Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Peperbus (Gent)

Uit Wikisage
Versie door Gentenaar (overleg | bijdragen) op 14 jun 2018 om 10:21 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Peperbus_(Gent)&oldid=48831160)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Peperbus in Gent - Belgium.jpg
Peperbus in Gent

De peperbus is een restant van de voormalige stadsomwalling van de Vlaamse stad Gent. De kleine, monumentale wachttoren is van het type erkertoren of arkel en gelegen aan de Isabellakaai, op de oever van de Schelde. De peperbus dankt zijn bijnaam aan zijn typische vorm en is een beschermd monument sinds 1987[1].

Het torentje stamt uit het midden van de zeventiende eeuw (1658 of 1659) en werd gebouwd in het kader van een reeks aanpassingen aan de vestingwerken van de stad. Zo werd er een muur gebouwd tussen Schelde en Leie, van de Heuvelpoort tot de Kortrijkse Poort. Tijdens de Oostenrijkse tijd werd de gebastioneerde verdediging van de stad opgegeven en verdween de functie van deze toren. Met de aansluitende muur deed het enkel nog dienst als grens van het stedelijke tolgebied. De Peperbus is het enig overblijvende van twee torentjes aan het uiteinde van deze muur.[2]

Het bouwwerk wordt inmiddels omringd door moderne bebouwing. In 2009 kwamen er berichten naar buiten over onenigheid tussen de Stad Gent en het Vlaams Gewest met betrekking tot de verantwoordelijkheid voor de toren en kosten van restauratie.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Wachttorentje De Peperbus Fiche Onroerend Erfgoed
  2. º Wachttorentje "De Peperbus" in De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed
rel=nofollow
rel=nofollow
51°02′21″N, 3°43′44″E