Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Orthopedisch schoenmaker: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Orthopedisch_schoenmaker&diff=cur&oldid=45611817 -1- Patrick Creemers 26 dec 2015)
 
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Orthopedisch_schoenmaker&oldid=45663180)
 
Regel 1: Regel 1:
De orthopedisch schoenmaker is erkend door het RIZIV voor het maken van steunzolen en orthopedische schoenen op maat, dat wil zeggen dat je bij hem terecht kan voor het laten aanmeten of maken van een paar orthopedische schoenen of steunzolen op maat, waarvoor je een gedeelte terug krijgt van de mutualiteit.


"steunzolen" worden op maat gemaakt door de orthopedisch schoenmaker of bandagist door middel van een blauwdruk apparaat en een 3d maatname van de voet, voor het maken van een paar maatsteunzolen heeft de orthopedisch schoenmaker deze twee maat-name technieken nodig omdat het een niet zonder het andere kan.
Een '''orthopedisch schoenmaker''' is een [[schoenmaker]] die zich bezighoudt met het maken van steunzolen en orthopedische schoenen op maat. Het beroep "orthopedische schoenmaker" wordt in België erkend door het [[Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering|RIZIV]]. Hierdoor is het mogelijk een gedeelte van de kosten door het Belgische [[ziekenfonds (België)|ziekenfonds]] vergoed te krijgen.
De blauwdruk geeft exact weer tot op 1mm waar er overdruk is zoals zich dat in de voet voordoet bij een belaste stand, de 3d maat-name kan gebeuren met gips wat men niet meer gebruikt, of wat sinds 1986 ongeveer tot op de dag van vandaag als ultieme maat-name techniek wordt beschouwd en meest accurate en aangename voor beide partijen, de wassen plaatjes.
Rond diezelfde tijd kwamen de schuim drukdozen ook op de markt die veel goedkoper zijn als de wassen plaatjes en om die reden veel worden gebruikt, maar helaas niet het gewenste effect kunnen garanderen voor het vervaardigen van een paar maatsteunzolen.


De orthopedische schoenen worden op maat gemaakt met eveneens een blauwdruk van de voeten waarop men de maten van de voeten noteert, deze maten zijn nodig om net zoals bij een maatpak de houten of kunststof leesten te kunnen maken waarop de schoen zal worden gemaakt.
[[Steunzool|Steunzolen]] worden op maat gemaakt door de orthopedisch schoenmaker (ook wel bandagist genoemd) door middel van een [[blauwdruk]]apparaat en een [[Driedimensionaal|3D]]-opname van de voet. Voor het maken van maatsteunzolen heeft de orthopedisch schoenmaker deze twee technieken nodig. De blauwdruk geeft heel nauwkeurig weer, tot op 1mm, waar er overdruk is zoals zich dat in de voet voordoet bij een belaste stand. De 3D-opname kan gebeuren met [[gips]], of met [[Was (substantie)|was]]sen plaatjes. Het gebruik van wassen plaatjes heeft sinds 1986 het gebruik van gips teruggedrongen. Rond diezelfde tijd kwamen de [[schuimdrukdoos|schuimdrukdozen]] op de markt die veel goedkoper zijn dan de wassen plaatjes en om die reden veel worden gebruikt. De schuimdrukdozen kunnen niet altijd het gewenste effect geven voor het vervaardigen van een paar maatsteunzolen.
afhankelijk van de misvorming van de voet kan men de maat nemen met gips windels of tegenwoordig ook 3d laser scan systemen die de voet en het been compleet kunnen in beeld brengen in 3D op de computer.


3D technieken en scan systemen wordt alsmaar populairder al heeft het meestal "voorlopig althans" niet het gewenste resultaat, men is wel in staat om een exacte copy van de voet en het been te maken maar de stand van het been hak-hoogte vorm van de neus etc. bepalen nog steeds de vorm van de te dragen schoen, wat helaas niet altijd modieus kan genoemd worden door deze exacte copy.
Ook [[orthopedische schoenen]] worden op maat gemaakt met een blauwdruk van de voeten waarop men de maten van die voeten noteert. Deze maten zijn nodig om de houten of kunststof [[Leest (gereedschap)|leest]]en te kunnen maken waarop de schoen zal worden gemaakt. Afhankelijk van de misvorming van de voet kan men de maat nemen met gipswindels of een 3d-laserscansystemen of andere daarvoor uitgeruste apparatuur die de voet en het been compleet in beeld brengen. Men is zodoende in staat om een exacte kopie van de voet en het been te maken. De stand van het been, zoals hakhoogte, vorm van de neus, etc. bepalen uiteindelijk de vorm van de te dragen schoen.
Hier en daar moet de doorwinterde schoenmaker zijn ervaring gebruiken om de schoenen alsnog eleganter en draagbaar te maken waarbij ook rekening wordt gehouden met de biomechanica van de patiënt.


Een boeiend beroep met enorm veel waardering voor je werk.
{{Wikidata|}}
[[Categorie:Schoeisel]]
[[Categorie:Beroep]]

Huidige versie van 8 jan 2016 om 23:13

Een orthopedisch schoenmaker is een schoenmaker die zich bezighoudt met het maken van steunzolen en orthopedische schoenen op maat. Het beroep "orthopedische schoenmaker" wordt in België erkend door het RIZIV. Hierdoor is het mogelijk een gedeelte van de kosten door het Belgische ziekenfonds vergoed te krijgen.

Steunzolen worden op maat gemaakt door de orthopedisch schoenmaker (ook wel bandagist genoemd) door middel van een blauwdrukapparaat en een 3D-opname van de voet. Voor het maken van maatsteunzolen heeft de orthopedisch schoenmaker deze twee technieken nodig. De blauwdruk geeft heel nauwkeurig weer, tot op 1mm, waar er overdruk is zoals zich dat in de voet voordoet bij een belaste stand. De 3D-opname kan gebeuren met gips, of met wassen plaatjes. Het gebruik van wassen plaatjes heeft sinds 1986 het gebruik van gips teruggedrongen. Rond diezelfde tijd kwamen de schuimdrukdozen op de markt die veel goedkoper zijn dan de wassen plaatjes en om die reden veel worden gebruikt. De schuimdrukdozen kunnen niet altijd het gewenste effect geven voor het vervaardigen van een paar maatsteunzolen.

Ook orthopedische schoenen worden op maat gemaakt met een blauwdruk van de voeten waarop men de maten van die voeten noteert. Deze maten zijn nodig om de houten of kunststof leesten te kunnen maken waarop de schoen zal worden gemaakt. Afhankelijk van de misvorming van de voet kan men de maat nemen met gipswindels of een 3d-laserscansystemen of andere daarvoor uitgeruste apparatuur die de voet en het been compleet in beeld brengen. Men is zodoende in staat om een exacte kopie van de voet en het been te maken. De stand van het been, zoals hakhoogte, vorm van de neus, etc. bepalen uiteindelijk de vorm van de te dragen schoen.

Zoek op Wikidata

rel=nofollow