Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Pontificaat

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 24 apr 2016 om 18:27
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Men pontificaat bedoelt men over het algemeen het ambt, de ambtsperiode en de waardigheid van een paus van de Rooms-Katholieke Kerk.

Het woord is afgeleid van het Latijnse woord pontifex (’bruggenbouwer'’, nl. tussen de mens en hogere machten, priester), en dan met name van de Pontifex Maximus, de Romeinse opperpriester van de Romeinse staatscultus, die in het heidense Rome een zeer belangrijke – vaak ook politieke – rol in het openbare leven vervulde.

Na de kerstening van het Romeinse Rijk gaf de keizer deze titel aan de bisschop van Rome, die later ook de titel paus kreeg. Analoog hiermee wordt ook de ambtsperiode van de andere bisschoppen wordt een pontificaat genoemd. Indien de mis wordt gecelebreerd door een bisschop, spreekt men van pontificeren; men noemt deze mis dan ook wel een pontificale mis. De liturgie van een gepontificeerde mis wijkt licht af van de gecelebreerde niet-bisschoppelijke mis en vindt men terug in het Pontificale Romanum.

Het gebruik van het woord ’pontificaat’ werd uitgebreid op andere kerkvorsten, van bijvoorbeeld de Koptische Kerk gebruiken. Ook voor de machtige, regerende hogepriesters van Amon, die lange tijd de politieke macht over het zuiden van het Oude Egypte uitoefenden, wordt het woord wel gebruikt.

Tot het jaar 1059 rekende men de pauselijke intronisatie als het begin van het pontificaat. Sindsdien is men het begin van het pontificaat gaan zien als het moment dat een bisschop tot paus werd verkozen. In het geval iemand op het moment van de verkiezing nog niet tot bisschop was gewijd, rekent men zijn pontificaat vanaf de bisschopswijding. Bij pausverkiezingen vóór 1059 bestaat de geschiedkundige moeilijkheid dat iemands pontificaat niet erkend werd, wanneer hij voor de feitelijke introniserkng overleed.

Zie ook

rel=nofollow