Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Paul Halter

Uit Wikisage
Versie door IPA (overleg | bijdragen) op 13 okt 2019 om 20:24
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Paul baron Halter (Genève, 10 oktober 1920Sint-Jans-Molenbeek, 30 maart 2013) was een lid van het Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog en voorzitter van de Auschwitzstichting.[1][2][3][4]

Levensloop

Halters ouders waren Zwitserse Joden die naar Brussel verhuisden toen Paul één jaar oud was.

Hij was lid van de socialistische jeugdbeweging Rode Valken.

Tijdens de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog studeerde Halter Filosofie en Letteren aan de Université libre de Bruxelles. Hij vluchtte naar Frankrijk. In Vichy werd hij door de voormalige socialistische premier Paul-Henri Spaak gevraagd om het verzet aan de ULB te organiseren. Hij werd lid van de verboden "Etudiants Socialistes Unifiés". De universiteit besliste echter om al haar activiteiten tijdens de oorlog stop te zetten zodat ze niet zou worden gecontroleerd door de Duitsers.

Halter werd hierop lid van het Brussels Korps van de Gewapende Partizanen.

Op 26 januari 1943 werd hij bijna gearresteerd bij een vuurgevecht waarin Albert Laurent, leider van de Brusselse afdeling wordt gearresteerd. Halter, codenaam Stéphane, volgt hem op.

Hij hielp onder meer Joodse kinderen onderduiken nadat deze door de SIPO SD na verraad door Icek Glogowski waren ontdekt in een kloosters en de SIPO meedeelde de volgende dag terug te komen. Halter 'ontvoerde' hierop de kinderen.

Halter werd gearresteerd op 16 juni 1944 en drie maanden opgesloten in de gevangenis van Sint-Gillis. Omdat hij van Joodse afkomst werd hij via de Dossinkazerne met het tweeëntwingste treinkonvooi gedeporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz waar hij in bijkamp Fürstengruben verbleef en dwangarbeid verrichte als mijnwerker. Hij overleefde naar eigen zeggen omdat zijn vader hem had geleerd horloges te herstellen en hij daardoor in het kamp wat eten kon bijverdienen. Toen het kamp op 18 januari 1945 werd ontruimd bleef Halter achter bij de zieke gevangenen. De Duitsers wilden alle zieken executeren maar Halter wist te ontsnappen en de Russische linies te bereiken. Via Odessa en Marseille werd hij gerepatrieerd. Op 5 april 1945 kwam hij aan in Brussel.

In 1980 was hij medestichter van de Auschwitzstichting, hij bleef voorzitter van deze stichting tot aan zijn dood.

In 1996 werd Halter verheven tot baron. Halter overleed op 30 maart 2013. Hij schonk zijn lichaam aan de wetenschap.

Onderscheidingen

  • Officier in de Orde van Leopold II met Gekruiste Zwaarden
  • Oorlogskruis 1940 met Palmtak
  • Medaille van de Gewapende Weerstand 1940-1945
  • Medaille van de Vrijwillige Strijder van de Oorlog 1940-1945
  • Kruis van de Politieke Gevangene 1940-1945
  • Kruis van Auschwitz (Polen)
  • Federaal Kruis van 1ste Klasse Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland

In 2015 werd een plein in Sint-Jans-Molenbeek genoemd naar Halter: de Paul Haltersquare.[5][6][7]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties