Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Ouders van Nu

Uit Wikisage
Versie door Zwmacoaan (overleg | bijdragen) op 16 dec 2020 om 12:59
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ouders van Nu is sinds 1967 een Nederlands maandblad met aanstaande en jonge ouders als doelgroep.

In het tijdschrift staan elke maand interviews en reportages over de ontwikkeling van het kind, handige tips, persoonlijke verhalen en herkenbare columns. Daarnaast brengt het tijdschrift elk jaar een aantal themanummers uit. In deze edities staat één thema centraal zoals vakantie, voeding, duurzaamheid en peuters.

Tegenwoordig is Ouders van Nu meer dan alleen een tijdschrift: het is een multimediaal platform in Nederland. Met het tijdschrift, de website, de app, winkel, evenementen en vele andere initiatieven worden ruim 4 miljoen (aanstaande) ouders per maand bereikt. Ouders van Nu was jarenlang onderdeel van Sanoma Media, maar is in 2020 overgenomen door DPG Media Magazines.

Geschiedenis

Ouders van Nu was bij de oprichting in 1967 het eerste ‘vakblad’ voor ouders. De initiatiefnemers voor het blad waren de artsen J.H Uit den Bogaard, J. Euwema en M. van Beugen. In het eerste voorwoord (de geboorteaankondiging van het tijdschrift) geven de oprichters aan dat de tijd tegenwoordig zo snel gaat en dat veranderingen bijna niet bij te houden zijn… “En tóch zullen wij als ouders van Nu onze kinderen moeten grootbrengen voor een samenleving van morgen! […]de ouders van nu zullen een weg moeten zien te vinden. Daarbij wil dit tijdschrift proberen hen te helpen.”

En voor de onzekere ouder waren er geruststellende woorden: “We kunnen gerust zijn: onze kinderen worden tóch wel groot, dankzij onze opvoeding, maar gelukkig ook ondanks onze opvoeding.” Een ding is duidelijk: veel is er niet veranderd.

Ook in de eerste uitgaven gingen de artikelen over alles wat er komt kijken bij het krijgen en het hebben van een kind: zwanger worden, IVF, de bevalling, baby’s peuters. Maar ook onderwerpen als stiefmoeders, een anti-autoritaire opvoeding, vieze woorden en diefstal werden behandeld. Richtte het tijdschrift zich in het begin naast baby’s ook op pubers met daarbij onderwerpen als roken en uitgaan.[1] Tegenwoordig is het blad vooral voor ‘kersverse’ ouders en ouders met kleine kinderen.

In 1971 kreeg het blad voor het eerst een hoofdredacteur: Rita Kohnstamm. Onder haar leiding lanceerde Ouders van Nu in 1973 de rubriek Man, vrouw samenleven. Emancipatie, de rolverdeling in het huishouden en homoseksualiteit bij kinderen; het werd allemaal behandeld. Anders dan nu bestond er in die tijd geen platform voor ouders. Met de nieuwverworven keuzevrijheden kwam de behoefte aan informatie en daar voorzag Ouders van Nu in.[2] En nog steeds na al die jaren voorziet Ouders van Nu in de informatiebehoefte van jonge (aanstaande) ouders.

Producten

Ouders van Nu wil niet alleen met een tijdschrift (aanstaande) ouders helpen, maar zoekt ook naar andere manieren om er voor ze te zijn. Zo was er jarenlang een Ouders van Nu Advieslijn waar pedagogen advies gaven bij opvoedvragen en zijn er altijd opvoedboeken uitgegeven door Ouders van Nu.

Ruim vijftig jaar na de lancering van het allereerste magazine is Ouders van Nu uitgegroeid tot een sterk crossmediaal merk en rots in de branding voor heel veel ouders. Met extra producten en diensten als:

  • Zwanger- en Babyapp: een gratis app waarmee er de zwangerschap of de ontwikkeling van het kind kan worden gevolgd.
  • Zwanger- en Babybox: gratis aan te vragen voor zwangere vrouwen.
  • Ouders van Nu Shop: een selectie van baby-items.
  • Ouders van Nu Voordeelpas, een digitale pas dat korting biedt.
  • Ouders van Nu forum, een forum dat gekoppeld is aan oudersvannu.nl.
  • In de wolken Festival, het eigen Ouders van Nu-event dat jaarlijks zo’n 20.000 (aanstaande) ouders trekt.
  • Ouders van Nu boeken, handboeken over zwangerschap en de ontwikkeling van baby tot peuter.
  • Ouders van Nu eco-kledinglijn: ontworpen voor pasgeboren baby’s. De genderneutrale set is gemaakt van zacht, verantwoord geproduceerd biokatoen.

Maatschappelijke betrokkenheid

Ouders van Nu staat in de top 3 van de most trustworthy brands in het BrandZ top 100 most value brands. Dit staat ze samen met NOS en NPO 1. En uit recent onderzoek van Ipsos in 2018 blijkt dat 69% van de Nederlanders informatie van Ouders van Nu als zeer betrouwbaar ervaart.

Ouders van Nu zet haar autoriteit graag in voor maatschappelijke belangen. Zoals de Papa Petitie in 2015 waarmee gepleit werd voor langer kraam- en ouderschapsverlof voor vaders/partners. Meer dan 40.000 mensen hebben hier hun handtekening onder gezet. Ook met de campagne Goed onderwijs, ik teken ervoor! (2020) Kwam Ouders van Nu in het nieuws. Ruim 40.000 handtekening werden opgehaald met deze actie om de acties in het onderwijs te steunen. Eerder zette Ouders van Nu zich ook al in voor verruiming van de wet voor meervoudig ouderschap.

Columnisten en auteurs

In de loop der jaren is er veel samengewerkt met vele (bekende) columnisten, bloggers, experts en opvoedkundigen waaronder:

Externe links

Ouders van Nu

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Koninklijke Bibliotheek. www.kb.nl
  2. º Trouw: 'Ouders van Nu-moeder moet niks, maar wil alles'
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow