Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Petrus Dierickx

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 25 apr 2015 om 19:18 (paar punten uit de lange versie)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Petrus Dierickx (Temse, 28 maart 1862Antwerpen, 11 februari 1946) was een Vlaams missionaris Scheutist in Mongolië, de Filippijnen en Engeland.

Jeugd en onderwijs

Hij volgde lagere school in Temse, en van 1875 tot 1881 het middelbaar onderwijs in het Sint-Jozef Klein Seminarie te Sint-Niklaas. Hij was een briljante leerling, vooral in

In 1879 werd hij verkozen tot raadsman van de Congregatie der Onbevlekte Ontvangenis van Maria (C.I.C.M.), de Missionarissen van Scheut, gesticht in 1830.

Op 20 september 1884 werd Pieter Dierickx tot priester gewijd in het Groot Seminarie van Gent. Onmiddellijk daarop trad hij in bij de scheutisten.

Hij sprak zijn eerste geloften uit op 6 februari 1885 en vertrok onmiddellijk naar de missie (Mongolië) op 9 februari 1885. De reis verliep onder andere via Beijing en Shanghaï in China.

Na zeven jaar in Mongolië kwam hij terug naar België. Hij werd vanaf 1892 professor in Scheut. In 1894 was hij pastoor van Schalkoven, nabij Hoeselt in Haspengouw. In 1898 werd hij tot professor in de Chinese taal benoemd te Leuven. In 1899 werd hij pater spiritualis (studentenpastor) in Leuven en tegelijkertijd novicemeester te Scheut tot 1907. In 1907 vertrok hij naar de Filippijnen om daar de eerste missie van Scheut te stichten. De beslissing om een missie te openen op de Filippijnen was een gevolg van de politieke situatie. De Filippijnen wilden namelijk onafhankelijk worden van Spanje en zetten de Spanjaarden het land uit. Bovendien kwamen er nu meer protestantse Amerikanen het land binnen. Ook zorgde de priester Gregorio Aglipay voor een schisma door zichzelf uit te roepen tot opperste bisschop van de Onafhankelijke Filippijnse Kerk.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt hij naar Londen gestuurd, om daar te Letten op de opvang van de Belgische vluchtelingen.

Na de oorlog kreeg hij de opdracht een seminarie voor toekomstige scheutisten te stichten in Ierland.

Vanaf maart 1920 tot 1924 is hij terug in Londen. Hij helpt er de nieuwe parochie Our Lady of Hal te organiseren. De naam verwijst naar de Mariaverering in Halle in Brabant.

In 1924 werd hij door de aartsbisschop van Mechelen aangesteld als Rector van het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Halle.

Pater Dierickx wordt op rust gesteld in 1929 en verblijft vanaf 1927 in het Missiehuis te Schilde en vanaf 1933 te Antwerpen. Op 20 september 1934 viert hij zijn gouden priesterjubileum in Scheut.

Pieter Dierickx overleed op vierentachtigjarige leeftijd te Antwerpen op 11 februari 1946 en werd begraven op de begraafplaats van het Missiehuis van Scheut te Schilde dat hij hielp oprichten en waar zijn naam nog altijd vermeld staat op een collectieve grafsteen op de begraafplaats achter het missiehuis.

rel=nofollow