Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Philipp Jacob Spener

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 6 dec 2022 om 02:40 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Philipp Jacob Spener''' (Rappoltsweiler, Elzas, 13 januari 1635Berlijn, 5 februari 1705) was een Duits luthers theoloog...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Philipp Jacob Spener (Rappoltsweiler, Elzas, 13 januari 1635Berlijn, 5 februari 1705) was een Duits luthers theoloog. Hij was een van de bekendste vertegenwoordigers van het piëtisme. Bovendien was hij de belangrijkste genealoog van de 17e eeuw en de grondlegger van de wetenschappelijke heraldiek.

Spener werd in 1663 predikant in de kathedraal van Straatsburg, in 1666 senior, d.w.z. leidinggevende, van het lutherse predikantenministerie in de vrije rijksstad Frankfurt am Main en in 1686 keurvorstelijk hoogleraar in Dresden. Vanaf 1691 was hij proost en consistorieraadslid van de Nikolaikirche in Berlijn. In 1694 was hij betrokken bij de oprichting van de hervormingsuniversiteit in Halle an der Saale, waar zijn leerling August Hermann Francke een prominente rol speelde.

In zijn hoofdwerk Pia Desideria oder Herzliches Verlangen nach gottgefälliger Besserung der wahren evangelischen Kirche (Pia Desideria of Hartelijk Verlangen naar de goddelijke verbetering van de ware protestantse kerk) uit 1675 stelde hij de grieven in de kerk en het gebrek aan Bijbelkennis onder de gelovigen aan de kaak en stelde hij een uitgebreid hervormingsprogramma voor de lutherse kerk voor. Hij steunde ook de vorming van de collegia pietatis (huisgroepen) die zich sinds 1670 begonnen te ontwikkelen.