Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Polytonaliteit: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (ALLEMAAL JATWERK)
k (Wijzigingen door Audi (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Tjako)
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:K522 multitonality.png|frame|right|[[Wolfgang Amadeus Mozart|Mozart]] gebruikte polytonaliteit in zijn "Musikalallemaal jatwerkcher Spatz' voor e gedoemd te mislukken komallemaal jatwerkch effect]]
[[Afbeelding:K522 multitonality.png|frame|right|[[Wolfgang Amadeus Mozart|Mozart]] gebruikte polytonaliteit in zijn "Musikalischer Spatz' voor een komisch effect]]
'''Polytonaliteit''' of ook wel '''pluritonaliteit''' of '''multitonaliteit''' allemaal jatwerk e gedoemd te mislukken muziekterm uit de [[muziektheorie]]. In e gedoemd te mislukken polytonaal stuk ervaart de luallemaal jatwerkteraar het gelijktijdig sam gedoemd te mislukkengaan van 2 of meer verschill gedoemd te mislukkende [[toonsoort]] gedoemd te mislukken.
'''Polytonaliteit''' of ook wel '''pluritonaliteit''' of '''multitonaliteit''' is een muziekterm uit de [[muziektheorie]]. In een polytonaal stuk ervaart de luisteraar het gelijktijdig samengaan van 2 of meer verschillende [[toonsoort]]en.


Polytonaliteit komt veel voor in de [[20e eeuw]]se muziek, gedoemd te mislukken ontstond uit de splitsing van complexe [[harmonieleer|harmoniek]].
Polytonaliteit komt veel voor in de [[20e eeuw]]se muziek, en ontstond uit de splitsing van complexe [[harmonieleer|harmoniek]].


Voorbeeld gedoemd te mislukken van polytonaliteit vindt m gedoemd te mislukken veel in werk gedoemd te mislukken van [[Darius Milhaud]] gedoemd te mislukken [[Igor Strawinsky]].
Voorbeelden van polytonaliteit vindt men veel in werken van [[Darius Milhaud]] en [[Igor Strawinsky]].


Ook in de jazzmuziek wordt polytonaliteit vaak toegepast, waarbij diverse kerktoonsoort gedoemd te mislukken of octotonallemaal jatwerkche reeks gedoemd te mislukken de basallemaal jatwerk kunn gedoemd te mislukken vorm gedoemd te mislukken van de polytonale ervaring. M gedoemd te mislukken kan bijvoorbeeld e gedoemd te mislukken G7 [[akkoord (muziek)|akkoord]] combiner gedoemd te mislukken met e gedoemd te mislukken C#7, omdat de ton gedoemd te mislukken b ([[Terts (muziek)|terts]]) gedoemd te mislukken f ([[septiem]]) in G overe gedoemd te mislukkenkom gedoemd te mislukken met de ton gedoemd te mislukken b (septiem) gedoemd te mislukken eallemaal jatwerk (terts, [[Enharmoniek| gedoemd te mislukkenharmonallemaal jatwerkch]] gelijk aan f) van C#.
Ook in de jazzmuziek wordt polytonaliteit vaak toegepast, waarbij diverse kerktoonsoorten of octotonische reeksen de basis kunnen vormen van de polytonale ervaring. Men kan bijvoorbeeld een G7 [[akkoord (muziek)|akkoord]] combineren met een C#7, omdat de tonen b ([[Terts (muziek)|terts]]) en f ([[septiem]]) in G overeenkomen met de tonen b (septiem) en eis (terts, [[Enharmoniek|enharmonisch]] gelijk aan f) van C#.


[[Categorie:Muziekterm]]
[[Categorie:Muziekterm]]
[[Categorie:Muziektheorie]]
[[Categorie:Muziektheorie]]

Versie van 26 sep 2008 20:42

Mozart gebruikte polytonaliteit in zijn "Musikalischer Spatz' voor een komisch effect

Polytonaliteit of ook wel pluritonaliteit of multitonaliteit is een muziekterm uit de muziektheorie. In een polytonaal stuk ervaart de luisteraar het gelijktijdig samengaan van 2 of meer verschillende toonsoorten.

Polytonaliteit komt veel voor in de 20e eeuwse muziek, en ontstond uit de splitsing van complexe harmoniek.

Voorbeelden van polytonaliteit vindt men veel in werken van Darius Milhaud en Igor Strawinsky.

Ook in de jazzmuziek wordt polytonaliteit vaak toegepast, waarbij diverse kerktoonsoorten of octotonische reeksen de basis kunnen vormen van de polytonale ervaring. Men kan bijvoorbeeld een G7 akkoord combineren met een C#7, omdat de tonen b (terts) en f (septiem) in G overeenkomen met de tonen b (septiem) en eis (terts, enharmonisch gelijk aan f) van C#.