Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Overleg gebruiker:IPA

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom
Hallo IPA, van harte welkom op de Nederlandstalige Wikisage.
Wikisage is een vrije encyclopedie, waaraan iedereen mag meewerken.
We zien met belangstelling uit naar jouw/uw bijdragen.
Er is een wachttijd van 48 uur voordat je kunt bewerken.
Let op: om bewerkingen te kunnen verrichten, is het nodig om eerst een e-mailadres te bevestigen (zie 'mijn voorkeuren').
Meer informatie

Informatie over het gebruik van Wikisage is onder meer te vinden via de portalen Portaal:Hulp, Portaal:Gebruikers en Portaal:Wikisage.

Heb je nog vragen, dan kun je altijd terecht bij het Hulp:Hulploket Iedere gebruiker heeft een persoonlijke overlegpagina, zoals deze. Als iemand hier iets schrijft, word je daarop attent gemaakt met een 'oranje balk'. Ook elk artikel heeft een overlegpagina.

Onderteken je bijdragen op overlegpagina's en op discussiepagina's zoals het hulploket door het plaatsen van vier tildes (~~~~). Dan wordt automatisch toegevoegd wie het heeft geschreven en wanneer. Je kunt ook de tweede knop van rechts boven het bewerkingsscherm gebruiken.


Welkom IPA. Groet, Lidewij (overleg) 31 jul 2015 15:46 (CEST)

  • Dankjewel :-) IPA (overleg) 14 aug 2015 18:57 (CEST)


Wauw! U gaat als een speer. Dank u wel.

Wanneer u teksten overneemt of vertaald van Wikipedia, is het de bedoeling dat u dit in de samenvatting vermeldt. Hieronder enige uitleg. Vraag gerust. Met vriendelijke groet, Lidewij (overleg) 14 aug 2015 20:01 (CEST)

  • Bedankt voor de toelichting. Het is echter allemaal eigen werk :-) IPA (overleg) 14 aug 2015 20:26 (CEST)
Beste IPA, ik zag dat het niet op Wikipedia nl aanwezig was. Bij de andere talen was er wat herkenning, echter dat zou ook uw werk kunnen zijn. Wel heb ik het vermoede dat er al werk van u hier op sage staat. Groet, Lidewij (overleg) 14 aug 2015 20:37 (CEST)
Dat klopt IPA (overleg) 14 aug 2015 20:45 (CEST)
IPA, indrukwekkend zoveel u al heeft geschreven. Zoals u wel gezien zult hebben, willen wij het een en ander wat breder zien. Zo ook met categorieën. Wanneer een onderwerp aan een plaats gelinkt kan worden, dan graag een Categorie. Bij grote plaatsen bv [[Categorie: Cultuur in .....]] --Lidewij (overleg) 14 aug 2015 22:51 (CEST)
geef me wat tijd het hier allemaal te ontdekken IPA (overleg) 15 aug 2015 00:25 (CEST)
Bedankt voor uw artikelen. Een mooie aanwinst. Mendelo 17 sep 2015 22:27 (CEST)

GNU-licentie voor vrije documentatie

Voor overname van artikelen (enz.) uit andere bronnen die eveneens de GNU-licentie voor vrije documentatie hanteren zoals Wikipedia geldt de volgende regel: Neem daartoe in de bewerkingssamenvatting een permanente link op naar de versie die wordt overgenomen.

Een permanente link is een link naar een bepaalde versie van een pagina. Dat is wat anders dan een gewone link, die steeds naar de nieuwste, huidige versie schakelt, waarvan de inhoud regelmatig kan veranderen. Waar de permanente link naar verwijst blijft voor altijd hetzelfde.

Een permanente link maak je door links onderaan in de zijbalk, onder 'hulpmiddelen' onder meer 'permanente link' te klikken. Daarop verschijnt in de adresbalk de permanente link naar de paginaversie die je op dat moment bekijkt. (Kopieer en plak deze link in de bewerkingssamenvatting, "Bron: <permalink>)

Een handigheidje hierbij is dat je ook met je rechtermuisknop kan klikken op de 'permanente link' en dan in het menu kan kiezen voor kopiëren, Dat scheelt je dan een pagina minder te laden.

Met vriendelijke groet, --Lidewij (overleg) 14 aug 2015 20:01 (CEST)

Het domme dumpen voorbij

Beste medewerker,

Je zet je energiek in voor Wikisage, maar volgens mij zou je die energie nuttiger kunnen inzetten. De eerste fase van het "domme dumpen" zouden we inmiddels toch al een tijdje achter de rug moeten hebben, tenminste als we met Wikisage geen povere kloon van Wikipedia voor ogen hebben. De bedoeling is dat je iets met die geïmporteerde teksten doet. Ze beter maakt. Pas dan wordt Wikisage de encyclopedie "van de tweede generatie". mvg, Jules (overleg) 9 apr 2016 10:56 (CEST)

  • ik gebruik dumpen ter ondersteuning van het wegwerken van rode links in eigen werk :) IPA (overleg) 9 apr 2016 10:58 (CEST)
Rode links zijn geen enkel probleem en zijn een uitnodiging om een goed artikel te maken. Het heeft geen meerwaarde om een link blauw te willen maken door artikelen letterlijk en ongecontroleerd over te nemen. Mendelo 9 apr 2016 11:51 (CEST)
langs de andere kant heeft het geen zin een artikel te schrijven, als er al een deftig artikel is op wikipedia. IPA (overleg) 9 apr 2016 13:11 (CEST)
Een deftig artikel kun je nog altijd verbeteren, tenminste al je wat over het beschreven onderwerp af weet. Anders kun je dat artikel best laten staan op Wikipedia. Aan een mirror site van WP heeft de lezer niets; dan kan hij beter het origineel raadplegen. Jules (overleg) 9 apr 2016 13:42 (CEST)
De artikelen die IPA overneemt zitten ook bewerkingen van hem, het is kolder weer opnieuw te beginnen. Hij kan veel beter zijn tijd besteden aan nieuwe artikelen die nog niet op Wikipedia staan. (zoals hij al doet) En gebruik maken wat een ander al deed. Beter een permalinkje dan gezeur over overnemen zonder bron. Bij een aantal woorden in de zelfde volgorde en je wordt al beschuldigd van plagiaat. --Lidewij (overleg) 9 apr 2016 14:10 (CEST)
Nieuwe artikelen aanmaken die nog niet op WP staan is een uitstekend idee. Ik vind het nogal vreemd om ervan uit te gaan dat herwerken van reeds goede importartikelen tijdverspilling is. Een lezer wil toch niet in elke encyclopedie bij een bepaald lemma hetzelfde artikel lezen? Ik voel me om dezelfde reden al schuldig als ik mijn eigen artikelen importeer en er achteraf niets meer mee doe. Jules (overleg) 9 apr 2016 15:30 (CEST)
Jules, wil je je misschien even wat meer verdiepen in een gebruiker voordat je met allerlei aannamen komt. Deze gebruiker is al meerdere jaren actief op Wikipedia. Met meerdere ip nummers. Telkens wanneer er iets nieuws is te melden over iets uit de Belgische cultuur worden de lemma's hier aangepast/bewerkt. Nergens schrijf ik dat "herwerken van reeds goede importartikelen tijdverspilling is". Jules, ik zou het fijn vinden wanneer je gebruiker IPA met rust laat en hem de dingen te laten doen van uit zijn eigen flow. Dank je. Met vriendelijke groet, --Lidewij (overleg) 9 apr 2016 16:30 (CEST)
Neem me niet kwalijk, maar ik ken niemand met de gebruikersnaam IPA (of In­ter­pro­fes­si­o­neel Ak­koord?) op Wikipedia, waardoor ik me ook niet verder kon verdiepen in zijn of haar bijdragen. Jules (overleg) 9 apr 2016 16:57 (CEST)
Gebruiker Jules vindt je ook niet op Wikipedia. De tekst hierboven is toch niet zo lang. Wanneer je begint met de gegeven link te volgen ben je al een stukje verder. IP Anoniem. IPA heeft door de jaren meerdere ip nummer in gebruik gehad. Groet, --Lidewij (overleg) 9 apr 2016 17:30 (CEST)
Ahaa! de link met "dat klopt" dus, was me ontgaan! Jules (overleg) 9 apr 2016 18:07 (CEST)

Categorie

De categorie:slachtoffer Nazi's lijkt me nog niet uitgerijpt. 1. tegenwoordig zou men die met kleine n schrijven. 2. Slachtoffer van de nazi's is al beter. 3. Er zijn al categorieën zoals vermoord persoon, geëxecuteerd persoon, en zelfs Nederlands persoon geëxecuteerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, e.d.

Mendelo 16 feb 2018 11:43 (CET)

  • ik zocht een cntainerbegrip, omdat al die sublijsten als nadeel hebben dat er geen overkoepelend begrip bovenstaat. Hernoemen kan een optie zijn ? IPA (overleg) 16 feb 2018 14:27 (CET)
OK, ik snap het: een Nederlands persoon geëxecuteerd tijdens de Tweede Wereldoorlog kan ook een Nederlands nazi-spion zijn die in Engeland werd geëxecuteerd. Ik vraag even aan Lidewij of zij nog voorstellen heeft, want zij heeft het beste overzicht over de aanwezige categorieën. Mendelo 16 feb 2018 16:54 (CET)

Binnen Categorie:Slachtoffer Nazisme >> Categorie:Slachtoffer van het naziregime komen uiteindelijk te veel personen . Categorie: Belgisch slachtoffer van het naziregime of Categorie: Belgisch slachtoffer naziregime wordt al wat beter. Een overkoepeling van alle personen helpt bij het zoeken. Er zal nog een andere bij moeten komen. Binnen de classificatie bij Wpnl loop ik telkens vast. Dus eens goed (her)bezinnen. Wat vinden jullie ? --Lidewij (overleg) 17 feb 2018 12:13 (CET)

ik heb er geen idee van hoe / waar je de bestaande categorieën kan vinden. IPA (overleg) 18 feb 2018 03:28 (CET)

Ik sluit me ook aan bij de benaming Categorie: Belgisch slachtoffer van het naziregime. In het overkoepelende Categorie: Slachtoffer van het naziregime. En dat komt ook ergens in. Categorie: Oorlogsslachtoffer lijkt me de juiste koepelcategorie.
(IPA, de bestaande categorieën zijn alleen gemakkelijk terug te vinden als ze op een logische manier in elkaar gestructureerd zitten. En dat is een werk van lange adem.) Mendelo 18 feb 2018 14:07 (CET)

Activisme

Het activisme van de Vlaamse nationalisten activisme (België) noemen lijkt mij zoiets als olie op het vuur gieten. (Ik weet dat het zo van Wiκipediα kwam.) Groet. Mendelo 18 feb 2018 17:34 (CET)

  • lol, ik had het niet eens zo bekeken. Hernoem gerust :-) IPA (overleg) 18 feb 2018 17:46 (CET)

gedaan

Dieudonné Bourgignon

De bronnen lijken hem te spellen als Dieudonné Bourguignon. Tenzij u een goede reden heeft om aan te nemen dat Bourgignon correct is, zou ik dus Bourguignon schrijven... Mendelo 23 feb 2018 21:47 (CET)

Overgenomen van wikipedia, en niet gecontroleerd of WP het juist had... Goed gespot ! IPA (overleg) 24 feb 2018 00:09 (CET)

(Graag gedaan.)
En... de y in de naam Geerardyn in het artikel http://theater.ua.ac.be/nevb/html/Geerardyn,%20Maurits.html laat mij aannemen dat de spelling van zijn naam met y juister is.
  • ik twijfel, ik kom beiden tegen. IPA (overleg) 24 feb 2018 21:25 (CET)
In geval van twijfel wil ik de spelling van die encyclopedie wel volgen, (maar niet hun kleinschrijving van van en de in familienamen.)

Durnez

Marcel arriveerde terug thuis op 18 mei 1945. brief arriveert die Marcel schreef op 1 mei en waarin hij het verhaal vertelde.

Wat is er bedoeld met die brief? De zin loopt niet zo vlot. Mendelo 2 mrt 2018 21:12 (CET)

🏆
Hallo IPA.

Welkom! Je hebt al meegewerkt aan vijf of meer inhoudelijke artikelen. Daardoor verdien je alvast een beker.

gedaan

Prosper Dezitter

https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Prosper_Dezitter&oldid=48480937

Ik kon niet verwijzen als vertaling van Dezitter omdat het vrij hetzelfde is als WP

R C peña

De Man

Ik zag de doorverwijzing bij dhr. de Man. Even dit over de kleineletterspelling van familienamen. Sommige naslagwerken en instituten in België gebruiken, omdat ze daar op een bepaald moment in het verleden mee begonnen zijn, de Nederlandse spelling van familienamen, waarin de tussen-de of -van altijd kleingeschreven wordt. Ik probeer de "officiële" spelling aan te houden (geboorteregister), maar er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld is Paul van Ostaijen met die spelling bekend geworden, en niet als (Leopoldus) Van Ostayen. Sommigen in België schrijven hun de of van ook met kleine letter, omdat ze van adel zijn, omdat hun ouders de naam meebrachten uit Nederland, of misschien nog andere redenen. Het is dus niet voor de hand liggend om de "officiële" spelling snel even te checken. Mendelo 27 mrt 2018 20:30 (CEST)

Ik baseer me -bij gebrek aan beter- maar op hoe wikipedia het schrijft. Afhaneklijk van de bron varieert het toch steeds. Ik heb als kind altijd geleerd dat de kleine d enkel wordt gebruikt bij adel, maar dat klopt blijkbaar niet. IPA (overleg) 27 mrt 2018 22:48 (CEST)

Pinkpop

ik krijg volgende mededeling: "vanwege uitzendrechten is het niet mogelijk om deze uitzending buiten Nederland te bekijken". :-) IPA (overleg) 17 jun 2018 00:47 (CEST)

  • Deze ook?
https://www.npostart.nl/live/npo-2-extra
  • jep :-) Ik krijg genoeg muziek voorgeschoteld hoor, ik zie minstens één concert per week, en dan is er nog youtube, spotify en de gespecialiseerde media. IPA (overleg) 17 jun 2018 00:55 (CEST)

Ik was benieuwd, ik had begrepen dat er dit weekeinde voor pinkpop een uitzonder was. --Olive 17 jun 2018 01:13 (CEST)


Foto's

en de vindbaarheid daar van. Van een gebruiker zijn ongeveer 1500 lemma (meestal over Indonesië) verwijderd, omdat men oa de bronnen uit de kranten van 70 jaar en ouder niet accepteerde. Men wil artikelen beschreven uit literatuur liefst uit de 21 eeuw. De gebruiker heeft op veel pagina's de zelfde foto's gebruikt. Door de foto-link op de overleg pagina te zetten verstoor hij het lemma niet en blijft de link vindbaar. Ook linken tussen <!-- --> blijven intern vindbaar. Ze verstoren de pagina niet, het heeft dan ook geen zin dit te verwijderen.
Misschien heb je nog wat foto's toe te voegen? Wanneer je groepen bezoekt zal je vast wel iets bij je hebben om foto's te maken.

Groet, Lidewij (overleg) 5 aug 2018 10:40 (CEST)

Ah, duidelijk nu. IPA (overleg) 5 aug 2018 23:10 (CEST)

Paus

De titel 'paus' is op Wikisage geen deel van de lemmanaam. Mendelo 7 aug 2018 04:20 (CEST) thx, was me ontgaan IPA (overleg) 7 aug 2018 20:20 (CEST)

Doorverwijzing

Beste IPA, maak zelf even een keuze in de doorverwijzing. ...And You Will Know Us By The Trail Of Dead of ...And You Will Know Us by the Trail of Dead? Mvg, Lidewij (overleg) 4 feb 2019 13:39 (CET)

  • Gebeurd. Knap opgemerkt.IPA (overleg) 4 feb 2019 13:42 (CET)
    • Soms een dagje onderhoud ;-) Kost veel tijd en weinig winst, maar toch nodig. Groetjes, Lidewij (overleg) 4 feb 2019 13:48 (CET)

Vertaalfouten

Ik zag net in Harro Schulze-Boysen dat Geschwister vertaald werd als "zussen" en Herausgabe als "heruitgave". Dat zijn fouten. Als u nog meer artikelen vermoedt waarin dit gebeurd zou kunnen zijn, kan u die nog eens nakijken of me eventjes melden om ze na te lezen. Mendelo 27 feb 2019 19:58 (CET)

Vergeten helden uit WOII

Misschien heb je iets aan dit krantenartikel gents-koppel-ontvangt-75-jaar-na-tweede-wereldoorlog-postume-eretitel-voor-opvang-joodse-vrouw-onze-ouders-vonden-het-hun-plicht-als-mens?--Gentenaar (overleg) 1 nov 2019 12:04 (UTC)

Die had ik gemist. Bedankt om in de aandacht te brengen !! IPA (overleg) 1 nov 2019 15:53 (UTC)

  • Jacques Loontjens: echt veel sporen zijn er helaas niet achtergebleven van het echtpaar. De tand des tijds is ongenadig, of net waarom de opname in wikisage zo belangrijk is.IPA (overleg) 1 nov 2019 16:18 (UTC)

Foto aangepast

Mala Zimetbaum plantsoen

Foto is aangepast. Groet, Lidewij (overleg) 17 nov 2019 11:53 (UTC) PS is deze stenenmassa met 4 boompjes een Plantsoen Lidewij (overleg) 17 nov 2019 11:59 (UTC)

Oorlogsmonument

IPA, we hebben nog zo weinig oorlogsmonumenten, dat ik het wel prettig vond om een overkoepel categorie te hebben. Mvg, Lidewij (overleg) 6 sep 2020 23:12 (UTC)

Rancuneus?

Geachte IPA,
U beweert op uw gebruikerspagina dat aan deze webstek volgens u heel veel boosaardige rancuneuze mensen bijdragen. Nogal boud en subjectief dunkt me. Wat is veel, laat staan heel veel? Er zijn vast mensen die rancuneus, ontevreden en/of gefrustreerd (maak deze lijst van bijvoeglijke naamwoorden zelf af en kleur de plaatjes) zijn in bijvoorbeeld WMF en daar zijn weggegaan of weggestuurd, maar ik zie verschillende namen die op beide platforms bewerken.
Terzijde: is er iemand die mijn accountnaam kan veranderen opdat deze gelijk is aan mijn naam op WMF-sites? Klaas `Z4␟` V:  20 feb 2022 12:02 (UTC)

Hallo Klaas,
IPA verwees naar situaties op Wikipedia. En ja, soms komen op Wikipedia rancuneus geworden mensen hier hun frustratie uitwerken, maar het is gekalmeerd (lijkt mij).
Voor gebruikersnaamwijzigingen kan je het best bij Guido terecht.
Groeten, Mendelo 20 feb 2022 16:27 (UTC)
ik verwees idd. naar wikipedia. En ik blijf bij dat oordeel, die "encyclopedie" draait vaan een groot deel niet meer om inhoud maar om rancuneuze zieltjes.IPA (overleg) 20 feb 2022 21:17 (UTC)