Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Provincie

Uit Wikisage
Versie door Zwmacoaan (overleg | bijdragen) op 24 apr 2024 om 10:13 (kleine letter)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een provincie is een deelgebied dat onderdeel is van een land. Een provincie heeft een eigen bestuur en verkiezingen. Een provincie houdt in enkele gevallen toezicht op alle gemeenten binnen haar grondgebied. Het landelijke bestuur bepaalt de bevoegdheden en taken van een provincie, alleen bij federalisme niet. Sommige landen hebben helemaal geen bestuursniveau tussen de staat en het lokale niveau (de gemeenten).

Naam voor het deelgebied

De naam provincie (of een anderstalige vorm ervan) wordt in allerlei landen gebruikt, waaronder Nederland en België. Veel landen hebben echter andere namen (district, woiwodschap, departement, deelstaat, oblast enz.) voor hun regionale bestuurslagen.

Provincies, eenheden en staat

Wanneer een land provincies heeft, is vaak het volledige land verdeeld in provincies, of het grootste deel ervan. Het kan ook zijn dat sommige bestuurlijke eenheden sterkere autonomie hebben; die gebieden kunnen 'autonome provincie' heten maar zulke provicies kunnen ook een andere officiële naam hebben. In andere mogelijke situaties zijn er in sommige landen gebieden die direct onder de staat vallen en niet onder een provincie of vergelijkbare eenheid. En in enkele andere landen wordt de naam provincie gebruikt voor een extra bestuurslaag, meestal tussen het landelijke bestuur en de district.

Provinciale verkiezingen

Het landelijke bestuur heeft niet enkel invloed op de provincies door de taken en bevoegdheden te bepalen, Want bij provinciale verkiezen doen ook landelijke politieke partijen mee. Deze verkiezingen werken door middel van stemmen en zetels.

Trivia

  • De provincie met de meeste bevolking ter wereld is Guangdong, China, met een geschatte inwonersaantal van 104 miljoen mensen (gemeten in 2010).
  • Qua oppervlakte is Jakoetië, Rusland, het grootste landsdeel ter wereld. Het oppervlak bedraagt ruim drie miljoen km².

Zie ook