Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Peter Bossu: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Peter_Bossu&oldid=2364246 -1- 80.200.64.230 11 nov 2005)
 
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Peter_Bossu&diff=cur&oldid=50237895 24 okt 2017 De Rode Kat 24 okt 2017)
Regel 1: Regel 1:
Peter Bossu
{{Infobox auteur
GB Jacquesstraat 48, 8600 Diksmuide
| naam          = Peter Bossu
| afbeelding    =
| onderschrift  =
| citaat        =
| volledige naam =
| pseudoniem    =
| beter-bekend-als =
| bijnaam        =
| genoemd        =
| land          = {{BE}}
| beroep        =
| jaren-actief  =
| genre          =
| stroming      =
| invloeden      =
| bekende-werken =
| uitgeverij    =
| dbnl          =
| handtekening  =
| website        =
| geboorteplaats = [[Torhout]]
| geboren        = [[27 juni]] [[1965]]
| overlijdensplaats =
| overleden      =
}}
'''Peter Bossu''' ([[Torhout]], [[27 juni]] [[1965]]) is een Belgische politicus en schrijver.
Peter Bossu, Torhout, 27 juni 1965. Opgegroeid in Lichtervelde en daar actief in het Jeugdhuis De Inktvis, De Lichterveldse Gazette en de plaatselijke milieugroep. In die periode was hij ook initiatiefnemer van de actie “een nieuw bos voor Lichtervelde”, een actie die resulteerde in de aanleg van “De Huwynsbossen”, Verder was hij er tussen 1985 en 1989 voorzitter van de milieuraad en publiceerde bijdragen in de jaarboeken van de heemkundige Kring “Karel Van De Poele”.


Vader van Mara (7 juli 2002).
Tussen 1985 en half 1987 was hij tewerkgesteld bij de West-Vlaamse Vereniging voor de Vrije tijd, provinciale instelling voor landschapszorg, natuurbehoud en openluchtrecreatie  in Bulskampveld in Beernem. Hij was er onder meer verantwoordelijk voor het samenstellen en schrijven van verschillende beheersplannen voor gemeentelijke natuurgebieden, publicaties als “wandelen en fietsen in West-Vlaanderen” en het eerste landschapsplan voor de polders van Stalhille en omgeving. In opdracht van de Vlaamse overheid was hij toen ook natuurgids in het bos van Wynendaele en het organiseren van activiteiten in het kader van “De week van het Bos”.


Torhout, 27 juni 1965. Opgegroeid in Lichtervelde en daar actief in het Jeugdhuis De Inktvis, De Lichterveldse Gazette en de plaatselijke milieugroep.  
In dezelfde periode richtte hij samen met onder meer Noël Lievrouw, Yves Baptiste en Roger Verburgh de koepel van West-Vlaamse natuur- en milieuverenigingen op die onder meer de Dag van de Natuur en beleidsacties coördineerden.  


Was tussen 1987 en 1995 werkzaam bij Natuurreservaten vzw. Hij hield zich daar onder meer bezig met de kust (Duinendecreet, Waterwinning, Noordzee, …), de overbemestingsproblematiek, de herwaardering van de IJzervallei, landbouw en milieu, duurzame ontwikkeling, … Publiceerde in die periode tientallen bijdragen in Natuurreservaten, Milieurama, Natuurlijk Houtland, … Werkte in die periode ook het herstelpan voor de IJzervallei (het Plan Otter) en voor de IJzermonding  (het Plan Zeehond) uit.
Hij was tussen 1987 en 1995 werkzaam bij BNVR/Natuurreservaten vzw. Daar hield hij zich onder meer bezig met de kust (Duinendecreet, Waterwinning, Noordzee, …), de overbemestingsproblematiek, de herwaardering van de IJzervallei, landbouw en milieu, duurzame ontwikkeling, … Publiceerde in die periode tientallen bijdragen in Natuurreservaten, Milieurama, Natuurlijk Houtland, … Werkte in die periode ook het herstelplan voor de IJzervallei (het Plan Otter) en voor de IJzermonding  (het Plan Zeehond) als ook een reeks actieplannen voor onder meer de bosgebieden van de zandrug rond Beernem-Wingene, de Uitkerkse Polders en Het Heuvelland in het kader van een project rond duurzaamheid van de Koning Boudewijnstichting.


Werkt sinds 1995 op kabinetten, eerst als medewerker, later als adviseur. In 1999 zetelde hij zes maanden in het Europees Parlement. Sinds juni 2003 is hij adviseur op het kabinet van Noordzee-zaken. Hij is gemeenteraadslid in Diksmuide en bestuurder van Westtoer en muziekclub 4ad. Politiek is hij vooral actief rond leefmilieu, mobiliteit, verkeersveiligheid en jeugd.  
Hij was in die periode ook 4 jaar lesgever en coördinator van het WAVI, het West-Vlaams Agrarisch Vormings- Instituut, een vormingsinitiatief van het provinciebestuur voor landbouwers. Tussen 1988 en 1990 was hij ook spreker in het kader van het project “ons leefmilieu = uw zorg” van KAV en KWB en verzorgde er een 45 tal avonden als spreker of lid van een discussiepanel.


De jongste jaren leverde hij ook tientallen bijdragen voor onder meer Esacapade, Leefmilieu, Samenleving en Politiek, Digther, …  In boekvorm verschenen o.m. ‘Roep voor de Natuur’ (1992), ‘Bokrijk voorbij, een pleitrede voor de Westhoek als Kwaliteitsmerk’ (1998), ‘OK Westhoek’ (2000), ‘De Vallei’ (2001),  ‘Mening – over duurzaamheid en kwetsbaarheid van de Westhoek tot de verdwenen Dodo’ (2003), ‘Meandertalers – verhalen van rood en zwart’ (samen met Danny Decaestecker -2004).
Naast het beleids- bewegingswerk was hij op De Blankaart en de IJzermonding natuurgids en verzorgde er wekelijks verschillende gidsbeurten. Hij was in de zomerperiode ook verantwoordelijk voor de jeugdkampen en verzorgde samen met conservator Paul Houwen de zomerwandelingen in De IJzermonding. Vandaag is hij nog gids in onder meer het weidegebied van Lampernisse, de Handzamevallei en de Huwynsbossen in Lichtervelde.
 
Werkte sinds 1995 tot 2014 op kabinetten en in de senaat, aanvankelijk als medewerker, later als adviseur en expert.
 
Overzicht eerdere functies en aanstellingen in openbare dienst
 
 
• Kabinet van de minister van Binnenlandse zaken (opeenvolgend Dhr. Johan Vande Lanotte, Dhr. Louis Tobback en Dhr. Luc Vanden Bossche) medewerker – 05-09-1995 – 11-07-1999.
 
• Europees Parlementslid, 1-06-1999 tot 31-12-1999.
 
• Kabinet van de minister van begroting, Attaché, 24-05-2000 – 11-07-2003.
 
• Kabinet van de vice-eerste minister, minister van begroting en overheidsbedrijven, Expert, 12-07-2003 – 16-10-2005.
 
• Kamer van volksvertegenwoordigers, medewerker van een kamerlid, van 27-10-2005 tem 14-06-2006.
 
• Belgische Senaat, medewerker van sp.a-fractievoorzitter Myriam Vanlerberghe, 15-06-2006 – 31-07-2007.
 
• Kabinet van de Vlaamse minister van mobiliteit, sociale economie en gelijke kansen, Raadgever, 01-02-2009 – 13-07-2009.
 
• Schepen Stad Diksmuide, 01/01/2010 – 31/12/2012.
 
• Kabinet van de vice-eerste minister, minister van economie, consumenten en noordzee, adviseur in de periode 11-12-2011 tem 10-10-2014.
 
In de kabinetsperiodes was hij ook onderhandelaar tussen de verschillende regeringspartijen voor de West-Vlaamse dossiers en afspraken rond onder meer Vlaamse en Europese steunprogramma's.
 
Tussen 2006 en 2012 was hij ook coördinator van sociale tewerkstellingsprojecten in Oostende-Westhoek (vzw De Werkhoek) en het project van de Oosteroeverduinen in Oostende. Tussen 1995 en 2015 schreef hij ook columns of had vaste rubieken in onder meer Ticket, Krant van West-Vlaanderen, UT., Indymedia, NieuwLinks, ZENO-magazine en DOEN.
 
Hij was gemeenteraadslid,  fractieleider en schepen van de sp.a-open-fractie (een bond tussen sp.a, groenen en onafhankelijken) in  Diksmuide. Als schepen was hij bevoegd voor leefmilieu, milieuvergunningen, cultuur, toerisme, archief en dierenwelzijn. In die periode lanceerde hij onder meer het “3 Mussenproject” in de Handzamevallei, het project “Natuur in de scholen”, een vernieuwd toeristisch-recreatief beleid met meer nadruk op natuur en landschap en het actieplan voor het IJzerfront. Hij zetelde ook 12 jaar in de Politieraad van “Zone Polder” en de raad van bestuur van Westtoer.
 
Sinds december 2012 oefent hij geen politieke mandaten meer uit.
 
De jongste jaren leverde hij ook tientallen bijdragen voor onder meer Escapade, Leefmilieu, Samenleving en Politiek, Digther, Argus-Milieumagazine …  In boekvorm verschenen o.m. ‘Roep voor de Natuur’ (1992), ‘Bokrijk voorbij, een pleitrede voor de Westhoek als Kwaliteitsmerk’ (1998), ‘OK Westhoek’ (2000), ‘De Vallei’ (2001),  ‘Mening – over duurzaamheid en kwetsbaarheid van de Westhoek tot de verdwenen Dodo’ (2003), ‘Meandertalers – verhalen van rood en zwart’ (samen met Danny Decaestecker -2004) en ‘De Blankaart – Mensenwil, mensenwerk’ – een verhaal van mensen voor natuur’ (2011, samen met Guido Vandenbroucke).
 
Hij schreef ook het kindertheater “Suskewiet” (samen met Danny Decaestecker) en het theaterstuk “ La Palma – Land van Belofte” (met Henk Cnockaert).
 
Sinds oktober 2015 is hij adviseur op de studiedienst van sp.a voor onder meer natuur, landbouw, visserij en coördineert rond die thema's ook de parlementswerking in kamer en Vlaams parlement. Hij is er ook verantwoordelijk voor de contacten met het groene middenveld en de vorming van nieuwe raadsleden.
 
Verder is hij op vandaag coördinator van “SOS Kustpolders”, actief in NP De Bron, schrijft opiniestukken voor Krant van West-Vlaanderen/Knack, bijdragen voor diverse regionale milieu- en natuurtijdsschriften, werkt mee aan het beheerplan voor de Westkustpolders en is actief als natuurgids in het weidegebied van Lampernisse en De Blankaart.
 
Peter Bossu is vader van Mara (7 juli 2002), Ireen (6 januari 2014) en Bavo (7 juli 2017).
 
 
 
 
{{DEFAULTSORT:Bossu, Pe}}
[[Categorie:Belgisch Europarlementariër]]
[[Categorie:Vlaams schrijver]]

Versie van 7 nov 2017 08:00

rel=nofollow

Peter Bossu (Torhout, 27 juni 1965) is een Belgische politicus en schrijver. Peter Bossu, Torhout, 27 juni 1965. Opgegroeid in Lichtervelde en daar actief in het Jeugdhuis De Inktvis, De Lichterveldse Gazette en de plaatselijke milieugroep. In die periode was hij ook initiatiefnemer van de actie “een nieuw bos voor Lichtervelde”, een actie die resulteerde in de aanleg van “De Huwynsbossen”, Verder was hij er tussen 1985 en 1989 voorzitter van de milieuraad en publiceerde bijdragen in de jaarboeken van de heemkundige Kring “Karel Van De Poele”.

Tussen 1985 en half 1987 was hij tewerkgesteld bij de West-Vlaamse Vereniging voor de Vrije tijd, provinciale instelling voor landschapszorg, natuurbehoud en openluchtrecreatie in Bulskampveld in Beernem. Hij was er onder meer verantwoordelijk voor het samenstellen en schrijven van verschillende beheersplannen voor gemeentelijke natuurgebieden, publicaties als “wandelen en fietsen in West-Vlaanderen” en het eerste landschapsplan voor de polders van Stalhille en omgeving. In opdracht van de Vlaamse overheid was hij toen ook natuurgids in het bos van Wynendaele en het organiseren van activiteiten in het kader van “De week van het Bos”.

In dezelfde periode richtte hij samen met onder meer Noël Lievrouw, Yves Baptiste en Roger Verburgh de koepel van West-Vlaamse natuur- en milieuverenigingen op die onder meer de Dag van de Natuur en beleidsacties coördineerden.

Hij was tussen 1987 en 1995 werkzaam bij BNVR/Natuurreservaten vzw. Daar hield hij zich onder meer bezig met de kust (Duinendecreet, Waterwinning, Noordzee, …), de overbemestingsproblematiek, de herwaardering van de IJzervallei, landbouw en milieu, duurzame ontwikkeling, … Publiceerde in die periode tientallen bijdragen in Natuurreservaten, Milieurama, Natuurlijk Houtland, … Werkte in die periode ook het herstelplan voor de IJzervallei (het Plan Otter) en voor de IJzermonding (het Plan Zeehond) als ook een reeks actieplannen voor onder meer de bosgebieden van de zandrug rond Beernem-Wingene, de Uitkerkse Polders en Het Heuvelland in het kader van een project rond duurzaamheid van de Koning Boudewijnstichting.

Hij was in die periode ook 4 jaar lesgever en coördinator van het WAVI, het West-Vlaams Agrarisch Vormings- Instituut, een vormingsinitiatief van het provinciebestuur voor landbouwers. Tussen 1988 en 1990 was hij ook spreker in het kader van het project “ons leefmilieu = uw zorg” van KAV en KWB en verzorgde er een 45 tal avonden als spreker of lid van een discussiepanel.

Naast het beleids- bewegingswerk was hij op De Blankaart en de IJzermonding natuurgids en verzorgde er wekelijks verschillende gidsbeurten. Hij was in de zomerperiode ook verantwoordelijk voor de jeugdkampen en verzorgde samen met conservator Paul Houwen de zomerwandelingen in De IJzermonding. Vandaag is hij nog gids in onder meer het weidegebied van Lampernisse, de Handzamevallei en de Huwynsbossen in Lichtervelde.

Werkte sinds 1995 tot 2014 op kabinetten en in de senaat, aanvankelijk als medewerker, later als adviseur en expert.

Overzicht eerdere functies en aanstellingen in openbare dienst


• Kabinet van de minister van Binnenlandse zaken (opeenvolgend Dhr. Johan Vande Lanotte, Dhr. Louis Tobback en Dhr. Luc Vanden Bossche) medewerker – 05-09-1995 – 11-07-1999.

• Europees Parlementslid, 1-06-1999 tot 31-12-1999.

• Kabinet van de minister van begroting, Attaché, 24-05-2000 – 11-07-2003.

• Kabinet van de vice-eerste minister, minister van begroting en overheidsbedrijven, Expert, 12-07-2003 – 16-10-2005.

• Kamer van volksvertegenwoordigers, medewerker van een kamerlid, van 27-10-2005 tem 14-06-2006.

• Belgische Senaat, medewerker van sp.a-fractievoorzitter Myriam Vanlerberghe, 15-06-2006 – 31-07-2007.

• Kabinet van de Vlaamse minister van mobiliteit, sociale economie en gelijke kansen, Raadgever, 01-02-2009 – 13-07-2009.

• Schepen Stad Diksmuide, 01/01/2010 – 31/12/2012.

• Kabinet van de vice-eerste minister, minister van economie, consumenten en noordzee, adviseur in de periode 11-12-2011 tem 10-10-2014.

In de kabinetsperiodes was hij ook onderhandelaar tussen de verschillende regeringspartijen voor de West-Vlaamse dossiers en afspraken rond onder meer Vlaamse en Europese steunprogramma's.

Tussen 2006 en 2012 was hij ook coördinator van sociale tewerkstellingsprojecten in Oostende-Westhoek (vzw De Werkhoek) en het project van de Oosteroeverduinen in Oostende. Tussen 1995 en 2015 schreef hij ook columns of had vaste rubieken in onder meer Ticket, Krant van West-Vlaanderen, UT., Indymedia, NieuwLinks, ZENO-magazine en DOEN.

Hij was gemeenteraadslid, fractieleider en schepen van de sp.a-open-fractie (een bond tussen sp.a, groenen en onafhankelijken) in Diksmuide. Als schepen was hij bevoegd voor leefmilieu, milieuvergunningen, cultuur, toerisme, archief en dierenwelzijn. In die periode lanceerde hij onder meer het “3 Mussenproject” in de Handzamevallei, het project “Natuur in de scholen”, een vernieuwd toeristisch-recreatief beleid met meer nadruk op natuur en landschap en het actieplan voor het IJzerfront. Hij zetelde ook 12 jaar in de Politieraad van “Zone Polder” en de raad van bestuur van Westtoer.

Sinds december 2012 oefent hij geen politieke mandaten meer uit.

De jongste jaren leverde hij ook tientallen bijdragen voor onder meer Escapade, Leefmilieu, Samenleving en Politiek, Digther, Argus-Milieumagazine … In boekvorm verschenen o.m. ‘Roep voor de Natuur’ (1992), ‘Bokrijk voorbij, een pleitrede voor de Westhoek als Kwaliteitsmerk’ (1998), ‘OK Westhoek’ (2000), ‘De Vallei’ (2001), ‘Mening – over duurzaamheid en kwetsbaarheid van de Westhoek tot de verdwenen Dodo’ (2003), ‘Meandertalers – verhalen van rood en zwart’ (samen met Danny Decaestecker -2004) en ‘De Blankaart – Mensenwil, mensenwerk’ – een verhaal van mensen voor natuur’ (2011, samen met Guido Vandenbroucke).

Hij schreef ook het kindertheater “Suskewiet” (samen met Danny Decaestecker) en het theaterstuk “ La Palma – Land van Belofte” (met Henk Cnockaert).

Sinds oktober 2015 is hij adviseur op de studiedienst van sp.a voor onder meer natuur, landbouw, visserij en coördineert rond die thema's ook de parlementswerking in kamer en Vlaams parlement. Hij is er ook verantwoordelijk voor de contacten met het groene middenveld en de vorming van nieuwe raadsleden.

Verder is hij op vandaag coördinator van “SOS Kustpolders”, actief in NP De Bron, schrijft opiniestukken voor Krant van West-Vlaanderen/Knack, bijdragen voor diverse regionale milieu- en natuurtijdsschriften, werkt mee aan het beheerplan voor de Westkustpolders en is actief als natuurgids in het weidegebied van Lampernisse en De Blankaart.

Peter Bossu is vader van Mara (7 juli 2002), Ireen (6 januari 2014) en Bavo (7 juli 2017).