Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Paul Halter: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
'''Paul baron Halter''' ([[Genève (stad)|Genève]], [[10 oktober]] [[1920]] – [[Sint-Jans-Molenbeek]], [[30 maart]] [[2013]]) was een lid van het [[Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog]] en voorzitter van de Auschwitzstichting.<ref>[https://www.auschwitz.be/nl/in-memoriam-baron-paul-halter-nl In memoriam]</ref><ref>[https://www.bruzz.be/samenleving/verzetsheld-paul-halter-overleden-2013-04-03 Verzetsheld Paul Halter overleden], bruzz.be 3 april 2014</ref>
+
'''Paul baron Halter''' ([[Genève (stad)|Genève]], [[10 oktober]] [[1920]] – [[Sint-Jans-Molenbeek]], [[30 maart]] [[2013]]) was een lid van het [[Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog]] en voorzitter van de Auschwitzstichting.<ref>[https://www.auschwitz.be/nl/in-memoriam-baron-paul-halter-nl In memoriam]</ref><ref>[https://www.bruzz.be/samenleving/verzetsheld-paul-halter-overleden-2013-04-03 Verzetsheld Paul Halter overleden], bruzz.be 3 april 2014</ref><ref>[https://www.hln.be/nieuws/binnenland/voorzitter-auschwitzstichting-paul-halter-92-overleden~a3f2b8d7/ Voorzitter Auschwitzstichting Paul Halter (92) overleden], [[Het Laatste Nieuws]] 1 april 2013</ref><ref>[https://kazernedossin.memorial/biografie/paul-halter/ Paul Halter]</ref>
  
 
==Levensloop==
 
==Levensloop==
Regel 6: Regel 6:
 
Hij was lid van de socialistische jeugdbeweging [[Rode Valken]].
 
Hij was lid van de socialistische jeugdbeweging [[Rode Valken]].
  
Tijdens de uitbraak van de [[Tweede Wereldoorlog]] studeerde Halter Filosofie en Letteren aan de [[Université libre de Bruxelles]]. Hij vluchtte naar Frankrijk. In [[Vichy]] werd hij door de voormalige socialistische premier [[Paul-Henri Spaak]] gevraagd om het verzet aan de ULB te organiseren. De universiteit besliste echter om al haar activiteiten tijdens de oorlog stop te zetten zodat ze niet zou worden gecontroleerd door de Duitsers.
+
Tijdens de uitbraak van de [[Tweede Wereldoorlog]] studeerde Halter Filosofie en Letteren aan de [[Université libre de Bruxelles]]. Hij vluchtte naar Frankrijk. In [[Vichy]] werd hij door de voormalige socialistische premier [[Paul-Henri Spaak]] gevraagd om het verzet aan de ULB te organiseren. Hij werd lid van de verboden "Etudiants Socialistes Unifiés". De universiteit besliste echter om al haar activiteiten tijdens de oorlog stop te zetten zodat ze niet zou worden gecontroleerd door de Duitsers.
  
Halter werd gearresteerd en drie maanden opgesloten in de gevangenis van [[Sint-Gillis]]. Omdat hij van Joodse afkomst werd hij via de [[Dossinkazerne]] met het [[tweeëntwingste treinkonvooi]] gedeporteerd naar het [[concentratiekamp]] [[Auschwitz (concentratiekamp)|Auschwitz]]  waar hij in bijkamp Fürstengruben verbleef en dwangarbeid verrichte als mijnwerker. Hij overleefde naar eigen zeggen omdat zijn vader hem had geleerd horloges te herstellen en hij daardoor in het kamp wat eten kon bijverdienen. Toen het kamp in januari 1945 werd ontruimd bleef Halter bij de zieken. De Duitsers wilden alle zieken executeren maar Halter wist te ontsnappen en de Russische linies te bereiken. Via [[Odessa]] en [[Marseille]] werd hij gerepatrieerd.  
+
Halter werd hierop lid van het Brussels Korps van de [[Gewapende Partizanen]].
 +
 
 +
Op 26 januari 1943 werd hij bijna gearresteerd bij een vuurgevecht waarin [[Albert Laurent]], leider van de Brusselse afdeling wordt gearresteerd. Halter, codenaam Stéphane, volgt hem op.
 +
 
 +
Hij hielp onder meer Joodse kinderen onderduiken nadat deze door de [[SIPO SD]] na verraad door [[Icek Glogowski]] waren ontdekt in een kloosters en de SIPO meedeelde de volgende dag terug te komen. Halter 'ontvoerde' hierop de kinderen.
 +
 
 +
Halter werd gearresteerd op 16 juni 1944 en drie maanden opgesloten in de gevangenis van [[Sint-Gillis]]. Omdat hij van Joodse afkomst werd hij via de [[Dossinkazerne]] met het [[tweeëntwingste treinkonvooi]] gedeporteerd naar het [[concentratiekamp]] [[Auschwitz (concentratiekamp)|Auschwitz]]  waar hij in bijkamp Fürstengruben verbleef en dwangarbeid verrichte als mijnwerker. Hij overleefde naar eigen zeggen omdat zijn vader hem had geleerd horloges te herstellen en hij daardoor in het kamp wat eten kon bijverdienen. Toen het kamp op 18 januari 1945 werd ontruimd bleef Halter achter bij de zieke gevangenen. De Duitsers wilden alle zieken executeren maar Halter wist te ontsnappen en de Russische linies te bereiken. Via [[Odessa]] en [[Marseille]] werd hij gerepatrieerd.  Op 5 april 1945 kwam hij aan in Brussel.
  
 
In [[1980]] was hij medestichter van de Auschwitzstichting, hij bleef voorzitter van deze stichting tot aan zijn dood.  
 
In [[1980]] was hij medestichter van de Auschwitzstichting, hij bleef voorzitter van deze stichting tot aan zijn dood.  
Regel 22: Regel 28:
 
*Kruis van Auschwitz (Polen)
 
*Kruis van Auschwitz (Polen)
 
*Federaal Kruis van 1ste Klasse Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland
 
*Federaal Kruis van 1ste Klasse Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland
 +
 +
In 2015 werd een plein in Sint-Jans-Molenbeek genoemd naar Halter: de Paul Haltersquare.<ref>[https://www.standaard.be/cnt/dmf20151006_01906410 Plein vernoemd naar Joodse verzetsheld Paul Halter], [[De Standaard]] 7 oktober 2015</ref><ref>[https://www.bruzz.be/samenleving/joodse-verzetsheld-krijgt-plein-molenbeek-2015-10-07 Joodse verzetsheld krijgt plein in Molenbeek], bruzz.be 7 oktober 2015</ref><ref>[https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151006_01906379 ‘Paul Halter ‘Zorro’ liet nooit de moed zakken’], [[Het Nieuwsblad]] 7 oktober 2015</ref>
  
 
{{Appendix}}
 
{{Appendix}}

Versie van 13 okt 2019 om 20:24

Paul baron Halter (Genève, 10 oktober 1920Sint-Jans-Molenbeek, 30 maart 2013) was een lid van het Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog en voorzitter van de Auschwitzstichting.[1][2][3][4]

Levensloop

Halters ouders waren Zwitserse Joden die naar Brussel verhuisden toen Paul één jaar oud was.

Hij was lid van de socialistische jeugdbeweging Rode Valken.

Tijdens de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog studeerde Halter Filosofie en Letteren aan de Université libre de Bruxelles. Hij vluchtte naar Frankrijk. In Vichy werd hij door de voormalige socialistische premier Paul-Henri Spaak gevraagd om het verzet aan de ULB te organiseren. Hij werd lid van de verboden "Etudiants Socialistes Unifiés". De universiteit besliste echter om al haar activiteiten tijdens de oorlog stop te zetten zodat ze niet zou worden gecontroleerd door de Duitsers.

Halter werd hierop lid van het Brussels Korps van de Gewapende Partizanen.

Op 26 januari 1943 werd hij bijna gearresteerd bij een vuurgevecht waarin Albert Laurent, leider van de Brusselse afdeling wordt gearresteerd. Halter, codenaam Stéphane, volgt hem op.

Hij hielp onder meer Joodse kinderen onderduiken nadat deze door de SIPO SD na verraad door Icek Glogowski waren ontdekt in een kloosters en de SIPO meedeelde de volgende dag terug te komen. Halter 'ontvoerde' hierop de kinderen.

Halter werd gearresteerd op 16 juni 1944 en drie maanden opgesloten in de gevangenis van Sint-Gillis. Omdat hij van Joodse afkomst werd hij via de Dossinkazerne met het tweeëntwingste treinkonvooi gedeporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz waar hij in bijkamp Fürstengruben verbleef en dwangarbeid verrichte als mijnwerker. Hij overleefde naar eigen zeggen omdat zijn vader hem had geleerd horloges te herstellen en hij daardoor in het kamp wat eten kon bijverdienen. Toen het kamp op 18 januari 1945 werd ontruimd bleef Halter achter bij de zieke gevangenen. De Duitsers wilden alle zieken executeren maar Halter wist te ontsnappen en de Russische linies te bereiken. Via Odessa en Marseille werd hij gerepatrieerd. Op 5 april 1945 kwam hij aan in Brussel.

In 1980 was hij medestichter van de Auschwitzstichting, hij bleef voorzitter van deze stichting tot aan zijn dood.

In 1996 werd Halter verheven tot baron. Halter overleed op 30 maart 2013. Hij schonk zijn lichaam aan de wetenschap.

Onderscheidingen

  • Officier in de Orde van Leopold II met Gekruiste Zwaarden
  • Oorlogskruis 1940 met Palmtak
  • Medaille van de Gewapende Weerstand 1940-1945
  • Medaille van de Vrijwillige Strijder van de Oorlog 1940-1945
  • Kruis van de Politieke Gevangene 1940-1945
  • Kruis van Auschwitz (Polen)
  • Federaal Kruis van 1ste Klasse Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland

In 2015 werd een plein in Sint-Jans-Molenbeek genoemd naar Halter: de Paul Haltersquare.[5][6][7]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties