Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

PaRDeS

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 5 jun 2020 om 16:46 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''''Pardes''''' (ook geschreven als '''''PaRDeS''''') is een acroniem dat verwijst naar vier niveau’s van begrip van de Hebreeuwse Bijbel: ''pesjat'', ''reme...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pardes (ook geschreven als PaRDeS) is een acroniem dat verwijst naar vier niveau’s van begrip van de Hebreeuwse Bijbel: pesjat, remets, derasj en sod.

Pesjat

Pesjat is de eenvoudige, gewone en natuurlijke betekenis van een tekst volgens de betekenis van de gebruikte woorden, veelal letterlijk, maar rekening houdend met de literaire stijl, de context en de historische en culturele setting.

Volgens de Talmoed verliest geen enkele passage zijn pesjat.

Remets

Remez (hint) is een bijkomende betekenis, waar in de tekst wordt op gezinspeeld. Dit kan een typologische of allegorische betekenis zijn.

Derasj

(Onderzoek of uitzoeken) Dit is een toepassing van de eerste betekenis (pesjat) of de betekenis waarop wordt gezinspeeld (remets), een figuratieve betekenis of homiletische toepassing. Verschillende gelijkaardige Bijbelverzen kunnen bij elkaar gezocht worden gezocht, waardoor waardoor een bijkomende betekenis wordt vastgesteld.

Sod

Dit is een verborgen, geheime of mystieke betekenis.