Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Proefproces

Uit Wikisage
Versie door SjorsXY (overleg | bijdragen) op 21 nov 2009 om 18:36 (Een proefproces is een proces of rechtszaak waarin wettelijke mogelijkheden worden uitgeprobeerd (beproefd). ([http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Proefproces&oldid=13012116]))
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een proefproces is een proces of rechtszaak waarin de werking in de wettelijke mogelijkheden op een bepaalde vlak worden uitgeprobeerd (beproefd).

Een proefproces wordt gehouden als er een situatie ontstaat waarin niet duidelijk is wat de wet bepaalt. Dit kan zijn doordat er een nieuwe wet komt die niet duidelijk is, doordat twee wetten elkaar tegenspreken, of doordat een nieuwe situatie ontstaat waar de (oude) wet geen rekening mee houdt.

In dat geval wordt dus soms door iemand een proefproces aangespannen, om uit te vinden hoe de rechter de desbetreffende wet(ten) interpreteert. Deze eerste rechterlijke uitspraak over de onduidelijkheid is van belang, aangezien andere rechters in principe de interpretatie in dit eerste proces zullen volgen vanwege de jurisprudentie die voortvloeit uit deze eerste zaak. In het eerste proces –het proefproces– wordt de wettelijke onduidelijkheid ingevuld en nader uitgewerkt. Deze uitleg kan echter pas met zekerheid worden aangenomen wanneer (na een hoger beroep en cassatie) de Hoge Raad deze bevestigd.