Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Overleg:Paracelsus: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(→‎Celsus: bron voor de tweede theorie over de naam Paracelsus)
Regel 38: Regel 38:


[[User:Mendelo|Mendelo]] 22 feb 2022 15:58 (UTC)
[[User:Mendelo|Mendelo]] 22 feb 2022 15:58 (UTC)
::Die tweede theorie over Hohenheim->Paracelsus bestaat wel degelijk en is te vinden in ''The Life of Paracelsus'' door Anna M Stoddart ([https://archive.org/details/lifeofparacelsus00stoduoft/page/38/mode/2up?view=theater&q=celsus P. 88: 'Birth, childhood, education]) en staat eveneens in de Duitse Wikipedia. Lijkt me dus toch vermeldenswaard. mvg, [[Gebruiker:Jules|Jules]] ([[Overleg gebruiker:Jules|overleg]]) 27 feb 2022 12:44 (UTC)

Versie van 27 feb 2022 12:44

Iatrochemie

De oude versie van dit artikel (overgenomen van hier) zei: "Vanwege dit concept wordt Paracelsus als de vader van de moderne geneesmiddelbereiding, of iatrochemie, beschouwd." Maar volgens de Duitse wikipagina werd iatrochemie verdrongen door de moderne geneeskunst: "Auch seitens der Medizin wurde die Iatrochemie zunehmend durch die insbesondere durch Herman Boerhaave in Holland, Friedrich Hoffmann in Deutschland und Thomas Sydenham in England vertretene rationell-empirische Medizin verdrängt." (Werd hier opgemerkt.)

Een tussenoplossing is mogelijk. Als uitvinder van de Iatrochemie werkte Paracelsus als een vernieuwer in de geneeskunde. Maar de Iatrochemie is intussen achterhaald. —Mendelo 4 sep 2012 22:32 (CEST) (Aangepast met deze bewerking.)

Moeder

Bombastisch

Paracelsus stond bekend om zijn lange volzinnen vol hoogdravende taal tijdens zijn colleges. Van het gedeelte van zijn familienaam Bombastus is dan ook de uitdrukking ’bombastisch taalgebruik’ afgeleid.

Etymologisch woordenboek: https://www.dwds.de/wb/bombastisch

http://wordsmith.org/words/bombastic.html

Latijn: bombax: een bolletje katoen; kort gezegd een watje.

Ik laat de bewering over ’bombastisch taalgebruik’ weg. Mendelo 27 feb 2018 15:31 (CET)

Homeopathie

Het artikel zei:

Ook homeopaten zien in hem de grote voorloper omdat hij, zonder het tot een systeem of methode uit te bouwen, het principe van homeopathische geneesmiddelkeuze heeft beschreven en toegepast. In het Volumen Paramirum gaf hij een prachtige beschrijving van wat zich later tot de homeopathische geneeswijze zou ontwikkelen: „De vertegenwoordigers van de vierde richting heten spiritales, omdat ze in staat zijn de geesten van de kruiden en wortels te overmeesteren en hun te gebieden de zieke vrij te laten die zij hebben gevangen en ziek gemaakt. Net als wanneer een rechter iemand in de boeien sluit: dan is hij ook de enige die hem kan helpen. Want de boeien zijn van hem en de sleutel ook; alleen hij kan het weer ontsluiten. Op dezelfde wijze worden de geboeide zieken door de geesten van de kruiden bevrijd.”

Het ontsnapt me even om het verband te zien met homeopathie. Mendelo 27 feb 2018 20:36 (CET)

Celsus

Het artikel zei:

Hij nam later in zijn leven de naam Paracelsus aan, mogelijk als vergriekste/verlatijnste versie van ’Hohenheim’, waarschijnlijker dan ’superieur aan Celsus’, een verwijzing naar de vroeg-Romeinse arts Celsus.

en had hiervoor als bron: https://www.heilpflanzen-welt.de/2002-09-Paracelsus-Zwischen-Legende-und-sagenhaftem-Ruhm/ Paracelsus – Zwischen Legende und sagenhaftem Ruhm]

Dit detail stat niet meer in deze bron. Para-Celsus zou trouwens ook niet betekenen ’superieur’ aan Celsus, maar, ’naast’ of ’op gelijke voet aan’ Celsus. Hij uitte hiermee dat hij zich al rivaal opstelde tegen de overgeleverde geneeskunde van [Galenus en] Celsus. https://collection.sciencemuseumgroup.org.uk/people/cp72721/paracelsus

Mendelo 22 feb 2022 15:58 (UTC)

Die tweede theorie over Hohenheim->Paracelsus bestaat wel degelijk en is te vinden in The Life of Paracelsus door Anna M Stoddart (P. 88: 'Birth, childhood, education) en staat eveneens in de Duitse Wikipedia. Lijkt me dus toch vermeldenswaard. mvg, Jules (overleg) 27 feb 2022 12:44 (UTC)