Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Paul Rutger

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 17 okt 2015 om 07:45 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Paul_Rutger&oldid=45020228 91.182.90.32 3 okt 2015)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Paul Rutger (Roger Pauwels, 1931-1981)

Hij werd geboren in een creatieve, artistieke familie. Hij genoot hij een muzikale opleiding aan het gentse muziekconservatorium waar hij piano en orgel volgde. In die tijd verbaasde hij reeds zijn leraren door in opgelegde oefeningen, hedendaagse composities te verwerken.

Zeer vroeg integreerde hij zich in de muzikale wereld en de ontdekking van het eerste Hammond orgel in het Gentse was voor hem een revelatie en hèt medium om zich volwaardig muzikaal uit te drukken. Zijn technische feeling vermengde hij met zijn artistiek gevoel en zo werd hij één van de meest gekende en liefst beluisterde organisten. Hij had feilloze articulatie en muziek met enorme diepte. Tegelijk de Bill Evans en Oscar Peterson van het Hammond orgel.

Insiders wisten hoe sterk hij is in improvisaties en bewerkingen van moderne en klassieke thema’s. Hij musiceerde steeds fijngevoelig en beheerst, was een subliem begeleider en maakte prachtige arrangementen.

Paul Rutger bleef het orgel trouw. Het orgel dat evolueerde van een eenvoudige “muziekkast” tot het volledig elektronisch “instrument”.

Vele jaren en tot aan zijn overlijden was hij “radio-organist”, destijds bij BRT 2, wekelijks met het programma "de orgelman" en kwam ook regelmatig op televisie.

Muziekleraar aan het instituut Glorieux te Oostakker, kerkorganist te Mariakerke, leraar bij Hammond-Gent, speelde met eigen ensemble op allerhande gelegenheden.

Op maandag zes april 1981 overleed hij plots ten gevolge van een hersenbloeding.