Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Overleg gebruiker:Lidewij/Archief 1

Uit Wikisage
Versie door MarkM (overleg | bijdragen) op 9 nov 2009 om 22:08 (juist voorzetsel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom
Hallo Lidewij, van harte welkom op de Nederlandstalige Wikisage.
Wikisage is een vrije encyclopedie, waaraan iedereen mag meewerken.
We zien met belangstelling uit naar jouw/uw bijdragen.
Er is een wachttijd van 48 uur voordat je kunt bewerken.
Let op: om bewerkingen te kunnen verrichten, is het nodig om eerst een e-mailadres te bevestigen (zie 'mijn voorkeuren').
Meer informatie

Informatie over het gebruik van Wikisage is onder meer te vinden via de portalen Portaal:Hulp, Portaal:Gebruikers en Portaal:Wikisage.

Heb je nog vragen, dan kun je altijd terecht bij het Hulp:Hulploket Iedere gebruiker heeft een persoonlijke overlegpagina, zoals deze. Als iemand hier iets schrijft, word je daarop attent gemaakt met een 'oranje balk'. Ook elk artikel heeft een overlegpagina.

Onderteken je bijdragen op overlegpagina's en op discussiepagina's zoals het hulploket door het plaatsen van vier tildes (~~~~). Dan wordt automatisch toegevoegd wie het heeft geschreven en wanneer. Je kunt ook de tweede knop van rechts boven het bewerkingsscherm gebruiken.


Nog te doen-Sjabloon

Hallo wereld

Hoi

Hoi Lijdewij! Leuk je hier te zien ;) Tjako 2 aug 2008 10:50 (UTC)


Wereld: "Hallo Lidewij!" Guido den Broeder 2 aug 2008 12:26 (UTC)

Essay

Hoi Lidewij, heb je m'n essay al gelezen? Gedachten over Wikipedia. Groet, Tjako 15 aug 2008 00:47 (UTC)

Bedankt.

Bedankt voor het veranderen van kroeg in herberg. Kwam door de macht der gewoonte ben ik bang.

Groetjes, SterkeBakoverleg 20 aug 2008 08:59 (UTC)

Ik vind een herberg ook veel gemoedelijker dan een kroeg. In een kroeg kom ik normaal nooit. Als je het goed vindt kan ik vaker kleine foutjes veranderen. (En dan zonder tekst in de samenvatting) Groetjes, Lidewij 20 aug 2008 09:10 (UTC)

Geen problemen mee vanaf mijn kant :) SterkeBakoverleg 20 aug 2008 09:20 (UTC)

Voorstel

Op Gebruiker:SterkeBak/voorstel vind u een voorstel betreffende blokkade's uw mening word op prijs gesteld op de overlegpagina gr SterkeBakoverleg 21 aug 2008 13:09 (UTC)

Bioresonantie

Beste Lidewij, ik zag dat U enige kanttekeningen bij dit onderwerp, en het lemma Aardstralen op de Wikipedia plaatste. Hoewel ik indertijd op beide artikelen in het overleg diepgaand op de achtergronden van e.e.a. ben ingegaan, zie ik -- tot mijn spijt dat deze fenomenen onvoldoende begrepen blijven. Helaas kan ik al die dus oplopende misverstanden niet meer ophelderen, daar ik veel te lang geblokkeerd blijf, kennelijk met dat doel: om mijn deskundige bijdragen te weren. Tom Meijer's POV is bovendien nog steeds ontstellend "skeptisch". Over genoemd onderwerp, kort én goed: Bioresonantie fungeert nauwelijks tot niet via: "elektromagnetische trillingen" (die zijn erbij gehaald), maar -- zoals ik op discussiepagina's omstandig, ook wiskundig, heb aangetoond -- op (laagfrequente) relaxatiepulsen, die verder mede voor spiertonus, (zenuw)celstofwisseling, en aan hart- en hersenritme's ten grondslag liggen. Ik kan U niet anders dan hier bereiken. Ik zal een Ccfr. bij Tjako plaatsen. → Met vriendelijke groet: D.A. Borgdorff etc. of dAb 29 aug 2008 10:50 (UTC) - PS: er komt ook geen "elektroacupunctuur" aan te pas, althans niet in de betekenis van prikken met elektronisch gekoppelde naalden o.i.d. De "elektroden" zijn slechts meetpennen voor de Mora en Bicom apparatuur.

Hoi dAb, Ik heb Tom ook sterkte gewenst met zijn POV stukje. Het is echt zonde van mijn tijd. Wanneer ik weer in mijn gewone doen ben al ik wel meer aanpakken.(wel voor hier) Ik doe nu dingen waar ik niet bij na behoeft te denken. "Elektronacupunctuur" gaat niet met prikken. Bij acupunctuur wordt wel eens gebruik gemaakt van stroompjes op de naalden maar dat is weer iets anders. Wat ik nog doe bij wikip is op de grootste POV reageren. Groet,--Lidewij 29 aug 2008 12:14 (UTC)
Bedankt voor Uw reactie, Lidewij. Ik begrijp en deel óók Uw standpunkt, want tegen domheid is nauwelijks kruid gewassen, om dat nu eens in de zogenaamde bioënergetische lijn uit te drukken. Over woorden: Elektro en Acupunctuur, en hun synthese ... dat is ca. 47 jaar mijn vak geweest, zoals ik U eerder daaromtrent bericht heb. Het gebruikte analogon leidt blijkbaar tot vermijdbare misverstanden. De sector zou dit begrip anders hebben moeten duiden, dacht ik zo. Als ik overigens de - zeer erudiete - bijdragen van dr. Lieven Smits in ogenschouw neem, lijkt er soms op die Wikipedia toch wel ruimte mogelijk.!? → Evenzeer met hartelijke groet: -+> dAb 29 aug 2008 12:43 (UTC) PS: Zie nog ter info inzake Mora [1] Ook heb ik nog een toepasselijke kopie, nl.: Gebruiker:DAb/Over chakra aardstralen en wartaal van Wikipedia geëssayeerd. dAb 29 aug 2008 16:04 (UTC)

Hoi Lidewij

Zin om even te chatten op IRC? Tjako 5 sep 2008 19:26 (UTC)

Zin

"zie voor medewerkers aldaar".

Hallo Lidewij

Zeg, naar aanleiding van je vraag op mijn overlegpagina keek ik naar een paar van je artikelen die je aanmaakte, maar dat ziet er aardig goed uit hoor. Daar mag je, zeker gezien de achtergrond die je schetste en de "leeuwenkuil" die een encyclopedie is, dan best van zeggen dat dat buitengewoon is. Ik wens je dan ook van harte toe dat je daarmee verder gaat. --Sonty567 14 sep 2008 05:04 (UTC)

Beheerder

Hoi Lidewij,

Je bent hierbij benoemd tot beheerder. Guido den Broeder 20 sep 2008 18:11 (UTC)

Dank, Ik zal mijn best doen. Groet, Lidewij 24 sep 2008 00:22 (UTC)

Categorieën

Hallo Lidewij, mooie artikelen voeg je toe! Vraagje: zou je s.v.p. ook eventuele rode categorieën willen indelen als je nieuwe artikelen schrijft? Dan valt e.e.a. beter in de totaalstructuur. Groet, Tjako overleg 24 sep 2008 00:04 (UTC)

Hallo Tjako, als boerendochter mis ik de oppervlaktematen. Ik hoef hier niet bij na te denken. Wat me nu echt niet lukt. Ik ben dood moe van het gereis en al wat er gebeurt. Het is nu echt om mijn hoofd leeg te maken om te kunnen slapen. Puur ontspanning. Een probleem bij de rode categorieën, de volgende is ook weer rood. Ik weet niet of je hierbij de andere wiki wilt volgen. Groet, Lidewij 24 sep 2008 00:19 (UTC) PS ik had geen gele balk.

matendiscussie

Dank--Lidewij 1 okt 2008 13:16 (UTC)
Een beetje centralere plek om te kunnen overleggen is gewoon handiger, en houdt de gebruikersoverlegpagina's een beetje hanteerbaarder. Graag gedaan dus. :) Groet, Tjako overleg 1 okt 2008 13:25 (UTC)

Emailfunctie

Hoi Lidewij,

Ik ga mezelf even blokkeren en daarna probeer ik een mail te sturen naar jou. We weten dan gelijk of een geblokkeerde wel of geen mails kan sturen.

groet,

MarkM | overleg 3 okt 2008 15:58 (UTC)

Mark, Goed idee. Groet,--Lidewij 3 okt 2008 16:01 (UTC)
gedaan - Test geslaagd. Conslusie: Een geblokkeerde gebruiker kan een bericht sturen via de e-mailfunctie. Groet, MarkM | overleg 3 okt 2008 16:04 (UTC)

Proost

Rode wijn

{drankje|wijn|Omdat het glas voor Lidewij altijd halfvol is en voor de boeren logica bij met meten van maten op Overleg:Gemet Kapitein Zeiksnor 12 okt 2008 21:01 (UTC)}}
Laten we het gezellig houden, drank en reacties met maten. Lidewij 14 okt 2008 18:06 (UTC)

Hoi Lidewij, dit drankje werd aangeboden voor je inzet, niet om je dronken te voeren hoor :) Ik steun de aanbieder, die ziet dat je je ingezet hebt en nog steeds goed inzet! Compliment dus! (Zie ook Wikisage:Drank voor bewezen diensten) Groet, Tjako overleg 14 okt 2008 23:05 (UTC)
Hoi Tjako, een glaasje wijn is lekker, ik kan er alleen niet goed tegen. En de tekst. Ik weet niet wat ik van moet denken. Op pedia is het helemaal hopeloos. Groet, Lidewij 14 okt 2008 23:16 (UTC)
Volgens mij was de tekst als compliment bedoeld. Volgende keer een glaasje jus dan maar ;). Pedia is idd nogal hopeloos.... er wordt veel getrold, o.a. met die plaatjes, en lijstjes in de kroeg, etc. en de vele pov discussies waar ik me maar even niet meer in meng. groet, Tjako overleg 14 okt 2008 23:47 (UTC)
Wel geachten, ik houd me maar liever buiten die woorden als "trol" - "pop" en dergelijke, wat in feite nogal kinderachtig blijft, en breng Lidewij liever een bloemetje ..*\/*.. helaas nog zonder prent, want die kan ik hier toch niet vinden. Niettemin kan een ook als zonnetje "schijnen" in een klein hoekje. Ook groeten: dAb 15 okt 2008 02:25 (UTC)

Leuke opmaak

Hoi Lidewij,

Leuk die bloemen op je GP! Groet, MarkM | overleg 15 okt 2008 13:40 (UTC)

Hoi Mark, dank. We zullen de boel hier eens wat op fleuren. Ik ben de POV van enkele wikipedia gebruikers meer dan zat. Dus zal ik er hier maar eens een thuis van gaan maken. Groet,Lidewij 15 okt 2008 13:53 (UTC)

herindeling categorie:Wikisage:Afbeeldingen

Hoi Lidewij, ik snap dat je van de hercategorisering misschien een beetje schrikt, maar het is imo wel de beste oplossing. Als het aantal afbeeldingen groeit werd het met de korste keren een chaos met de vorige indeling, nu wordt dat voorkomen. Ik hoop dat je hier begrip voor zult hebben. Groetjes MarkM | overleg 29 okt 2008 13:38 (UTC)

Mark, ik heb geen probleem met her categorisering, alleen denk ik dat we zo weinig mogelijk categorieën moeten maken. De tussen stap van Adel naar Persoon naar eigenschap vind ik een stap te veel. Ook is Adel geen eigenschap. Groet, --Lidewij 29 okt 2008 15:35 (UTC)
Ik begrijp wat je bedoelt en zal het even aanpassen. Hopelijk is het dan in orde. Ik heb gelijk een hoop andere categorieën genomineerd voor verwijdering. Zie hier Groet, MarkM | overleg 29 okt 2008 17:27 (UTC)

Chat

Hoi Lidewij,

Wil je misschien even op de chat komen, ik wil het graag over de licenties hebben, ik heb namelijk een aantal ideeën hierover. Groet, MarkM | overleg 6 nov 2008 13:22 (UTC)

Hoi Mark, toen ik mijn verhaal over de cc opsloeg zag ik pas de gele streep. Groet, --Lidewij 6 nov 2008 13:32 (UTC)

Gezegende Lichtdagen

En de beste wensen in een voorspoedig jaar. dAb 24 dec 2008 10:28 (UTC)

Vrolijke kerstdagen

Een fijn samenzijn met kerstmis en een gezond 2009 toegewenst. Groetjes, MarkM | overleg 24 dec 2008 13:45 (UTC)

Hangen deze ook bij jou?


Dank voor de berichten. Jullie ook een goed en vooral gezond 2009 gewenst! Met vriendelijke groet, Lidewij 19 jan 2009 09:42 (UTC)


Lente

Bloesem

Bedankt voor de tip

Bedankt Lidewij, ik zal zeker kijken naar dat programma, want dat is inderdaad wat mij o.a. interreseert. Mooie foto's van bloezems heb je overigens. Ik heb zelf ook op de tuinbouwschool gezeten, dus houd ik zeer van planten. Groetjes van SjorsXY 27 jun 2009 10:46 (UTC)


Teksten ( 2 )

Dag Lidewij, Bedankt voor je reactie. Uit mijn eigen ervaring in het onderwijs kan ik het volgende vertellen.
Vanuit mijn technisch/wiskundige opleidingen met als afsluiting de verdediging van mijn afstudeeropdracht aan de TU in Eindhoven, heb ik onder meer gewerkt als chef laboratorium en als stafmedewerker bij de Nederlandse stroomvoorziening.
Daarnaast heb ik gedurende vele jaren opleidingen gegeven in het reguliere onderwijs over installatietechnieken elektrotechniek en wiskunde en interne opleidingen geleid voor onder meer Philips en PBNA. Voorts heb ik seminars gegeven aan doelgroepen uit de hoogspanningtechniek.
Bij die opleidingen is mij het volgende opgevallen:

  • Bij veel cursisten ontbreekt veelal inzicht in de dikwijls eenvoudige wiskunde.
  • Veel cursisten hebben een slecht ontwikkeld inzicht in getallen en verhoudingen en kunnen daardoor niet goed schatten op welk niveau ongeveer de uitkomst van een opgave ligt. Alleen met een rekenmachine werken geeft alleen een uitkomst en verdiept dit inzicht natuurlijk niet.
  • Bij veel cursisten ontbreekt bijna altijd inzicht in de samenhang tussen de diverse onderwerpen
  • Werken met visuele middelen verdiept het inzicht in de geboden leerstof.
  • Werken met visuele middelen uit andere disciplines geeft soms aparte resultaten.

Voorbeeld : Bij mijn seminars over hoogspanningstechniek, vertoon ik bij het onderwerp Bliksemspanning een deel uit de film Fantasia van Walt Disney, waarin de bliksem een rol speelt. Door de totaal andere gezichtshoek, krijgt het onderwerp een diepere betekenis en wordt op die manier ook beter onthouden.

  • Het is me opgevallen, dat het niet eenvoudig is om onderwerpen die een bepaalde achtergrond vereisen toegankelijk te maken voor cursisten zonder die specifieke voorkennis. Zeker hierbij zijn visuele hulpmiddelen van groot belang.
  • Vereenvoudiging van de leerstof op zich is niet altijd doeltreffend genoeg. Een meer stapsgewijze benadering van lastige onderwerpen leidt ook naar het doel. Stapsgewijs wil hier zeggen : de leerstof of het onderwerp in kleine, begrijpelijke delen opsplitsen en op de verworven kennis voortbouwen. In het artikel http://nl.wikisage.org/wiki/Rondom_de_cirkel heb ik dit zo gedaan.


Dit waren enkele gedachten rond de bereikbaarheid van doelgroepen. Ik wil graag verder met je nadenken op welke manier onderwerpen het beste toegankelijk gemaakt kunnen worden, zonder de kwaliteit prijs te geven.
Misschien kan je, wat je noemt een stuk tekst in een kader in een vaste eigen kleur, nog enigszins toelichten.
Met groet, Franciscus 12 aug 2009 11:36 (UTC)

Sjablonen

Hoi, Lidewij, ik vind de kleur die je gebruikt bij bijvoorbeeld het Sjabloon:Navigatie politieke partijen Nederland mooier en geschikter voor de site, dan de felgroene kleur die ik gebruikt heb bij sommige sjablonen. Weet je misschien de kleurcode voor die kleur ? dan kan ik die ook gebruiken. SjorsXY 26 okt 2009 06:40 (UTC)

Hoi, Sjors, De kleur in het navigatiesjabloon heb ik, om eenheid te krijgen, uit het Wikisage-embleem gehaald. De sjablonen waarbij ik de zelfde basis gebruikt, worden zo vanzelf gelijk. Jij gebruikt nu de basis van het sjabloon die ik maakte voor de planten. Wanneer ik energie heb en het hoofd helder doe ik mijn best om zoveel mogelijk sjablonen te maken en ze ook te plaatsen. Geef hier ►Dorp:Sjablonerzand/Raadzaal/Werkplaats aan welk sjabloon gewenst wordt. Groet, --Lidewij 26 okt 2009 07:17 (UTC)

Wijziging voorstellen

Hoi Lidewij, ik heb nog even de voorstellen aangepast in Theaterburg. Zou je misschien nog even willen meedenken? Zie hier Alvast bedankt! MarkM | overleg 4 nov 2009 20:23 (UTC)

Mark, wanneer ik even wat helderder ben zal ik het lezen en overdenken. Mvg, Lidewij 5 nov 2009 07:57 (UTC)
Bedankt! MarkM | overleg 5 nov 2009 09:19 (UTC)
Mark, imagemap ?--Lidewij 5 nov 2009 09:24 (UTC)

Ingewikkeld

Hoi Lidewij, Ik kan begrijpen als je vindt dat de voorschriften ingewikkeld overkomen, maar het is denk ik belangrijk om veel zaken goed vast te leggen ten behoeve van een ordelijke wiki. Als er een gebrek is aan voorschriften (en dus duidelijkheid!) krijg je de chaos zoals die nu is op Wikipedia. Wikipedia heeft verzaakt in het vastleggen van bindende regels (aan richtlijnen ontsnapt men wel eens) , dit was in de beginfase van Wikipedia nodig, wanneer er nog makkelijk consensus te verkrijgen was. Wat er nu op Wikipedia gebeurt is dat er loze stemmingen worden opgezet, met een hoop onrust erom heen. Als er NU op Wikisage van meet af aan de regels goed worden vastgelegd dan voorkom je chaos en onduidelijkheid. Wat ik doe is dus in het belang van Wikisage. Groetjes, MarkM | overleg 9 nov 2009 13:15 (UTC)

Mark, veel zo niet de meeste problemen ontstaan doordat wikipedianen verschillende filosofische normen hebben. Waarschijnlijk, omdat er veel studenten aan deze site meewerken, is er een bepaalde norm ontstaan wat wetenschappelijk is en wordt kennis die niet wetenschappelijk getoetst is als minderwaardig gelabeld(*. Er zijn wikipedianen, die hun persoonlijke opvattingen (POV) op projectbreedte door proberen te voeren. Door de verschillende dorpen kan dat hier niet. Wanneer je bij wikipedia laat merken, een deletionist te willen zijn mag je bij de incrowd horen en is je leven op wikipedia gemakkelijk. (ik heb het vermoeden dat sommige alleen maar meelopen, omdat ze daar door ‘gezien’ worden) Doordat tegenwicht van deze groep niet op wikipedia blijft, gaat deze groep de overhand krijgen.
Voorbeelden.
Lemma’s van sommige hoogleraren worden geweerd, omdat ze in de ogen van deze gemeenschap nog niets (??) gepresteerd hebben. (vaak is pas jaren later duidelijk waarvoor een persoon stond) Voor mij is dat duidelijk POV. Een schrijver van een a twee kinderboeken kan wel. (kan geen kwaad?) Maar die prof. of een persoon die buiten de mainstream loopt dat kan niet. Het kan natuurlijk weer wel wanneer er kritiek gespuid kan worden.
Controversiële onderwerpen mogen geen lemma krijgen. Kritische/sceptische lemma’s kunnen natuurlijk wel. (sommige gebruikers willen alleen naar de skeptische info van deze onderwerpen bekijken en denken dat dat de wetenschappelijke benadering van het onderwerp is en dus NPOV).
Hier is er de mogelijkheid van een essay. En de omschrijving “Een artikel geeft informatie, bevat kennis, of omschrijft een fenomeen”geeft meer ruimte.
Dingen van te voren vastleggen kan ook tegen een normale natuurlijke ontwikkeling werken. Nu je dat op een dorp wilt uitproberen kan dat natuurlijk niet zoveel kwaad. Er is vast nog wel een jaar de tijd om dingen uit te kristalliseren. En wanneer het nodig is kan een ander dorp uit het vaatje van Theaterburg gaan tappen. (Een probleem mijn hoofd staat er nu helemaal niet naar om denk werk te verrichten. Een stukje als dit schrijven kost me al te veel denkenergie.)
Een ander probleem op WP vind ik de onvriendelijkheid (vooral naar nieuwe gebruikers) en de respectloosheid naar werk van elkaar. Dit zou kunnen komen, door dat alleen de zeer assertieve gebruikers op wikipedia blijven. Deze staan weer aan de poort en het kringetje is rond. Naar nieuwe gebruikers kan ik me zelf zijn, maar ik betrap mij zelf dat ik ook met die stroom mee ga. Ik kan me voorstellen dat mensen met kennis wel wat anders te doen hebben, dan in deze gemeenschap te vertoeven.
Denk je dat deze dingen die ik opnoemde er met regels er niet geweest zouden zijn? Wat zie jij als grootste probleem?
Met vriendelijke groet,--Lidewij 9 nov 2009 15:25 (UTC)
(*Ik zie dit als een soort macht, vroeger hadden we de kerkelijke macht en een andere tijd de feodale macht. Samen hadden deze het een tijd voor het zeggen. De wetenschappelijke macht is helaas afhankelijk van geld, zo ook de politiek. Met als gevolg dat de werkelijke macht bij de multinationals zit)--Lidewij 9 nov 2009 15:21 (UTC)
Een groot deel van je betoog onderschrijf ik, zoals je op de overlegpagina van Guido den Broeder kunt lezen. Verder denk ik dat de praktijk op de lange termijn (2 a 3 jaar) moet uitmaken of de door mij deels uitgewerkte reglementen het juiste reslutaat beogen. Ik hoop dat je vertouwen in mijn overtuiging hebt en dat je me kunt meehelpen met het in de praktijk brengen hiervan. MarkM | overleg 9 nov 2009 22:07 (UTC)