Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Overzeese Chinezen

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 18 aug 2019 om 11:26 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Overzeese_Chinezen&oldid=53897121 26 mei 2019 Helanhuaren 29 jun 2008)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Overzeese Chinezen
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 華僑
Vereenvoudigd 华侨
Hanyu pinyin huáqiáo
Jyutping (Standaardkantonees) waa4 kiu4
Zhuyin ㄏㄨㄚˊ ㄑ一ㄠˊ
Standaardkantonees IPA: [ waː kʰiːu ]
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Wah Kiu
Yale (Standaardkantonees) wàh kìuh
Weitouhua wa6 kiu4
Dapenghua IPA: [ waː kʰiːu ]
Bao'an-Hakka IPA: [ faː kʰjaːu ]
Hongkong-Hakka fa4 kiau2
Dongguanhua IPA: [ faː kʰjaːu ]
Meixianhua fa2 kiau2
Taiwan-Hakka Fà-khièu
Chaozhouhua IPA: [ huːʷaː kʰjaːu ]
Peng’im (Chaozhouhua) hua5 kiao5
Minnanyu Hoa-kiâu
Andere benamingen Huáyì/華裔/华裔
Overzeese Chinezen
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 海外華人
Vereenvoudigd 海外华人
Hanyu pinyin hǎiwài huárén
Jyutping (Standaardkantonees) hoi2 ngoi6 waa4 jan4
Overzeese Chinezen
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 外籍華人
Vereenvoudigd 外籍华人
Hanyu pinyin wàijí huárén
Jyutping (Standaardkantonees) ngoi6 zik6 waa4 jan4
Standaardkantonees IPA: [ ŋɔːi tsɪk waː jɐn ]
Yale (Standaardkantonees) ngoi6 jik6 wa4 yan4
Weitouhua wui6 zäk6 wa6 yäng4
Dapenghua IPA: [ uːi tsɐk waː jɐn ]
Hongkong-Hakka ngoi4 cit6 fa4 ngin2
Overzeese Chinezen
Naamgeving in Volksrepubliek China
(taal-varianten)
Koreaans 화교
Thais จีนโพ้นทะเล
Vietnamees Hoa kiều
Russisch Хуацяо

Overzeese Chinezen zijn mensen van Han-Chinese afkomst die buiten Volksrepubliek China, Hongkong, Macau of Republiek China wonen. Mensen die maar gedeeltelijk van Han-Chinese afkomst zijn, kunnen zich ook als overzeese Chinees beschouwen.

De term overzeese Chinezen is soms ook verwarrend. Omdat sommige mensen de niet-Han-Chinese volkeren buiten China ook als overzeese Chinezen beschouwen. Daarom zouden dus de Koreanen in beide Korea's en Mongolen in Mongolië ook overzeese Chinezen zijn. Ook worden Peranakan-Chinezen soms wel en soms niet gerekend als overzeese Chinees, omdat ze zo geassimileerd zijn in de Zuidoost-Aziatische samenleving.

Het aantal van overzeese Chinezen wereldwijd werd geschat op vijftig miljoen in 2012. In de vier landen Thailand, Indonesië, Maleisië en de Verenigde Staten wonen totaal meer dan achtentwintig miljoen overzeese Chinezen. Meer dan de helft van de overzeese Chinezen woont in die vier landen. De Chinezen in Frankrijk vormen de grootste overzeese Chinese gemeenschap van Europa.

Geschiedenis

Er zijn in de loop van de Chinese geschiedenis zeer veel Chinezen geëmigreerd naar het buitenland. Vanaf de Ming-dynastie begon de grote emigratiebeweging van de Chinezen. Het hoogtepunt was tijdens het einde van de Qing-dynastie, toen de Mantsjoes het land bijna niet meer konden besturen. Er heerste bijna overal armoede en hongersnood in Zuidelijk China. De Engelsen, Nederlanders en Amerikanen kwamen speciaal naar de provincies Guangdong en Fujian om contractarbeiders te werven. Deze contractarbeiders leefden in de moeilijkste omstandigheden. Ze werkten als koelie, scheepsarbeider, spoorlijnlegger, mijnwerker, goudzoeker, plantagearbeider of kanalengraver. Contractarbeiders werden overal naar verstuurd. Landen die vroeger veel Chinese contractarbeiders hadden zijn: Verenigde Staten, Canada, Australië, Cuba, Jamaica, Mexico, Panama, Nicaragua, Costa Rica, Trinidad en Tobago, Puerto Rico, Peru, Suriname, Frans Guyana, Brits Guyana, Nederlands-Indië, Maleisië, Zuid-Afrika en België.

Voorbeelden: in de 19e eeuw kwamen veel Chinese Surinamers naar Suriname als contractarbeider voor de plantages en de spoorlijn van de Central Pacific Railroad is grotendeels door Chinezen gebouwd.

Subgroepen

Veel overzeese Chinezen komen oorspronkelijk uit de volgende gebieden of hebben deze als jiaxiang:

Gebieden waar overzeese Chinezen de grootste bevolkingsgroep vormen

Enkele groepen overzeese Chinezen

rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow