Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Operatie Rummy

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 23 jun 2014 om 23:37 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Operatie_Rummy&oldid=41474304 Oogstweg 10 jun 2014)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Operatie Rummy was een geallieerde operatie in de Tweede Wereldoorlog en bestond uit het droppen van mensen en materieel voor het verzet en voor het rapporteren van inlichtingen over het bezette gebied.


DZ Rummy III

DZ Rummy III was de codenaam van paradroppings die in de periode september-oktober 1944 [1] in de omgeving van Vierhouten plaats vond op een gebied genaamd 36 bunder, gelegen op het terrein van Noorderheide van Daniel George van Beuningen. De in de nacht gedropte goederen, zoals wapens, munitie en penicilline, verpakt in containers, werden per vrachtwagen opgehaald en naar een centrale opslagplaats vervoerd [2]. Als ophalen niet mogelijk was werden de containers in de grond gestopt door de ondergrondse om later weer te worden opgegraven [3]. In oktober 1944 kwamen de bezetters de dropzone op het spoor en werd rond de villa van Van Beuningen enkele containers gevonden. Van Beuningen was in staat zijn onschuld aan te tonen en kwam weer vrij, zijn tuinman kwam na de bevrijding vrij.

Bronnen

  1. º J. Van Eijck, Zesendertig Bunder, in De Mothoek, 29e jaargang pagina 104
  2. º J.H. Middelbeek, Ik draag u op, 1984
  3. º A. Visser, Het Verscholen Dorp, Verzet en onderduikers op de Veluwe, 1984
rel=nofollow