Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Proefschrift

Uit Wikisage
Versie door Zalenvrouw (overleg | bijdragen) op 10 mei 2020 om 20:07
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een proefschrift oftewel dissertatie oftewel (doctoraats)thesis is een boek geschreven door (in de meeste gevallen) een promovendus met daarin een wetenschappelijke verhandeling over een bepaald onderwerp. Het kan bestaan uit een samenvoeging van al dan niet reeds eerder verschenen wetenschappelijke publicaties. De promovendus doet hiermee verslag van een door hem of haar zelfstandig beoefend wetenschappelijk onderzoek. Bij goedkeuring van het proefschrift door zijn promotor krijgt de promovendus na een succesvolle verdediging tijdens de promotieplechtigheid de titel van doctor.

Het verrichten van dit onderzoek en het schrijven van een proefschrift is in Nederland geen geringe opgave, waar men meestal een aantal jaren voor uittrekt, niet zelden vier of meer jaar. Om een proefschrift te mogen schrijven moet men doorgaans eerst het doctoraalexamen (drs., mr. of ir.) of overeenkomstig (MA of MSc) hebben behaald. Het is mogelijk om, bij grote uitzondering, zonder WO-titel te promoveren, indien de persoon met gerede kans op succes een proefschrift kan voltooien op basis van zelfstandig wetenschappelijk onderzoek. Hierbij dient hij wetenschapsbeoefenaren en een promotor te vinden die (schriftelijk) garant voor hem staan, hetgeen niet gemakkelijk is.

Geschiedenis van het proefschrift

Tot in de 20e eeuw was het niet ongebruikelijk om op stellingen te promoveren. Er was in die gevallen géén promotieonderzoek gedaan. Vaak promoveerde men op de dag waarop men was afgestudeerd.

Zie ook

Externe links