Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Overwintering op Nova Zembla

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 11 mrt 2014 om 22:29 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Overwintering_op_Nova_Zembla&oldid=40762705 Korneeldc 26 feb 2014)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Overwintering op Nova Zembla van een groep schepelingen onder leiding van Willem Barentsz vond plaats op een eiland van de Russische Nova Zembla-archipel in de winter van 1596-1597. Barentsz had opdracht om een noordoostpassage richting India te vinden. Na eerdere mislukte pogingen Nova Zembla zuidelijk via de Karische Poort te passeren probeerde men het eiland noordelijk voorbij te komen. Barentsz slaagde er inderdaad in de noordpunt van Nova Zembla te ronden, maar kwam daarna aan de kust vast te zitten in het ijs. Van timmerhout uit het schip en aangespoeld drijfhout werd een hut gebouwd om op het eiland te kunnen overwinteren. Dit onderkomen is bekend geworden als het Behouden Huys. Vlak na het bouwen van de hut stierf de timmerman, als eerste van de groep.

De volgende lente werd een sloep van het schip verbouwd, zodat de zeventien opvarenden naar de bewoonde wereld konden terugkeren. Pas in juni was de kust zover ijsvrij dat men kon vertrekken. Barentsz stierf een week na het vertrek en werd op Nova Zembla begraven. Zijn mannen bereikten het Russische schiereiland Kola, waar ze werden opgepikt door een Nederlands handelsschip.

Gerrit de Veer maakte van deze tocht een reisverslag dat grote bekendheid zou krijgen. Hij beschreef op 24 januari 1597 een zonsopgang, twee weken eerder dan verwacht. Voor het verschijnsel is pas in 1998 een verklaring gevonden; een arctische luchtspiegeling, die bekendstaat als het Nova Zembla-effect. Van de zeventien opvarenden van Barentsz' reis zouden twaalf opvarenden Nederland levend terugzien.

Het Behouden Huys was in de negentiende en twintigste eeuw nog gedeeltelijk intact. Ook van het schip van Barentsz zijn door Russische onderzoekers nog stukken teruggevonden.[1]

Hendrik Tollens wijdde in 1820 een episch gedicht aan de reis van Barentsz: De overwintering der Hollanders op Nova Zembla.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Gehoord in Braakland, 26/02/2014, (http://www.radio1.be/node/344866)
rel=nofollow
rel=nofollow