Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Poorter

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 21 mei 2020 om 16:46 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''poorter''' was iemand met burgerrechten van een stad. Steden waren omringd door een stadsmuur en een gracht en boden hierdoor een bepaalde mate van veilighei...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een poorter was iemand met burgerrechten van een stad. Steden waren omringd door een stadsmuur en een gracht en boden hierdoor een bepaalde mate van veiligheid en bescherming aan haar burgers (poorters). ’s Avonds werden de stadspoorten gesloten door de poortwachter. De sleutels van de stad werden bij een burgemeester ingeleverd en de volgende dag weer opgehaald. De hele burgerij van een stad werd soms poorterij genoemd.

Niet elke stadsbewoner was een poorter. In vele steden konden bijvoorbeeld joden tot aan de Franse Revolutie geen burger worden. Poorterschap moest geregistreerd worden bij een stadsmagistraat. Na de Franse Revolutie en de afschaffing van het ancien régime in 1794-1795 verdwenen de poorterrechten.

rel=nofollow