Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Popiel

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 17 jan 2021 om 23:25 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Popiel&oldid=57936338 5 jan 2021 Ivan cihanou 4 jan 2021 vert Wppl en en)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Popiel II is een legendarische heerser van de polanen of Goplanen uit de 9e eeuw.[1]Hij verschijnt voor het eerst in de Kroniek van Gallus Anonymus als de heerser van Gniezno. Tijdens het kapsel van zijn zoon kwamen twee mysterieuze gasten naar Gniezno, maar ze waren niet uitgenodigd voor het feest, waardoor het principe van gastvrijheid werd overtreden. Daarom gingen ze op bezoek bij een arme ploeger genaamd Piast, die ook knipbeurten uitvoerde voor zijn zoon Siemowit. Volgens Gall zou Popiel zelf ook aanwezig zijn bij het knippen van de Piast, omdat de prins het niet zonde vond om naar zijn boer te gaan.[2]Volgens Marcin Bielski viel de regering van Popiel in de tijd van Lodewijk de Vrome (778-840). Popiel betekent grijs in het Nederlands.

Zoals aangetoond door Jan Banaszkiewicz , kon de legende van Gall Anonymus over de heerser die werd verslonden door muizen niet - in tegenstelling tot de populaire theorie - ontleend worden aan Duitsland, waar hij vaak vooral in het Rijnland wordt aangetroffen, omdat hij al vroeg in het stadium van de vorming van 'muislegendes' verschijnt, maar gewoon onderdeel van een Proto-Indo-Europese symbolische erfenis.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Popiel's wife is sometimes called Ryksa (Hilderyka, or Brunhilda); however, her name was never specified by medieval chroniclers (see: Historya narodu polskiego, Volumes 3–4. By Adam Naruszewicz, 1836. Chapter "Podług rękopisma Puławskiego")
  2. º (pl) Brückner, Aleksander (1897). O Piaście. Rozprawy Wydziału Historyczno-Filozoficznego Akademii Umiejętności w Krakowie XXXV: 307–352 (Academy of Learning).
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow
 
rel=nofollow