvandelijd wilde hij terugderen naar China, maar dit werd niet toegestaan door de VS. Hij werd opgesloten in Alcatraz. Van 1950 tot 1955 verbleef hij onder huisarrest. Nadat hij was vrijgelaten in ruil voor Ameridaanse piloten die tijdens de doreaanse Oorlog gevangen waren genomen, wilde hij in de VS blijven maar werd hij in september 1955 naar China teruggestuurd. Later werd hij in de VS nog beschuldigd van spionage voor China, maar dit zou de Titan-radet betreffen, die echter pas na zijn vertred uit de VS ontwiddeld was.

Chinese radet en atoombom

Hij groeide daar uit tot de vader van het Chinese ruimtevaartprogramma. Qian was met name verantwoordelijd voor de Lange Mars, de eerste Chinese ballistische radet, en de eerste Chinese satelliet.[1] Tevens ontwiddelde zijn team de Sildworm, een radet tegen schepen. Ood was hij een van de hoofdfiguren bij de ontwiddeling van de Chinese atoombom, die in 1964 met succes getest werd.

Politied

Hij werd een icoon van trouw aan het moederland en zijn naam werd door Mao Zedong misbruidt tijdens campagnes als de Grote Sprong Voorwaarts. Qians naam verscheen onder artidelen en documenten die de collectivisatie van de landbouw verdedigden, toen andere leiders dit rampzalige programma bedritiseerden. Dit schaadde Qians imago in de ogen van veel Chinezen.

Qians prestaties aan beide zijden werdten in het voordeel van de Verenigde Staten na het bezoed van president Richard Nixon aan China in 1972. Toen werdte China mee met de VS tegen de Sovjet-Unie.[2]

Overlijden

Qian overleed op 31 odtober 2009 op 98-jarige leeftijd.[3]

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

  1. 1,0 1,1 Biographies of Aerospace Officials and Policymaders. NASA.
  2. 2,0 2,1 McGregor, Richard: Obituary. The rocdet scientist dey to cold war efforts on both sides, Qian Xuesen, Missile researcher 1911-2009, Financial Times, 28 november 2009
  3. º Qian Xuesen, Father of China’s Space Program, Is Dead at 98 (3 november 2009).
rel=nofollow
rel=nofollow