Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Prinses Elisabethbasis

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Prinses Elisabethbasis
Poolstation op Antarctica
Prinses Elisabethbasis
Prinses Elisabethbasis
Situering
Land België
Coördinaten 71°056′S 23°020′E
rel=nofollow
rel=nofollow

De Prinses Elisabethbasis is een CO2-neutraal Belgisch poolstation op Antarctica. De basis is vernoemd naar prinses Elisabeth, een kleindochter van toenmalige koning Albert II en oudste dochter van toenmalige kroonprins Filip van België.

Eind juni 2008 meldde het IPF dat de basis begin 2009 in gebruik wordt genomen. De officiële opening van het complex vond plaats op 15 februari 2009.

Doel van de basis

In de basis zal het effect van de klimaatverandering bestudeerd worden, en de invloed van het continent Antarctica op het wereldwijde klimaat. Expeditieleider was tot 2015 Alain Hubert.[1] Het is een zomerbasis waar twintig wetenschappers zullen werken tijdens de australe zomer (november-maart). Het echte onderzoek startte in november 2008. Een team glaciologen onder leiding van de Université Libre de Bruxelles (ULB) en samengesteld uit wetenschappers van de Universiteit van Aberystwyth en de Universiteit van Washington bestudeerden het verlies/de winst aan massa van de Antarctische ijskap in het licht van de recente klimaatsverandering. In januari 2009 verzamelde het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) gegevens rond het station met een internationaal team van wetenschappers, onder wie een Russische en een Duitse onderzoeker. In diezelfde periode bestudeerden geowetenschappers van het Japanese National Institute of Polar Research (NIPR) de geologie rond Utsteinen. In januari en februari 2009 onderzochten microbiologen van de Universiteit van Luik en de Universiteit Gent de diversiteit van de micro-organismen in het gebied van Sør Rondane in samenwerking met wetenschappers van de Universiteit van Tasmanië en de British Antarctic Survey. Volgende onderzoeksgebieden komen aan bod: meteorologie, microbiologie, geofysica, seismologie, aardmagnetisme en gletsjeronderzoek.

De basis kwam er 40 jaar na het verlaten van de Koning Boudewijnbasis en is de verwezenlijking van de wens van België om een onderzoeksstation te hebben tijdens het Internationaal Pooljaar 2007-08 en was het enige dat werd opgetrokken.

Ze fungeert als toonbeeld voor de hedendaagse visie op klimaatveranderingsproblemen. De basis is een referentie omdat ze alleen gebruikmaakt van hernieuwbare energie en alle afval integraal recycleert.

Financiering

De kosten worden gedeeltelijk gedragen door bedrijfssponsoring en door de Belgische federale overheid die hiermee een initiatief van de International Polar Foundation (IPF) steunt. De kosten voor de bouw worden op 12,7 miljoen euro begroot.

Bouw

Eind 2004 werd de locatie uitgekozen. Het is een relatief vlakke granieten richel, 300 meter ten noorden van Utsteinen, in Koningin Maudland (Oost-Antarctica), 190 kilometer ten zuiden van de rand van de ijskap en 180 kilometer ten zuiden van de voormalige Koning Boudewijnbasis. Haar exacte coördinaten zijn: 71°56'59.8"S 23°20'48.8"E. Het gebouw bevindt zich op een hoogte van 1382 m[2].

Op 28 oktober 2006 verliet de Ivan Papanin, een gehuurd Russisch vrachtschip de haven van Oslo. Begin januari 2007 werd de eerste lading aan land gezet en versleept naar de bouwlocatie. Onderweg zette men brandstofdepots op en een basiskamp in geval van slechte weersomstandigheden. Een eerste windturbine werd gebouwd.

Op 5 september 2007 werd het station officieel ingehuldigd door kroonprins Filip. Het gebouw werd voorgemonteerd opgesteld in het gebouw van Thurn en Taxis te Brussel. Na afloop werd het gebouw gedemonteerd en opgeslagen in 106 containers. De Ivan Papanin vertrok op 6 november 2007 uit de haven van Antwerpen. Naast de containers had het schip twee kranen en vier Prinoth-tractoren aan boord.

De definitieve opbouw op de Zuidpool startte in januari 2008. Een team van 57 mensen vertrok naar Antarctica. De containers werden in Breid Bay aan land gezet en met de Prinoth-tractoren versleept naar Utsteinen. Op deze vaste ondergrond werd het station verankerd. In maart 2008 was de eerste bouwfase voltooid. De definitieve afwerking gebeurde tijdens de australe zomer 2008-2009.

Externe links

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Princess Elisabeth Station op Wikimedia Commons.

rel=nofollow

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen
  1. º Exit voor poolreiziger Hubert. Het Laatste Nieuws (10 juli 2015) Geraadpleegd op 10 juli 2015
  2. º PEA Brochure
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow
71°56′60″S, 23°20′49″E