Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Overleg gebruiker:Graaf Statler/Jimbocoin

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Allemaal leuk en aardig maar wat gaat de machtige lobby van de wapenindustrie hievan vinden? Want als iedereen via de Jimbocoin een inkomen kan verwerven zijn veel oorlogen opeens overbodig. De Kolonel (overleg) 30 mei 2015 11:34 (CEST)

Dan krijg je dit. Tot doodsbedreigingen aan toe, niet eens van de wapenindustrie. Ik denk dat daar ook het grote probleem van dit idee ligt. Mensen doen in principe graag iets voor een ander, maar weten vaak niet hoe. Als zij iemand kunnen helpen door te schrijven zullen ze dat doen. Dit systeem is gebaseerd op recycling van een betaalmiddel, de Jimbocoin, én goederen én het verspreiden van vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar informatief. In tegenstelling van Varoufakis kies ik niet voor de bestaande systemen maar voor het gebruik maken van een foundation en een alternatief betaalsysteem, niet gebaseerd op winst en speculatie, zelfs niet op het bestaande geld. Inderdaad kan dan elke idioot met waanzinnige ideeën en de wapenindustrie inpakken. Als iemand namelijk wat bezit en een leven heeft opgebouwd heeft hij geen trek in dat soort idioterie. Graaf Statler (overleg) 30 mei 2015 23:20 (CEST)
Maar weet wel dat volgens dit systeem Jimbo de armste ipv de rijkste "bijdrager" wordt want goedbeschouwd heeft hij tot op heden uitsluitend de boel lopen saboteren. En hij komt ermee weg dat is dan nog wel knap. Hoe je het ook wendt of keert, deze troll dwingt toch respect af. In het Wikimedia Foundation Annual Plan/2015-16 staat : Improve our ability to identify and support successful experimental projects. Ik denk dat je gelijk maar de proef op de som moet nemen en dit project op die overlegpagina moet aanmelden Graaf. Als ze het niet omarmen is het meteen voor iedereen duidelijk: de enige bedoeling van de foundation is om de projecten in zo kort mogelijke tijd volledig naar de mallemoer te helpen! De Kolonel (overleg) 30 mei 2015 23:51 (CEST)
Ik wil het nog verder uitwerken Kolonel. Ik denk ook aan een Jimbo-pakketzegel. In heel veel containers is plaats over, een ook in vrachtwagens en zo. Door deze capaciteit te gebruiken die niks kost kunnen vervoersbedrijven goede sier maken. Het enorme voordeel is dat er miljoenen en miljoenen mensen vast willen meedoen en er is safety in numbers. Ik denk namelijk dat mensen het heel leuk vinden beloond te worden met "iets" waar ze wat mee kunnen doen maar wat toch geen geld is. Daarom moet je ook een nostalgisch waardeloos plastic muntje maken wat vooral mooi is. (met de kop van Jimbo erop;)) Iets wat iemand kan vasthouden. En het geheel houdt wel wat in. Je moet een bankachtig iets opzetten, een handeldelsplatform, eigenlijk moet je een nieuw economisch wiel uitvinden.
En misschien is de bitcoin, behoudens dat dat volgens mij een hap gebakken lucht is, te veel op het bestaande geld gebaseerd. Te veel een koets waar een motortje op gezet is en dan heb je een auto.
Bovendien gaat het om een non-profite project. We willen er simpelweg niets aan verdienen omdat dat tegen de doelstellingen van de foundation ingaat. (En de onze.) Dus,mocht de Jinbocoin een te hoge waarde tegenover bestaand geld krijgen, wat kan, dan drukken we een berg Jimbocoins bij en besteden die aan b.v. infrastructuur in de derde wereld. Of aan de ouderenzorg in, weet ik veel, Kortom, met de Jimbocoin kunnen we via de wijdverspreide infrastructuur van Wikimedia/pedia net zo veel goederen en diensten verdelen en verspreiden en recycelen als we maar willen. Zonder dat er maar een speculant of profiteur tussen komt. Fascinerend... Graaf Statler (overleg) 31 mei 2015 00:51 (CEST)

Je zou het zo kunnen maken: ieder keer dat iemand je bedankt voor een bijdrage ontvang je automatisch een Jimbo. Een virtuele "betaaleenheid". De foundation richt vervolgens webshops in waar je met die Jimbo's goederen kan kopen. Zo krijgen ze vanzelf waarde. De Jimbo's zullen daardoor zeer gewild worden en al spoedig zal je in winkels, kroegen, supermarkten etc ook met Jimbo's kunnen betalen. De banken en politici zullen in paniek raken: ze verliezen het grip op de geldstromen! Het blijft echter -de naam Jimbo zegt het al- altijd een beetje dubieus.

Daarom zullen er ook harde garanties moeten komen. Ik stel voor de Statler: een zilveren munt met de materiaalwaarde van 1000 Jimbo's en de Zeiksnor: een goudstaaf met de materiaalwaarde van 1000 Statlers. Overbevolking, ongelijkheid, natuurrampen, vluchtelingen, oorlog, discriminatie, ziekte. Alles in een klap opgelost. Fascinerend inderdaad. De Kolonel (overleg) 31 mei 2015 03:02 (CEST)

Nou, een ding weet ik zeker, bij de zeiksnors en statlers hoeft geen enkele immorele grappenmaker het nog te proberen met zijn oorlogjes en hongersnoden creëren want zo een type trappen we er met een pisboog uit! Bonus vriend? Omdat je zo een geweldige bankier bent? Carrière in het buitenland? Dat treft. Toevallig zoeken we voor onze taverna in Pireus nog een afwashulp, dus je bent bij deze bevorderd. En vergeet niet de zwerfkatten te voeren, anders trappen we je er gewoon uit. Met de bekende zeiksnorboog. Maar Jimbo's bekt zo lekker. En vergeet niet, Jimbo is een salonfadige celebrity, die is als troll nog nooit ontmaskerd is zoals wij door die Dereckson ;).
Maar als ik zie, hoe een stompzinnige wiskundige formule, wat de bitcoin is, een forse waarde kan krijgen, zie ik niet in dat iets dergelijks (Jimbocoins) maar dan gesteund door een wereldwijde foundation met miljoenen vrijwilligers niet een miljardenwaarde kan krijgen waarbij de geldstromen wel verstandig gestuurd worden en de rijkdom en welvaart beter verdeelt kan worden. Vergeet niet dat het huidige geldsysteem feitelijk failliet is.... Graaf Statler (overleg) 31 mei 2015 11:38 (CEST)