Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Pieter Jan Verstraete

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pieter Jan Verstraete (Euskirchen, 30 januari 1956) is een Vlaams historicus en biograaf. Na zijn geschiedenisstudie werd hij bibliothecaris aan de stadsbibliotheek van Kortrijk. Op 1 mei 2019 ging hij met pensioen. Naast omvangrijke biografieën en studies over de Vlaamse Beweging en de Tweede Wereldoorlog publiceerde hij kleinere brochures en leverde bijdragen aan tijdschriften en jaarboeken. Enkele van zijn werken, onder andere de biografieën over Odiel Spruytte, Reimond Tollenaere en over Hendrik Jozef Elias, werden bekroond met historisch-wetenschappelijke prijzen. Tussen 2007 en 2016 publiceerde hij een tiendelige reeks "Cahiers Staf de Clercq", de stichter-leider van het Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV). In 2013 verscheen zijn biografie over de katholieke volksvertegenwoordiger en oorlogsburgemeester van Ronse, Leo Vindevogel. Momenteel is Pieter Jan de laatste hand aan het leggen aan een bundel van 74 artikels over dwarsliggers. Het boek zal begin 2022 verschijnen onder de titel Dwarsliggers. Nadien plant de auteur een omvangrijke historische biografie over Staf de Clercq.

Verstraete werkt als redacteur mee aan Vlaams-nationale publicaties: Doorbraak (VVB) en Tekos. Daarnaast is hij ook medewerker van het Nationaal Biografisch Woordenboek en het Bulletin Tweede Wereldoorlog. Van zijn hand verscheen tevens een reeks Friese opstellen in het Zannekin-jaarboek. Hij was in de jaren 1980 en 1990 actief in de Antwerpse Vlaams-nationale uitgeverij De Nederlanden met het vormingsblad Nieuw Vlaanderen. In de jaren 1980 was hij op vrijwillige basis medewerker van de Vlaamse bibliotheek van Komen. Vanaf 2019 maakt hij deel uit van de adviesraad van de Digitale Encyclopedie van de Vlaamse Beweging.

Bibliografie

Boeken


Brochures

Externe links

rel=nofollow