Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Pitbullterrier

Uit Wikisage
Versie door B. Lesnar (overleg | bijdragen) op 15 aug 2014 om 20:38 (hond is niet agressief, tenzij zo opgevoed / Stukje over Cesar Millan)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pitbullterriër

Een pitbullterrier oftewel pitbull is geen hondenras, al wordt dit vaak gedacht. Een pitbull wordt gemaakt door het fokken van andere rassen op bepaalde kenmerken, waaronder een brede kaak en atletische bouw. De Amerikaanse Pitbull terriër, Indiase Bull terriër, Amerikaanse Staffordshireterriër, Staffordshire-bulterriër, Dogo argentino, Bulterriër, Bulldog worden gebruikt om ongeregistreerde raskruisingen mee te maken. Het American Pit Bull Terrier ras is in Amerika wel erkend en kan daar nog steeds geregistreerd gefokt worden maar dan betreft het raszuivere kruisingen binnen het ras.

Volgens hondendeskundige Cesar Millan is de pitbull een van de liefste honden en komen bijtincidenten met kleine honden vaker voor. Omdat de kleinere honden niet zo krachtig zijn als de pitbull, is de schade meestal beperkt. Als ze niet goed opgevoed worden door de eigenaar, of wanneer pitbulls als vechthond getraind worden, kunnen ze agressief zijn. De mens, die de pitbull ook creëerde, door met allerlei verschillende rassen te fokken, gaat soms niet goed met de pitbull om en met zo'n krachtige hond kan dat verkeerd gaan. Millan neemt vaak een pitbull mee naar mensen die hulp nodig hebben en de hond voelt andere honden zeer goed aan, waardoor dit een extra instrument voor Millan is.

Regeling Agressieve Dieren

Van 1993 tot 2008 gold in Nederland de Regeling Agressieve Dieren (RAD, bijgenaamd de pitbullwet). Deze regeling werd ingevoerd na een aantal incidenten waarbij kinderen waren doodgebeten. De RAD verbood het fokken van pitbulls. Het houden van pitbulls geboren na 1993 was verboden; het houden van oudere pitbulls mocht slechts als ze gemuilkorfd waren, kort aangelijnd, en gecastreerd.

Op grond van uiterlijke kenmerken werd beoordeeld of een hond op een pitbull leek, in het kort: schofthoogte 35-50 cm, krachtig en gespierd uiterlijk, een vierkante kop, kortharig, en een spits toelopende staart. Een hond met die kenmerken werd in beslag genomen tenzij de hond een geldige FCI stamboom had. Om voor een stamboom in aanmerking te komen moeten bij de Amerikaanse Staffordshireterriër beide ouderdieren een MAG-test (Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag) met positief resultaat hebben afgelegd, bij de Staffordshire Bull Terrier is dit geen verplichting.

Daar vijftien jaar na de invoering van de RAD werd geconstateerd dat het aantal bijtincidenten niet was verminderd is deze regeling in juni 2008 afgeschaft.

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Pitbull op Wikimedia Commons


Referenties

Bronvermelding :

rel=nofollow