Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Overleg:Hoogsensitiviteit: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 13: Regel 13:


[[User:Mendelo|Mendelo]] 17 aug 2017 11:29 (CEST)
[[User:Mendelo|Mendelo]] 17 aug 2017 11:29 (CEST)
==Hoogsensitiviteit==
(Afkomstig van [http://nl.wikisage.org/w/index.php?title=Overleg_gebruiker:Richardkiwi&oldid=295245 Overlegpagina])
Beste Richardkiwi
Hoogsensitiviteit is een psychologisch begrip, zoals voor het eerst geformuleerd en omschreven door Elaine Aron. Heeft u een bron voor de toevoegingen die u in het artikel deed, die over iets anders gaan dan wat Elaine Aron beschreef? Of zou dit plaats kunnen vinden onder een naam als overgevoeiligheid? [[User:Mendelo|Mendelo]] 16 sep 2019 11:55 (UTC)
:Beste Mendelo, ik heb de boeken van Elaine N. Aron. Wat ik beschrijf valt ook onder hoogsensitiviteit, echter in dit geval veroorzaakt door omstandigheden. Ik zou niet weten waarom dat niet in het artikel zou passen. Misschien een ander kopje? Zelf ben ik ook hoogs. Als verslavingsdeskundige weet ik waar ik over praat. Niet overal zijn bronnen voor, althans ik heb nog niet gekeken, maar dit is geen Wikipedia zoals u weet, waar ieder woord op een waagschaal wordt gelegd, als u begrijpt wat ik bedoel. Uiteraard kan ik eens kijken of ik iets kan vinden (als bron), maar ik heb nu geen tijd en ben door omstandigheden ziek. - [[Gebruiker:Richardkiwi|Richardkiwi]] ([[Overleg gebruiker:Richardkiwi|overleg]]) 16 sep 2019 14:14 (UTC)


==Drugs==
==Drugs==

Huidige versie van 18 sep 2019 om 12:15

Spelling

In de boeken van Elaine N. Aron (Nederlandse uitgeve) staat de spelling:

  • hoog sensitief persoon
  • hoogsensitiviteit
  • HSP
  • HSP's

Men schrijft vaak woorden aaneen in het Nederlands. http://woordenlijst.org/leidraad/6/8 Is dit noodzakelijk bij "hoog sensitief persoon"? Ik zie overeenkomst met "hoog tijd", "hoge nood",... Het is in dat geval niet noodzakelijk om de woorden aaneen te schrijven. Wanneer men de vergelijking trekt met een woord als hoogbegaafd, dan lijkt er een voorkeur te zijn om het wel aaneen te schrijven. Hoe meer dit woord ingeburgerd raakt als een vaste combinatie, hoe meer het de neiging heeft om aaneengeschreven te worden.

HSP: hoofdletters zijn niet nodig. http://woordenlijst.org/leidraad/17/3

HSP's: niet HSP'ers, of zeker niet HSP'rs. De hsp is de persoon. Als meervoud bij een letterwoord volstaat de 's.

Mendelo 17 aug 2017 11:29 (CEST)

Hoogsensitiviteit

(Afkomstig van Overlegpagina)

Beste Richardkiwi

Hoogsensitiviteit is een psychologisch begrip, zoals voor het eerst geformuleerd en omschreven door Elaine Aron. Heeft u een bron voor de toevoegingen die u in het artikel deed, die over iets anders gaan dan wat Elaine Aron beschreef? Of zou dit plaats kunnen vinden onder een naam als overgevoeiligheid? Mendelo 16 sep 2019 11:55 (UTC)

Beste Mendelo, ik heb de boeken van Elaine N. Aron. Wat ik beschrijf valt ook onder hoogsensitiviteit, echter in dit geval veroorzaakt door omstandigheden. Ik zou niet weten waarom dat niet in het artikel zou passen. Misschien een ander kopje? Zelf ben ik ook hoogs. Als verslavingsdeskundige weet ik waar ik over praat. Niet overal zijn bronnen voor, althans ik heb nog niet gekeken, maar dit is geen Wikipedia zoals u weet, waar ieder woord op een waagschaal wordt gelegd, als u begrijpt wat ik bedoel. Uiteraard kan ik eens kijken of ik iets kan vinden (als bron), maar ik heb nu geen tijd en ben door omstandigheden ziek. - Richardkiwi (overleg) 16 sep 2019 14:14 (UTC)

Drugs

Richardkiwi voegde iets toe wat niets te maken heeft met de gewoonlijke definitie van hoogsensitivitieit. Namelijk in verband met drugs. Aangezien het hier om een gelijkaardig woord gaat met een andere betekenis, opteer ik ervoor om dit zo veel mogelijk apart te houden. Een toegevoegde bron hierover heeft het over sensory hypersensibility. Hyper is 'over'. Mij lijkt de vertaling dus overgevoeligheid. Zintuiglijke overgevoeligheid zou een mogelijkheid zijn. Een druggebruiker en een hsp zijn twee andere thema's. Mendelo 16 sep 2019 14:48 (UTC)

Op het einde voegt u toe:
Het gebruik van een harddrug, kan bij hoogsensitieve personen tot een psychose leiden, waar dit bij gemiddelde personen zeer zelden voorkomt.

Daar lijkt u mij de twee betekenissen door elkaar te haspelen. Mendelo 16 sep 2019 14:52 (UTC)