Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Oscar Catherine: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
Regel 1: Regel 1:
'''Oscar Catherine''', codenaam '''Manfriday''' ([[Frameries]] [[15 februari]] [[1912]] - ?) was een [[België|Belgische]] [[sergeant]] in het Belgisch leger bij het uitbreken van de [[Tweede Wereldoorlog]]. Hij raakte gewond tijdens de en werd geëvacueerd naar [[Engeland]] waar hij werd gerecruteerd door de [[SOE]].<ref>Beheaded by Hitler: Cruelty of the Nazis, Civilian Executions and Judicial Terror 1933-1945, [[Colin Pateman]], Fonthill Media 2014, 240p.</ref><ref>Sabotage in Belgium, [[Bernard O'Connor]] 2017, 234p.</ref>
+
'''Oscar Catherine''', codenaam '''Manfriday''' ([[Frameries]] [[15 februari]] [[1912]] - ?) was een [[België|Belgische]] [[sergeant]] in het Belgisch leger bij het uitbreken van de [[Tweede Wereldoorlog]]. Hij raakte gewond tijdens de [[Slag om Duinkerke (1940)|Slag om Duinkerke]] en werd geëvacueerd naar [[Engeland]] waar hij werd gerecruteerd door de [[SOE]].<ref>Beheaded by Hitler: Cruelty of the Nazis, Civilian Executions and Judicial Terror 1933-1945, [[Colin Pateman]], Fonthill Media 2014, 240p.</ref><ref>Sabotage in Belgium, [[Bernard O'Connor]] 2017, 234p.</ref>
  
Catherine raakt gewond tijdens de [[Achttiendaagse Veldtocjt]] en was een van de soldaten die in 1940 naar Engeland wist te ontkomen tijdens de [[Slag om Duinkerke (1940)|Slag om Duinkerke]].
+
Op 28 januari 1942 werd hij geparachuteerd boven [[Maubeuge]]. Zijn radio-operator [[Gaston Aarens]] kreeg zijn radio niet aan de praat. Ze reisden toch naar [[Bergen (België)|Bergen]] waar ze de propagandaopdracht hadden contact te zoeken met christen-democratische arbeidersmilieu's om de arbeiders te overtuigen tot een ‘go slow policy’, d.w.z. passieve sabotage door zo traag mogelijk te werken, en het proberen mijnwerkers te overtuigen te staken voor zondagsrust en tegen het gebrekkig eten.
  
Op 28 januari 1942 werd hij geparachuteerd boven [[Maubeuge]]. Zijn radio-operator [[Gaston Aarens]] kreeg zijn radio niet aan de praat. Ze reisden toch naar [[Bergen (België)|Bergen]], waar ze de propagandaopdracht hadden contact te zoeken met christen-democratische arbeidersmilieu's om de arbeiders te overtuigen tot een ‘go slow policy’, d.w.z. passieve sabotage door zo traag mogelijk te werken, en het proberen mijnwerkers te overtuigen te staken voor zondagsrust en tegen het gebrekkig eten.
+
In Bergen scheidden hun wegen. Met behulp van zijn persoonlijk vriendennetwerk slaagde Catherine er onder onder meer spoorwegen te saboteren. Tevens trachten hij een sluikblad op te richten.   
 
 
In Bergen scheidden hun wegen. Met behulp van zijn persoonlijk vriendennetwerk slaagde Catherine er onder onder meer spoorwegen te saboteren. Tevens trachte hij een sluikblad op te richten.   
 
  
 
Op 17 januari 1943 werd Catherine gearresteerd. Hij werd naar het [[concentratiekamp]] van [[Dachau (concentratiekamp)|Dachau]] gedeporteerd maar overleefde het kamp.
 
Op 17 januari 1943 werd Catherine gearresteerd. Hij werd naar het [[concentratiekamp]] van [[Dachau (concentratiekamp)|Dachau]] gedeporteerd maar overleefde het kamp.

Huidige versie van 21 sep 2019 om 15:27

Oscar Catherine, codenaam Manfriday (Frameries 15 februari 1912 - ?) was een Belgische sergeant in het Belgisch leger bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Hij raakte gewond tijdens de Slag om Duinkerke en werd geëvacueerd naar Engeland waar hij werd gerecruteerd door de SOE.[1][2]

Op 28 januari 1942 werd hij geparachuteerd boven Maubeuge. Zijn radio-operator Gaston Aarens kreeg zijn radio niet aan de praat. Ze reisden toch naar Bergen waar ze de propagandaopdracht hadden contact te zoeken met christen-democratische arbeidersmilieu's om de arbeiders te overtuigen tot een ‘go slow policy’, d.w.z. passieve sabotage door zo traag mogelijk te werken, en het proberen mijnwerkers te overtuigen te staken voor zondagsrust en tegen het gebrekkig eten.

In Bergen scheidden hun wegen. Met behulp van zijn persoonlijk vriendennetwerk slaagde Catherine er onder onder meer spoorwegen te saboteren. Tevens trachten hij een sluikblad op te richten.

Op 17 januari 1943 werd Catherine gearresteerd. Hij werd naar het concentratiekamp van Dachau gedeporteerd maar overleefde het kamp.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Beheaded by Hitler: Cruelty of the Nazis, Civilian Executions and Judicial Terror 1933-1945, Colin Pateman, Fonthill Media 2014, 240p.
  2. º Sabotage in Belgium, Bernard O'Connor 2017, 234p.