Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Paascyclus

Uit Wikisage
Versie door Gentenaar (overleg | bijdragen) op 11 apr 2020 om 04:28 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Paascyclus&oldid=55032859)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De paascyclus of paaskring is de jaarlijks terugkerende cyclus van aan Pasen gerelateerde kerkelijke feestdagen. Deze cyclus start op septuagesima, 70 dagen voor Pasen en eindigt 50 dagen erna, op Pinksteren. De belangrijkste dagen in deze kring zijn:

Pasen valt elk jaar op een andere datum, zie Paas- en Pinksterdatum.

Wetenswaardigheden

Het gezegde: 'Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen' betekent zoveel als: nooit! Het gezegde: 'Als Pasen op een maandag valt' heeft diezelfde betekenis.

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Bij de aanpassing van de liturgische kalender na het Tweede Vaticaans Concilie werden de drie zondagen van de voorvasten (septuagesima, sexagesima en quinquagesima) niet meer opgenomen en vervangen door gewone zondagen door het jaar. Er zijn echter ook katholieken die de Tridentijnse liturgie vieren en de daarbij horende liturgische kalender volgen.
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow